Duikboot bezoeken

Heerlijk zo’n vakantie aan de Nederlandse kust. Lekker luieren op het strand en zwemmen in zee. Maar hoe zou het zijn om onder water in de Noordzee rond te varen? Geruisloos door het water te schieten en vissen en planten van dichtbij te bekijken?

Al in het jaar 1620 werd de eerste duikboot in de praktijk getest. Hij was ontwikkeld door de Nederlandse uitvinder Cornelis Drebbel en kon maximaal drie uur tot vijf meter onder water varen. In 1776 werd voor het eerst een onderwater vaartuig ingezet voor oorlogsvoering. Met de “Turtle’’ werd geprobeerd om een Brits fregat aan te vallen.

In de jaren erna werden onderzeeboten steeds beter. Aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste elektrisch aangedreven onderzeeboot met een navigatiesysteem in gebruik genomen.

Duikboot of onderzeeboot?

Bij de Nederlandse marine gebruiken ze de term duikboot voor een boot die vooral boven water vaart en die onderwater duikt om te ontsnappen aan tegenstanders. Onderzeeboten zijn schepen die lang onder water kunnen blijven en pas aan de oppervlakte komen als dat nodig is. De huidige onderzeeboten zijn aangedreven door kernenergie en kunnen daardoor nog langer onder water blijven.

Naar Den Helder

Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de Noord-Hollandse kust? Bij het marine museum in Den Helder ligt een echte onderzeeboot uit de jaren ’60.
In ‘’De Tonijn’’ pasten maar liefst 67 bemanningsleden. Zij gingen vaak op geheime missies om Sovjet onderzeeboten te bestrijden en informatie te verzamelen over schepen van het Warschau Pact.

De Tonijn is nog helemaal in oude staat en kan bezocht worden. Binnen in het schip heeft u het gevoel dat u ieder moment weg kunt varen. U kunt door de periscoop kijken en luisteren naar verhalen van voormalige bemanningsleden.

De zekerheid van: