De lekkerste gebakken vis

Door Silke op woensdag 18 november 2015.
Categorieën:KustUit eten

Onder de naam ‘’De troost van een warm visje’’ publiceerde Sylvia Witteman ruim 100 van haar columns uit de Volkskrant. En Sylvia Witteman heeft gelijk. Wat is er nu lekkerder dan de geur van vers gebakken vis? En een gebakken visje smaakt het hele jaar door heerlijk.

In Nederland heeft iedere kustplaats één of meerdere viskramen en viswinkels. Op de menukaart staan altijd een aantal soorten gebakken vis. De top 3 van meest populaire gebakken visjes zetten we hieronder op een rij.

Top 3 gebakken vis

1 Kibbeling
Kibbeling is in Nederland de meest populaire gebakken vis. Het is een vissnack die bestaat uit gesneden stukken vis die zijn voorzien van een gekruide paneerlaag. Vroeger gebruikte men voor kibbeling uitsluitend kabeljauwwangetjes. Tegenwoordig zijn ook de buikstukken van kabeljauw of andere vissoorten zoals heek, wijting of koolvis een uitstekende basis voor kibbeling.

2 Lekkerbek
Lekkerbekjes zijn gebakken visfilets. De licht gezouten visfilets van kabeljauw, wijting, heek, pollak of schelvis worden eerst door een beslag van water en meel gehaald. Daarna worden de filets gefrituurd. Lekkerbekjes worden meestal gegeten met een lekkere remouladesaus.

3 Gebakken mosselen
Op de derde plaats van de top 3 van gebakken visjes zijn gebakken mosselen. Gekookte koude mosselen worden door wat bloem geschud en samen met een uitje en peper en zout in gebruinde boter kort gebakken. Liefhebbers besprenkelen de gebakken mosselen nog even met citroensap en bestrooien ze met fijngehakte peterselie.
Serveer met sla en stokbrood.

Gebakken vis voor thuis
Ben je binnenkort in een vakantiehuis aan zee? Ga dan vooral een gebakken visje eten. Het liefst aan een kraam of in de viswinkel. Maar je kunt de kibbeling of lekkerbek natuurlijk ook mee naar huis nemen. Houd er dan rekening mee dat warme gebakken vis ongeveer 15 minuten warm en knapperig blijft. Opwarmen gaat het beste in de oven. Verwarm de gebakken vis 5-10 minuten op 250° C in een ovenvaste schaal. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Concert aan de Noordzee

Door Silke op vrijdag 30 juni 2017.

Het zevende bouwwerk van de Zeeuwse Deltawerken is de Brouwersdam. Met het bouwen van deze 6,5 kilometer lange dam werd het gat tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland gedicht. Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer. In 1971 was de dam klaar en in 1981 werd er een sluis in de dam aangelegd. Hiermee stroomt er weer zout water het Grevelingenmeer in waardoor de flora en fauna in het gebied geleidelijk veranderen.

Lees verder >

Raketje eten

Door Peter op donderdag 31 juli 2014.
Categorieën:CultuurKust

Wist jij dat we in Nederland jaarlijks meer dan 30 miljoen raketjes eten? Het raket ijsje is daarmee veruit het poplairste ijsje van ons land. Het dankt zijn naam de raketvorm en bestaat uit drie smaken waterijs, die alle drie een andere kleur hebben. De bovenste laag heeft een frambozensmaak, de middelse sinaasappel en de onderste laag peer. 

Lees verder >

Veerdiensten naar de Waddeneilanden

Door Silke op zaterdag 17 december 2016.

Een vakantie in een vakantiehuis op een van onze Waddeneilanden betekent altijd een overtocht met de veerboot. Zo’n vaartocht over de Waddenzee is een fantastisch begin van de vakantie. Zodra u op de boot stapt, heeft u direct het vakantiegevoel!

Uitkijken over het water vanaf het dek met de meeuwen om u heen… reken maar dat de stress van uw drukke leven direct van u af valt.

Lees verder >