Bruce Springsteen van de Wadden

Door Silke op vrijdag 10 februari 2017.
Categorieën:CultuurLeuke uitjes

Op 20 april 1955 werd op West Terschelling een bijzonder jongetje geboren. Hessel van de Kooij woonde met zijn ouders en twee broers in een klein huisje en was daar helemaal gelukkig. Rond zijn 16e verjaardag bedacht Hessel dat hij wilde emigreren naar Canada om daar hout te gaan hakken. Dat vonden zijn ouders niet zo’n goed idee.

Samen met Hessel gingen ze op zoek naar een plek op Terschelling waar Hessel zijn geld zou kunnen verdienen. Dat werd de Groene Weide, een café in Hoorn waar al 100 jaar niets aan veranderd was. Na een flinke verbouwing opende Hessel hier in 1972 zijn eigen café.

In de beginjaren moest Hessel naast zijn baan als kroegeigenaar nog flink bijklussen door mee te werken aan de versterking van de dijk.

Zingende barkeeper

Het was ondertussen een goede gewoonte geworden van Hessel om tussen het bier tappen door regelmatig zijn gitaar te pakken en liedjes te zingen. Het werd steeds drukker in het café, want de feestjes rond de bar en op het strand met de muziek van Hessel kregen steeds meer bekendheid.

In 1980 bracht Hessel een eerste single uit en midden jaren ’80 volgde de eerste CD. De zingende barkeeper van Terschelling kreeg in die tijd landelijke bekendheid door optredens in de TV-Show, bij RUR en andere veelbekeken programma’s. Hessel werd door zijn stem en liedjes de Bruce Springsteen van de lage landen genoemd. De rest van Nederland leerde de muziek van Hessel waarderen en in de jaren ’90 trad Hessel op voor enorme groepen fans in o.a. Ahoy, Thialf en Tivoli Utrecht.

Beste café van Nederland

Ook met het café ging het uitstekend. In 2011 werd de Groen Weide zelfs uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Nog regelmatig pakt Hessel zijn gitaar waarmee een avond in het café onvergetelijk wordt.

Wilt u Hessel horen zingen of gewoon gezellig een drankje drinken in zijn beroemde café? Huur dan een vakantiehuis op Terschelling!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Kwetsbare duinen

Door Silke op zondag 20 september 2015.
Categorieën:Natuur

Langs onze hele kust, van Schiermonnikoog tot de aan de grens met België in Zeeuws Vlaanderen, is een bijna onafgebroken gordel van duinen te vinden. Het duinlandschap is een relatief smalle strook die is opgebouwd uit een aantal onderdelen. In zee liggen de zandplaten, daarna volgt het strand met de jonge duinen direct langs het strand. De oude duinen liggen verder landinwaarts.

Lees verder >

Hoeveel wereldwonderen zijn er?

Al 140 jaar voor Christus hadden de oude Grieken de behoefte om de meest opmerkelijke, door de natuur of de mens geconstrueerde gebieden, verschijnselen of bouwwerken te benoemen. Zo ontstond de lijst van Anitpater van Sidon. Hij noemde zeven bouwwerken op waarvan tegenwoordig alleen de Piramide van Cheops nog bestaat.

In de eeuwen erna verschenen verschillende lijstjes van telkens zeven locaties, die in de betreffende tijd als het meest bijzonder werden beschouwd.

Lees verder >

Waar komt de naam Waddenzee vandaan?

Door Silke op zondag 4 september 2016.
Categorieën:CultuurKustNatuur

De Waddenzee loopt van Den Helder in de kop van Noord Holland tot het Deense Esbjerg. Het is een uniek gebied waar maar liefst twee keer per dag het landschap compleet verandert. Het ene moment van de dag zie je uitgestrekte zandvlaktes (de zogenaamde Wadplaten) en het volgende moment staat alles onder water. Planten en dieren die hier kunnen leven zijn vaak heel bijzonder!

Lees verder >