Vuurtorens langs de Nederlandse kust

In de 17e eeuw groeide de welvaart in ons land, vooral door de groei van de scheepvaart. De schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voeren over de zeeën op zoek naar rijkdom en avontuur. Toch brachten niet alleen de verre reizen de nodige risico’s met zich mee. Veel Nederlandse schepen vergingen direct voor onze Noordzeekust. De ondieptes en zandbanken zorgden ervoor dat veel schepen schipbreuk leden met de thuishaven in zicht. Vuurtorens werden een belangrijk hulpmiddel voor de veiligheid van schepen en hun bemanningen.

Oudste en nieuwste vuurtoren van Nederland

In het jaar 1323 werd op Terschelling de eerste Nederlandse vuurtoren, de Brandaris, gebouwd. De toren markeerde de smalle doorgang tussen de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Inmiddels staan er langs de Nederlandse kust 30 vuurtorens waarvan de laatste - in de haven van Rotterdam - in 1970 is gebouwd. Wil je zelf eens één van de Nederlandse vuurtorens bezoeken? Wij zetten onze 3 favoriete vuurtorens op een rijtje:

De vuurtoren in Egmond aan Zee

De vuurtoren 'Van Speyk' staat in het centrum van Egmond aan Zee. De vuurtoren wordt beheerd door de KNRM en de toren kan normaal gesproken alleen op vrijdagavond in juli/augustus worden bezocht met een afspraak. Op deze vrijdagen in juli en augustus zijn kaartjes vanaf 19.00 uur te koop bij het boothuis voor € 2,-. Kom vroeg als je zeker wilt zijn van een kaartje.

Bekijk accommodaties in Egmond aan Zee

De vuurtoren op Texel

Op het noordpunt van Texel staat de vrolijk rood geschilderde vuurtoren. Vanaf de omloop is het, op 45 meter boven zeeniveau, genieten van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien.

Bekijk accommodaties op Texel

De vuurtoren van Westkapelle

De grootste vuurtoren van Westkapelle wordt 'Westkapelle Hoog' of 'het Zuiderhoofd' genoemd. Deze toren is geopend voor het publiek om te beklimmen. Bovenop de toren is er een schitterend uitzicht over Westkapelle, de zee en diverse dorpen in de omgeving.

Bekijk accommodaties in Zeeland

De zekerheid van: