Hoeveel wereldwonderen zijn er?

Al 140 jaar voor Christus hadden de oude Grieken de behoefte om de meest opmerkelijke, door de natuur of de mens geconstrueerde gebieden, verschijnselen of bouwwerken te benoemen. Zo ontstond de lijst van Anitpater van Sidon. Hij noemde zeven bouwwerken op waarvan tegenwoordig alleen de Piramide van Cheops nog bestaat.

In de eeuwen erna verschenen verschillende lijstjes van telkens zeven locaties, die in de betreffende tijd als het meest bijzonder werden beschouwd.

De meest recente lijst van zeven wereldwonderen is in 2007 door een Zwitserse stichting opgesteld. De lijst bevat onder andere het Colosseum in Rome, de Rotswoningen van Petra en de Chinese muur.

Achtste wereldwonder aan de Nederlandse kust

Voor een bezoek aan het achtste wereldwonder hoeft u geen verre reis te maken. Tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland in Zeeland werd tussen 1976 en 1986 de Oosterscheldekering gebouwd. Het is Nederlands grootste stormvloedkering.

De ruim 3 kilometer lange waterkering bestaat uit 65 enorme betonnen pijlers met schuiven ertussen. Sommige van de schuiven wegen bijna 500.000 kilo!

De grote schuiven kunnen bij storm of springvloed gesloten worden. De rest van de tijd is de dam geopend. Door deze unieke constructie is het water in de Oosterschelde zout gebleven en is de unieke natuur in dit gebied beschermd.

Vakantie in Zeeland

Als u een vakantiehuis in Zeeland huurt, is een bezoek aan de kering een must. Als u de enorme constructie ziet zult u het met ons eens zijn: de Oosterscheldekering is het 8ste wereldwonder!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Zeeuwse stromen

Door Silke op vrijdag 16 februari 2018.
Categorieën:CultuurKust

Op vakantie in een vakantiehuis in Zeeland betekent een vakantie in het gebied van de Zeeuwse stromen. Verschillende bedrijven en horecagelegenheden in de provincie dragen de naam ‘Zeeuwse Stromen’. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Lees verder >

Alleen op vakantie naar de kust

Door Silke op dinsdag 8 augustus 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Heeft u plannen om alleen op vakantie naar de kust te gaan? Twijfelt u nog een beetje of dat wel een goed plan is? Niet nodig! Alleen reizen blijkt allerlei voordelen te hebben die u pas ontdekt als u het doet. De Nederlandse kust en Waddeneilanden zijn misschien wel de ultieme bestemming voor een vakantie in je eentje! Hieronder leggen we uit waarom.

Lees verder >

Oudste dijk van Nederland

Door Peter op donderdag 19 juni 2014.

De rode draad in de Nederlandse geschiedenis is de strijd tegen het water. Ongeveer de helft van Nederland ligt onder het niveau van de zeespiegel. Als de duinen en dijken ons niet zouden beschermen zouden grote delen van het lage West Nederland overstromen. De oudste dijk van Nederland verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Deze Westfriese Omringdijk is gebouwd tussen 1248 en 1596 en is maar liefst 126 kilometer lang.

Lees verder >