Golfbrekers in zee

Als je weleens een wandeling over een Zeeuws strand hebt gemaakt heb je ze ongetwijfeld gezien: de kenmerkende golfbrekers die bijna op alle Zeeuwse stranden staan. De Zeeuwse golfbrekers worden ook wel paalhoofden genoemd en zijn houten palen op een dam van stenen en basaltblokken. Afhankelijk van het getij (eb of vloed) staan de palen geheel of gedeeltelijk onder water.

Kom niet in de buurt van de Zeeuwse palen

Je kunt het beste niet te dicht bij de golfbrekers gaan zwemmen. Je wordt bijna altijd naar de palen toe getrokken en door aangegroeide schelpen kunnen de palen scherp zijn. Ook bij een wandeling over het strand kun je beter niet op de palen klimmen omdat ze vaak erg glad zijn.

Doel van de golfbrekers

Golfbrekers tref je niet alleen in Zeeland aan maar langs de hele Nederlandse kust. Ze zijn niet voor niets gebouwd. Ze zijn onderdeel van de kustbescherming van ons land of om de waterstroming rond de ingangen van havens beter te reguleren en om schepen te beschermen tegen (hoge) golven.

Meeste golfbrekers niet te zien

In Nederland zijn stortsteengolfbrekers het meest gebruikt. Deze brekers liggen vaak op grote diepte onder water en bestaan uit brokken puin met daaromheen een laag van zware rotsen, de zogenaamde ‘’armour’’ laag. Deze golfbrekers hebben weinig onderhoud nodig omdat door het zakken van de armour laag, eventuele gaten vanzelf weer worden opgevuld.  

De zekerheid van: