Grootste meeuw ter wereld

Door Peter op woensdag 20 mei 2015.

Grote mantelmeeuwen zijn de grootste meeuwen ter wereld. Volwassen mantelmeeuwen zijn zo’n 70 cm lang en hebben vleugels met een spanwijdte tot wel 170 centimeter. Door hun stevige bouw en enorme snavel zien ze er erg indrukwekkend uit. Ze maken ook een veel lager geluid dan andere meeuwen. Grote mantelmeeuwen leven van vis, schelpdieren en insecten, maar ze jagen ook wel op kleine zeevogels.

Deze reuzenmeeuw komt het meest voor aan de rotskusten van IJsland, Noorwegen en de Britse Eilanden. Maar ook in Nederland wordt de grote mantelmeeuw af en toe als overwinteraar waargenomen. Voor het eerst broedde de mantelmeeuw in 1993 in ons land.

Grote mantelmeeuw op Texel

Voor het eerst in de geschiedenis broedt er nu een mantelmeeuw op Texel. De vogel is begin mei 2015 waargenomen in natuurgebied Drijvers Vogelweid de Bol. Dit gebied ligt in het oosten van Texel en dankt zijn naam aan de bolle zandplaat tussen de zwinnen in. Het is een laag weidegebied met bijzondere planten en plassen vol wadvogels. Om de rust in dit gebied te respecteren is het niet toegankelijk voor publiek.

Ben jij binnenkort in een vakantiehuis op Texel en wil je de meeuw van een afstandje bekijken? Dan kun je het best gaan posten op de Waddendijk of bij de molen van Het Noorden.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Lekker uit eten in Egmond aan Zee

Door Peter op woensdag 11 februari 2015.
Categorieën:KustUit eten

Egmond aan Zee heeft nog geen 5000 inwoners. Met maar liefst 28 restaurants in het voormalige vissersdorp zou je zeggen dat de lokale bevolking keuze genoeg heeft om lekker uit eten te gaan! Gelukkig voor de restaurant eigenaren komen er het hele jaar door veel toeristen genieten van het gezellige dorp, de brede boulevard en de heerlijke zandstranden. 

Lees verder >

Fietsen rond Bergen en Schoorl

Door Silke op maandag 6 juni 2016.

Noord Kennemerland is de regio rond de plaatsen Alkmaar, Bergen, Castricum, Graf De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer. Het is een heerlijk fietsgebied vol afwisseling in landschap en met prachtige natuur. Het ene moment fiets je tussen de polders rond Langedijk en Schermer terwijl je een paar kilometer verderop in het afwisselende duinlandschap van het Noord Hollands Duinreservaat rijdt. Het strand is nooit ver weg en op de fiets kom je op de mooiste, stille plekjes langs de kust.

Lees verder >

In de winter naar Ameland

Door Silke op woensdag 20 december 2017.

De schitterende winterzon, frisse koude zeelucht, en de duinen bedekt onder een laagje van ijskristalletjes… Ameland is prachtig in haar winterjasje! In de zomer is er al heel veel strand voor de toeristen die het eiland bezoeken, maar in de wintermaanden bent u bijna de enige op het strand. Dat is een onwerkelijke, bijna sprookjesachtige ervaring.

Lees verder >