Grootste zonnepark van Nederland

Op Ameland is onlangs het grootste zonnepark van Nederland geopend. Op het vliegveld van het Waddeneiland liggen maar liefst 23.000 panelen die voor een opbrengst van meer dan 5 miljoen kWh per jaar kunnen zorgen. Dat is meer dan genoeg voor circa 1.500 huishoudens. Dat is de stroombehoefte van heel Ameland in een rustige periode zonder toeristen en voorziet in ruim 20% van de totale elektriciteitsbehoefte van Ameland.

Het Amelander zonnepark is gebouwd op initiatief van de Gemeente Ameland, in samenwerking met Eneco en de Amelander Energie Coöperatie. Ameland wil in 2020 zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. Het zonnepark levert daaraan een grote bijdrage.

Achter een duinwal

Zonnepark Ameland is gebouwd in de zuidwesthoek van het vliegveld in Ballum. Het zonnepark wordt door een duinwal grotendeels aan het zicht onttrokken.

Het idee voor een zonnepark op Ameland ontstond vijf jaar geleden, toen burgemeester Albert de Hoop op vakantie was in Frankrijk. Hij zag daar een zonnepark in aanbouw en wilde dat ook op Ameland realiseren. Het geld kwam op tafel door een bijdrage van de aandeelhouders gemeente, Eneco en de AEC. Bovendien is er subsidie van het Rijk en de Provincie Friesland.

Huur een vakantiehuis op Ameland

Wil je ook het grootste zonnepark van Nederland komen bekijken? Huur dan een vakantiehuis op Ameland. Je weet in ieder geval zeker dat (een deel van) de energie die je gebruikt afkomstig is van de zon!

De zekerheid van: