Geschiedenis van de marine

Met onze ligging aan de Noordzee is Nederland al eeuwenlang een echte maritieme handelsnatie. Nederlandse schepen varen al sinds de 15e eeuw over de oceanen op zoek naar handel, roem en avontuur. 

Beveiligen van de zee

Officieel heeft Nederland al sinds 1488 een georganiseerde zeemacht. Opdracht van de marine was vanaf het begin af aan het beveiligen van het Nederlandse zeegebied, onze kustgebieden, havens, scheepvaartroutes en onze internationale handelsvloot.

Bescherming van onze handelsschepen

In de 17e en 18e eeuw verdedigde de marine vooral de onafhankelijkheid van Nederland en werden onze vissers- en handelsschepen beschermd tegen piraten en vijandige schepen. In de 19e en 20ste eeuw was onze marine vooral actief in Nederlands-Indië. Na de tweede wereldoorlog zijn onze marineschepen vooral actief in NAVO verband.  Ook de rol van de marine als beschermer van onze handelsschepen is actueler dan ooit. Denk maar eens aan de bescherming van Nederlandse handelsschepen tegen piraten voor de Afrikaanse kust.

Museum over de marine

Ben je binnenkort op vakantie aan de Noord-Hollandse kust? Wil je de wereld van de marine eens van dichtbij beleven? Ga dan eens kijken in het Marine museum in Den Helder.

Het museum heeft een grote verzameling kleding, wapens, schilderijen en zeekaarten. Er staan veel scheepsmodellen en je kunt kompassen en sextanten bekijken. Daarnaast heeft het museum vaste en wisselende tentoonstellingen.

Onderzeeboot op het droge

Maar ook buiten het museum is er veel te beleven. Het Marine museum heeft maar liefst 3 museumschepen. Het ramschip Schorpioen heeft een gezellig restaurant. Maar breng ook een bezoek aan de mijnenveger Abraham Crijnssen. Dit schip ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Japanse invasiemacht, gecamoufleerd als tropisch eiland! De onderzeeboot Tonijn weegt meer dan 1 miljoen kilo en ligt direct naast het museum.

De zekerheid van: