Hoogste duin van Nederland

Door Peter op donderdag 13 maart 2014.

Het Nederlandse duinlandschap is de smalle strook tussen de zee en het binnenland. De duinstrook die parallel aan het strand bestaat, noemt men jonge duinen. Deze duinen zijn vanaf de middeleeuwen ontstaan en ontwikkelen zich vooral aan de zeekant. Door de wind wordt voortdurend vers zand aangevoerd waardoor de duinen steeds hoger opgroeien. Zo hebben de duinen langs de Nederlandse kust een gemiddelde hoogte van zo'n 25 meter bereikt. 

Klimduin voor het hele gezin

In Schoorl ligt, met een hoogte van 51 meter, het hoogte duin van Nederland. Dit klimduin is een echte attractie voor de hele familie. Het duin begint letterlijk in het centrum van Schoorl. Aan de voet van het duin zijn winkeltjes en heel veel horeca met gezellige terrasjes (in de winter ook verwarmd). Ouders kunnen hier iets drinken terwijl de kinderen zich in het zand vermaken. Want geloof mij maar, voor kinderen is er niet leukers dan het duin te beklimmen en dan met een noodgang naar beneden te rollen. 

Klimduinrun 2014

De KlimduinRun is een uniek sprintevenement georganiseerd op de Klimduin in Schoorl. Met een lengte van ongeveer 100 meter lang is het klimduin tijdens de klimduinrun een echte uitdaging voor sportievelingen. In 2013 wist Seppe Thys de 100 meter in iets minder dan 24 seconden naar boven te rennen! Op zondag 28 september 2014 kun je proberen dit record te breken.

Kom je binnenkort liever een keer van het klimduin van Schoorl afrollen? Of gewoon een kopje koffie drinken aan de voet van het duin? Bekijk snel onze vakantiehuizen in Schoorl.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Hondsbossche Duinen

De basis voor de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten aan de Noord-Hollandse kust is al aan het begin van de 16e eeuw aangelegd. De dijk moest een doorbraak bij hoogwater voorkomen. In 2004 werd de dijk door de Nederlandse regering uiteindelijk als een van de ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust benoemd. Door de voorspellingen over stijging van de zeespiegel in de toekomst werd de kans dat de dijk het ooit zou begeven ingeschat als ‘hoger dan eens in de 10.000 jaar’.

Lees verder >

Welke badkleding moet ik aan?

Door Peter op woensdag 24 juni 2015.
Categorieën:Kust

De zomer komt eraan en wat is er fijner dan een dagje strand vanuit je vakantiehuis aan de kust? Maar voor veel vrouwen is de keuze voor de juiste badkleding een echt dilemma. Ben ik niet te dik, te dun of te bleek? Wordt het een bikini of een badpak? En welke kleur moet ik dan kiezen? Wij geven je graag wat tips welke badkleding het beste bij jouw figuur past! 

Lees verder >

Storm aan de kust

In Nederland horen herfst- en winterstormen bij het klimaat. Vanaf oktober ontstaan er steeds grotere tegenstellingen in de temperatuur van de atmosfeer. Op het Noordelijke Halfrond wordt het snel kouder, terwijl het in het zuiden nog nazomert. Deze grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat er op een hoogte van zo’n 10 kilometer krachtige straalstormen ontstaan die flinke stormdepressies onze kant opsturen, soms een aantal achter elkaar.

Lees verder >