De lekkerste gebakken vis

Door Silke op woensdag 18 november 2015.
Categorieën:KustUit eten

Onder de naam ‘’De troost van een warm visje’’ publiceerde Sylvia Witteman ruim 100 van haar columns uit de Volkskrant. En Sylvia Witteman heeft gelijk. Wat is er nu lekkerder dan de geur van vers gebakken vis? En een gebakken visje smaakt het hele jaar door heerlijk.

In Nederland heeft iedere kustplaats één of meerdere viskramen en viswinkels. Op de menukaart staan altijd een aantal soorten gebakken vis. De top 3 van meest populaire gebakken visjes zetten we hieronder op een rij.

Top 3 gebakken vis

1 Kibbeling
Kibbeling is in Nederland de meest populaire gebakken vis. Het is een vissnack die bestaat uit gesneden stukken vis die zijn voorzien van een gekruide paneerlaag. Vroeger gebruikte men voor kibbeling uitsluitend kabeljauwwangetjes. Tegenwoordig zijn ook de buikstukken van kabeljauw of andere vissoorten zoals heek, wijting of koolvis een uitstekende basis voor kibbeling.

2 Lekkerbek
Lekkerbekjes zijn gebakken visfilets. De licht gezouten visfilets van kabeljauw, wijting, heek, pollak of schelvis worden eerst door een beslag van water en meel gehaald. Daarna worden de filets gefrituurd. Lekkerbekjes worden meestal gegeten met een lekkere remouladesaus.

3 Gebakken mosselen
Op de derde plaats van de top 3 van gebakken visjes zijn gebakken mosselen. Gekookte koude mosselen worden door wat bloem geschud en samen met een uitje en peper en zout in gebruinde boter kort gebakken. Liefhebbers besprenkelen de gebakken mosselen nog even met citroensap en bestrooien ze met fijngehakte peterselie.
Serveer met sla en stokbrood.

Gebakken vis voor thuis
Ben je binnenkort in een vakantiehuis aan zee? Ga dan vooral een gebakken visje eten. Het liefst aan een kraam of in de viswinkel. Maar je kunt de kibbeling of lekkerbek natuurlijk ook mee naar huis nemen. Houd er dan rekening mee dat warme gebakken vis ongeveer 15 minuten warm en knapperig blijft. Opwarmen gaat het beste in de oven. Verwarm de gebakken vis 5-10 minuten op 250° C in een ovenvaste schaal. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Waarom is het strand heter dan de zee?

Door Silke op vrijdag 22 juli 2016.

Ken je dat, dat het zo warm is aan het strand dat je je voeten brandt? Dan is het heerlijk om vanaf het hete strand een duik in de relatief koele zee te nemen. Maar hoe komt het eigenlijk dat land en zee niet dezelfde temperatuur hebben?

Lees verder >

Zeeuwse mosselen

Bijzondere jenever uit Zeeland

Door Peter op dinsdag 27 mei 2014.
Categorieën:NieuwsUit eten

Darwin's evolutietheorie laat er geen misverstand over bestaan: zeewier is de bron van al het leven. In den beginne was er alleen zeewier. Uit zeewier onstonden de planten, de dieren en uiteindelijk ook de mensen. Petra de Boevere, eigenaresse van een slijterij in het Zeeuwse Sluis en bekend als Meisje van de Slijterij raakte door dit idee geïnspireerd. In haar winkel verkoopt ze de betere Schotse whisky's. Op de Schotse eilanden wordt bij het stoken van sommige whisky lokale turf gebruikt.

Lees verder >