Duikboot bezoeken

Door Silke op zondag 4 september 2016.

Heerlijk zo’n vakantie aan de Nederlandse kust. Lekker luieren op het strand en zwemmen in zee. Maar hoe zou het zijn om onder water in de Noordzee rond te varen? Geruisloos door het water te schieten en vissen en planten van dichtbij te bekijken?

Al in het jaar 1620 werd de eerste duikboot in de praktijk getest. Hij was ontwikkeld door de Nederlandse uitvinder Cornelis Drebbel en kon maximaal drie uur tot vijf meter onder water varen. In 1776 werd voor het eerst een onderwater vaartuig ingezet voor oorlogsvoering. Met de “Turtle’’ werd geprobeerd om een Brits fregat aan te vallen.

In de jaren erna werden onderzeeboten steeds beter. Aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste elektrisch aangedreven onderzeeboot met een navigatiesysteem in gebruik genomen.

Duikboot of onderzeeboot?

Bij de Nederlandse marine gebruiken ze de term duikboot voor een boot die vooral boven water vaart en die onderwater duikt om te ontsnappen aan tegenstanders. Onderzeeboten zijn schepen die lang onder water kunnen blijven en pas aan de oppervlakte komen als dat nodig is. De huidige onderzeeboten zijn aangedreven door kernenergie en kunnen daardoor nog langer onder water blijven.

Naar Den Helder

Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de Noord-Hollandse kust? Bij het marine museum in Den Helder ligt een echte onderzeeboot uit de jaren ’60.
In ‘’De Tonijn’’ pasten maar liefst 67 bemanningsleden. Zij gingen vaak op geheime missies om Sovjet onderzeeboten te bestrijden en informatie te verzamelen over schepen van het Warschau Pact.

De Tonijn is nog helemaal in oude staat en kan bezocht worden. Binnen in het schip heeft u het gevoel dat u ieder moment weg kunt varen. U kunt door de periscoop kijken en luisteren naar verhalen van voormalige bemanningsleden.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

9 tips voor een topkerst in Bergen en Schoorl

Door Marielle op woensdag 17 oktober 2018.

Natuurgebied de Schoorlse Duinen is ook in de winterperiode een prachtig gebied om bijvoorbeeld te wandelen en fietsen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven. Wij hebben 9 tips voor je op een rij gezet.

 

Voor de kinderen

1. Vind de schat!

Lees verder >

Culinair eten op het strand

Door Silke op woensdag 3 februari 2016.
Categorieën:StrandUit eten

In de jaren ’20 van de vorige eeuw werden de eerste strandtenten op de Nederlandse stranden gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen vrijwel alle strandtenten van onze stranden omdat de Duitse bezetter de kust als risicogebied voor een mogelijke invasie beschouwden. Er kwamen veel bunkers in de plaats.

Lees verder >

Is het Zeeuwsch of Zeeuws Vlaanderen?

Door Peter op woensdag 11 februari 2015.
Categorieën:Vakantiehuizen

Zeeuws Vlaanderen is het onderste stukje van Zeeland, direct aan de Belgische grens. Het is een eigenzinnig stuk van Zeeland met een mooie mix van de nuchtere Hollandse en de Bourgondische Vlaamse cultuur. Niet zo gek als je bedenkt dat prachtige Vlaamse cultuursteden als Gent, Brugge en Antwerpen vanuit Zeeuws Vlaanderen binnen een half uur tot een uur met de auto te bereiken zijn. Het landschap wordt hier bepaald door dijken met hoge bomen, verborgen kreken en slingerende landweggetjes met oude knotwilgen. De stranden van Zeeuws Vlaanderen behoren tot de mooiste van Nederland.

Lees verder >