Hooglanders in de duinen

Het Noord-Hollands Duinreservaat is met 5300 hectare een van de grootste natuurgebieden van ons land. Het reservaat strekt zich uit van Wijk aan Zee tot Schoorl. Het is zo’n 20 km lang en gemiddeld 2,5 km breed. Het middelste deel van het gebied ligt tussen Egmond aan zee en Castricum aan Zee en is het meest ruige en hoge deel met duintoppen boven de 30 meter. Tussen Egmond aan Zee en Egmond Binnen ligt zelfs een duin van 38,5 meter hoog. 

Ruige grazers

 

 

In het duingebied rond Egmond aan Zee lopen tientallen Schotse Hooglanders vrij rond die het gebied begrazen. De dieren zien er aaibaar uit met hun lange roodbruine haren die ook nog eens olijk voor hun ogen hangen. Ze zijn zo ingeburgerd in het duingebied dat ze zich weinig aantrekken van passerende wandelaars. Toch waarschuwt het Provinciaal Waterbedrijf Nederland, die het gebied beheert, om de dieren niet zelf te benaderen. Loop niet naar ze toe om een foto te nemen en wandel niet te stilletjes naar ze toe als ze met hun rug naar je toe staan. Als de dieren van je schrikken zullen ze 99 van de 100 keer vluchten, maar het blijven grote beesten met enorme horens. 

Huur een huisje in Egmond

 

 

Wil jij deze prachtige beesten wel eens in het wild van dichtbij bekijken? Huur dan een vakantiehuis of appartement in Egmond aan Zee en maak een paar mooie wandelingen door het Noord-Hollands Duinreservaat. 

 

De zekerheid van: