Excursie op zee

Tussen 1880 en 1920 werd in een cirkel van 15 tot 20 kilometer rond Amsterdam een unieke verdedigingslinie aangelegd: De Stelling van Amsterdam. Deze stelling is 135 kilometer lang en bevat 45 forten. Veel van de forten zijn goed bewaard gebleven en kunnen ook nu nog bezocht worden. Sinds 1996 staat De Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het grootste en meest bijzondere fort in de Stelling van Amsterdam is het Forteiland IJmuiden. Het ligt in de monding van het Noordzeekanaal en is aangelegd rond 1885 als verdedigingspost van de toegangspoort tot Amsterdam. Het fort is half onder de grond gebouwd en maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Atlantikwall. Het eiland waarop het fort staat is 4 hectare groot en je vind er meer dan 40 ruimtes en een indrukwekkende koepelzaal, verbonden met een lang gangenstelsel.

Je kunt het fort op een aantal zondagen tussen maart en november bezoeken met een excursie op zee vanuit de haven van IJmuiden. De excursie duurt minimaal 2 uren en op het eiland krijg je een rondleiding door een gids. Informatie over de mogelijkheden, prijzen en vertrektijden vind je op de website van de IJmuidense Rondvaart Maatschappij.

Verblijf jij binnenkort in een vakantiehuis aan de Noord Hollandse kust? Dan is zo'n excursie op de Noordzee best een bijzonder idee!

De zekerheid van: