Bruce Springsteen van de Wadden

Door Silke op vrijdag 10 februari 2017.
Categorieën:CultuurLeuke uitjes

Op 20 april 1955 werd op West Terschelling een bijzonder jongetje geboren. Hessel van de Kooij woonde met zijn ouders en twee broers in een klein huisje en was daar helemaal gelukkig. Rond zijn 16e verjaardag bedacht Hessel dat hij wilde emigreren naar Canada om daar hout te gaan hakken. Dat vonden zijn ouders niet zo’n goed idee.

Samen met Hessel gingen ze op zoek naar een plek op Terschelling waar Hessel zijn geld zou kunnen verdienen. Dat werd de Groene Weide, een café in Hoorn waar al 100 jaar niets aan veranderd was. Na een flinke verbouwing opende Hessel hier in 1972 zijn eigen café.

In de beginjaren moest Hessel naast zijn baan als kroegeigenaar nog flink bijklussen door mee te werken aan de versterking van de dijk.

Zingende barkeeper

Het was ondertussen een goede gewoonte geworden van Hessel om tussen het bier tappen door regelmatig zijn gitaar te pakken en liedjes te zingen. Het werd steeds drukker in het café, want de feestjes rond de bar en op het strand met de muziek van Hessel kregen steeds meer bekendheid.

In 1980 bracht Hessel een eerste single uit en midden jaren ’80 volgde de eerste CD. De zingende barkeeper van Terschelling kreeg in die tijd landelijke bekendheid door optredens in de TV-Show, bij RUR en andere veelbekeken programma’s. Hessel werd door zijn stem en liedjes de Bruce Springsteen van de lage landen genoemd. De rest van Nederland leerde de muziek van Hessel waarderen en in de jaren ’90 trad Hessel op voor enorme groepen fans in o.a. Ahoy, Thialf en Tivoli Utrecht.

Beste café van Nederland

Ook met het café ging het uitstekend. In 2011 werd de Groen Weide zelfs uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Nog regelmatig pakt Hessel zijn gitaar waarmee een avond in het café onvergetelijk wordt.

Wilt u Hessel horen zingen of gewoon gezellig een drankje drinken in zijn beroemde café? Huur dan een vakantiehuis op Terschelling!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vervoer op de Waddeneilanden

Scheepswrak bij Camperduin

Door Peter op dinsdag 29 juli 2014.

De Prince George was een slagschip van de Engelse marine, gebouwd in 1895. Tijdens de eerste wereldoorlog voer het schip vooral in de Middellandse Zee om daar te zorgen voor de verdediging van de vaarroutes naar de Bosporus. In 1915 ging het schip met pensioen. Het werd verkocht aan een Duits sloopbedrijf en over de Noordzee naar Bremen gesleept. Voor de kust van Camperduin ging het mis. Het schip strandde in 1921 voor de Hondsbossche Zeewering. 

Lees verder >

Motoren op het strand

Door Silke op dinsdag 8 augustus 2017.

We horen het u denken: het strand is voor wandelaars, zonaanbidders en zwemmers. Lekker in alle rust genieten van het geluid van de branding, het geroep van de meeuwen en langzaam in slaap vallen op het warme zand. Daar hoort het gebrul van motoren toch niet bij?

U heeft helemaal gelijk, maar toch kunt u – bij hoge uitzondering – op de eerste zondag in september een flink aantal ‘custom’ motorfietsen op het strand bij Zandvoort tegenkomen.

Lees verder >