De mooiste duinwandelingen

Door Peter op zondag 30 november 2014.
Categorieën:ActiefNatuur

Duinen zijn een onmisbare schakel in onze kustverdediging. Geen ander landschap is voor onze veiligheid zo belangrijk als het duinlandschap en het mooiste is: de duinen zijn ook een heerlijke plek voor een lange wandeling. Het hele jaar door! Het duinlandschap is zeer afwisselend met glasheldere meertjes, dichte duinbossen en mooie duintoppen waar je jezelf trakteert op een weids uitzicht. Het strand is nooit ver weg om ook nog even die zilte zeelucht op te kunnen snuiven. 

Top 3 duinwandelingen van Nederland

De Nederlandse duinenrij is wel 100 kilometer lang en het is daarom best lastig om de mooiste duinwandeling te noemen. Toch doen we hier een poging:

1. Groene wissel Castricum
Deze wandeling van 16 km is vooral heel afwisselend, Je gaat door gemengd bos en over open duinvlaktes. Je wandelt door een schitterend merengebied en je gaat een stuk over mooi, breed strand. Hier kun je de route uitprinten. Vakantiehuisjes in de buurt vindt je hier.

2. NS wandeling door de Kennemer Duinen
Dit is een echte klassieker. De route van 15,5 km combineert een schitterend duingebied met de geneugten van het strand. Tijdens de route klim je regelmatig met prachtige uitzichten als beloning.  Hier kun je de route uitprinten. Vakantiehuisjes in de buurt vindt je hier.

3. Wandeling door natuurgebied De Manteling
Beschermd natuurgebied 'De Manteling' loopt langs de kust van Domburg tot Oost Kapelle. Het bestaat uit strand, duin, binnenduinrandbossen, vroongebieden en diverse waterpartijen. Hier kun je de route uitprinten. Vakantiehuisjes in de buurt vindt je hier.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Post uit de zee

Door Silke op zondag 26 juni 2016.
Categorieën:KustStrand

Als je vroeger een fles met een brief erin op het strand vond, betekende dat meestal slecht nieuws. Flessenpost werd door zeelieden gebruikt als noodkreet. Als een schip in nood raakte werd een fles overboord gegooid in de hoop dat de fles ergens zou aanspoelen en een lezer zou bereiken. Op de brief stond vaak een laatste mededeling of wens voor de familie van de in nood verkerende opvarende.

Lees verder >

Huisje huren op Schiermonnikoog

Door Peter op dinsdag 2 september 2014.

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Er wonen 942 mensen op Schiermonnikoog. Daarvan woont het grootste deel in Schiermonnikoog, het enige dorp op het eiland. Deze meest noordelijke plaats van Nederland wordt door de inwoners ook wel Aisterbun oftewel 'Oosterburen' genoemd. Van oorsprong wordt op Schiermonnikoog het Eilanders gesproken. Door de sterke groei van het toerisme wordt het dialect langzaam verdrongen door het Fries en het Nederlands. Er wonen op het eiland nog slechts zo'n zeventig mensen die het dialect kunnen spreken.

Lees verder >

Hoe komt de Noordzee aan haar naam?

Door Peter op maandag 6 oktober 2014.
Categorieën:CultuurKust

De Noordzee heeft in de 6e eeuw na Christus haar naam van de Friezen gekregen. De Friezen hadden in die tijd hun rijk langs de kust van Bremen tot Middelburg. Vanuit de Duitse Hanzesteden gezien lag de zee in het Noorden. Via de kaarten die door handelslieden uit deze steden werden gebruikt werd deze naam door heel Europa verspreid.

Lees verder >