Kwetsbare duinen

Langs onze hele kust, van Schiermonnikoog tot de aan de grens met België in Zeeuws Vlaanderen, is een bijna onafgebroken gordel van duinen te vinden. Het duinlandschap is een relatief smalle strook die is opgebouwd uit een aantal onderdelen. In zee liggen de zandplaten, daarna volgt het strand met de jonge duinen direct langs het strand. De oude duinen liggen verder landinwaarts.

Omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, zijn de duinen voor onze veiligheid het belangrijkste natuurgebied. De duinen zorgen ervoor dat de zee niet de achterliggende polders in kan lopen. In onze duingebieden zijn honderden kilometers aan fiets- en wandelpaden aangelegd. Op die manier kun je genieten van de mooie natuur in de duinen.

Helmgras beschermt de duinen

Toch is het duingebied dat direct aan zee ligt vaak niet toegankelijk voor wandelaars, honden en spelende kinderen. Dat heeft een simpele reden. Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit helmgras zorgen ervoor dat het zand niet weggeblazen wordt. Je begrijpt dat zo’n kwetsbaar gebied niet overal toegankelijk kan zijn!

Maar met meer dan 350 kilometer aan duingebied blijven er genoeg stukken natuur over waar je wel heerlijk kunt ronddwalen. Kom zelf maar eens kijken tijdens je volgende vakantie aan zee.

De zekerheid van: