Zeesterren op het strand

Als je vanuit je vakantiehuis aan de kust een wandeling maakt zie je ze soms op het strand liggen: aangespoelde zeesterren. Bij een flinke storm wordt de zeebodem omgewoeld en de golven zorgen ervoor dat deze bijzondere dieren massaal op het strand worden gedreven. Zo liggen er in de wintermaanden soms honderden zeesterren tegelijk op het strand.

Grootste zeester ter wereld
Er bestaan in de wereld ruim 1900 soorten zeesterren. Van zandkleurige tot felblauwe en van hele kleintjes tot grote exemplaren met tientallen armen. De grootste zeester die ooit is gevonden, is de Midgardia Xandaros, had een doorsnede van 170 cm en leeft in de golf van Mexico. In de Noordzee komt vooral de Aterias Rubens ofwel de Gewone Zeester voor. Deze soort heeft een doorsnede van 10-30 centimeter.

Echte veelvraten
Zeesterren zijn roofdieren. Ze leven van weekdieren, krabben en schaaldieren. Schaaldieren als mosselen en oesters worden door de zeester aangetrokken en verorberd tijdens een ‘’gevecht’’ dat soms wel enkele uren in beslag kan nemen. In sommige landen worden zeesterren als delicatesse gegeten, maar je vindt ze meestal in gedroogde vorm terug als souvenir of decoratie!

De zekerheid van: