De mooiste duinwandelingen

Door Peter op zondag 30 november 2014.
Categorieën:ActiefNatuur

Duinen zijn een onmisbare schakel in onze kustverdediging. Geen ander landschap is voor onze veiligheid zo belangrijk als het duinlandschap en het mooiste is: de duinen zijn ook een heerlijke plek voor een lange wandeling. Het hele jaar door! Het duinlandschap is zeer afwisselend met glasheldere meertjes, dichte duinbossen en mooie duintoppen waar je jezelf trakteert op een weids uitzicht. Het strand is nooit ver weg om ook nog even die zilte zeelucht op te kunnen snuiven. 

Top 3 duinwandelingen van Nederland

De Nederlandse duinenrij is wel 100 kilometer lang en het is daarom best lastig om de mooiste duinwandeling te noemen. Toch doen we hier een poging:

1. Groene wissel Castricum
Deze wandeling van 16 km is vooral heel afwisselend, Je gaat door gemengd bos en over open duinvlaktes. Je wandelt door een schitterend merengebied en je gaat een stuk over mooi, breed strand. Hier kun je de route uitprinten. Vakantiehuisjes in de buurt vindt je hier.

2. NS wandeling door de Kennemer Duinen
Dit is een echte klassieker. De route van 15,5 km combineert een schitterend duingebied met de geneugten van het strand. Tijdens de route klim je regelmatig met prachtige uitzichten als beloning.  Hier kun je de route uitprinten. Vakantiehuisjes in de buurt vindt je hier.

3. Wandeling door natuurgebied De Manteling
Beschermd natuurgebied 'De Manteling' loopt langs de kust van Domburg tot Oost Kapelle. Het bestaat uit strand, duin, binnenduinrandbossen, vroongebieden en diverse waterpartijen. Hier kun je de route uitprinten. Vakantiehuisjes in de buurt vindt je hier.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Grootste windpark ter wereld

Door Silke op vrijdag 12 mei 2017.

We vinden het heel gewoon dat energie altijd beschikbaar is, maar we zijn ons pas de laatste jaren gaan beseffen dat het produceren van energie uit aardgas of steenkool blijvende schade toebrengt aan het milieu op aarde. Bij het verbranden van gas of kool komt onder andere CO2 vrij, en een doorgroeiende uitstoot van dit gas leidt tot een verandering van ons klimaat. Bovendien zien we dat de zogenaamde fossiele brandstoffen langzaam opraken.

Lees verder >

Kwetsbare duinen

Door Silke op zondag 20 september 2015.
Categorieën:Natuur

Langs onze hele kust, van Schiermonnikoog tot de aan de grens met België in Zeeuws Vlaanderen, is een bijna onafgebroken gordel van duinen te vinden. Het duinlandschap is een relatief smalle strook die is opgebouwd uit een aantal onderdelen. In zee liggen de zandplaten, daarna volgt het strand met de jonge duinen direct langs het strand. De oude duinen liggen verder landinwaarts.

Lees verder >

Motoren op het strand

Door Silke op dinsdag 8 augustus 2017.

We horen het u denken: het strand is voor wandelaars, zonaanbidders en zwemmers. Lekker in alle rust genieten van het geluid van de branding, het geroep van de meeuwen en langzaam in slaap vallen op het warme zand. Daar hoort het gebrul van motoren toch niet bij?

U heeft helemaal gelijk, maar toch kunt u – bij hoge uitzondering – op de eerste zondag in september een flink aantal ‘custom’ motorfietsen op het strand bij Zandvoort tegenkomen.

Lees verder >