De lekkerste gebakken vis

Door Silke op woensdag 18 november 2015.
Categorieën:KustUit eten

Onder de naam ‘’De troost van een warm visje’’ publiceerde Sylvia Witteman ruim 100 van haar columns uit de Volkskrant. En Sylvia Witteman heeft gelijk. Wat is er nu lekkerder dan de geur van vers gebakken vis? En een gebakken visje smaakt het hele jaar door heerlijk.

In Nederland heeft iedere kustplaats één of meerdere viskramen en viswinkels. Op de menukaart staan altijd een aantal soorten gebakken vis. De top 3 van meest populaire gebakken visjes zetten we hieronder op een rij.

Top 3 gebakken vis

1 Kibbeling
Kibbeling is in Nederland de meest populaire gebakken vis. Het is een vissnack die bestaat uit gesneden stukken vis die zijn voorzien van een gekruide paneerlaag. Vroeger gebruikte men voor kibbeling uitsluitend kabeljauwwangetjes. Tegenwoordig zijn ook de buikstukken van kabeljauw of andere vissoorten zoals heek, wijting of koolvis een uitstekende basis voor kibbeling.

2 Lekkerbek
Lekkerbekjes zijn gebakken visfilets. De licht gezouten visfilets van kabeljauw, wijting, heek, pollak of schelvis worden eerst door een beslag van water en meel gehaald. Daarna worden de filets gefrituurd. Lekkerbekjes worden meestal gegeten met een lekkere remouladesaus.

3 Gebakken mosselen
Op de derde plaats van de top 3 van gebakken visjes zijn gebakken mosselen. Gekookte koude mosselen worden door wat bloem geschud en samen met een uitje en peper en zout in gebruinde boter kort gebakken. Liefhebbers besprenkelen de gebakken mosselen nog even met citroensap en bestrooien ze met fijngehakte peterselie.
Serveer met sla en stokbrood.

Gebakken vis voor thuis
Ben je binnenkort in een vakantiehuis aan zee? Ga dan vooral een gebakken visje eten. Het liefst aan een kraam of in de viswinkel. Maar je kunt de kibbeling of lekkerbek natuurlijk ook mee naar huis nemen. Houd er dan rekening mee dat warme gebakken vis ongeveer 15 minuten warm en knapperig blijft. Opwarmen gaat het beste in de oven. Verwarm de gebakken vis 5-10 minuten op 250° C in een ovenvaste schaal. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Film over de Wadden

Door Silke op vrijdag 2 juni 2017.
Categorieën:NatuurNieuwsStrand

​Filmer, regisseur en Ecoloog Ruben Smit is bekend geworden met zijn natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’ over het gebied de Oostvaardersplassen in Flevoland. De eerste filmbeelden voor De Nieuwe Wildernis zijn gemaakt in 2011 en de film kwam in 2013 uit. De film ontving lovende kritieken, vooral de kwaliteit van de beelden zijn volgens veel kijkers van ‘on-Nederlands’ niveau.

In 2015 maakte Smit nog een film over het Nederlandse rivierengebied met de titel ‘Levende Rivier’. Sinds 2016 is de filmer begonnen aan een nieuw groot project: ‘WAD, Leven op de grens van water en land’.

Lees verder >

Wrakken in de zee

Door Silke op zaterdag 26 september 2015.

Nederland is al eeuwenlang een echt maritiem land. Al in de 16e eeuw voeren Nederlandse schepen over de wereldzeeën op zoek naar avontuur en rijkdom. Oorlogen, stormen en ongelukken hebben er in de afgelopen eeuwen ook voor gezorgd dat er de nodige schepen voor onze kusten zijn gezonken. De wrakken van deze schepen in de Noordzee en Waddenzee vormen een echte schatkamer.

Lees verder >

Vakantie aan het strand

Door Peter op woensdag 10 juni 2015.
Categorieën:Nieuws

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft deze week cijfers naar buiten gebracht over het aantal vakanties dat aan de Nederlandse kust wordt doorgebracht. Er blijken maar liefst 2 miljoen mensen in 2014 een vakantie aan onze stranden te hebben geboekt. Een groei van maar liefst 200.000 ten opzichte van het jaar ervoor! Deze toeristen gaven gezamenlijk ruim 950.000 euro uit. 

Lees verder >