Op vakantie in Noordwijk aan Zee

Op vakantie in Noordwijk aan Zee

Noordwijk is een van de meest bekende badplaatsen van ons land. Het is een moderne kustplaats met een rijke historie. Noordwijk heeft een dertien kilometer lang zandstrand en is omringd door bollenvelden waar in voorjaar tienduizenden bloemen bloeien.

Geschiedenis van Noordwijk aan Zee

Door de opkomst van de industrie werd aan het eind van de 19e eeuw steeds meer waarde gehecht aan gezonde lucht. Ook werd aan zeewater een heilzame werking toegedicht. Wondjes op de huid genazen sneller door een bad in de zee en zelfs het drinken van zeewater werd gezien als een goede manier om afvalstoffen kwijt te raken.

Met de badkoets de zee in

Aan het eind van de 19e eeuw was de bevolking van Nederland steeds preutser geworden. Hoewel de gezonde zeelucht en het geneeskrachtige zeewater lokten, lag het zeker niet voor iedereen voor de hand om voor het oog van anderen een bad in zee te nemen.

In 1866 schaft Willem Van Konijnenburg, uitbater van de dorpsherberg in Noordwijk aan Zee, vier badkoetsen aan. Die aankoop wordt gezien als de reden waarom Noordwijk als badplaats snel populair werd.

De dame of heer van stand nam plaats in de badkoets en werd – met de hulp van een paard of bedienden – met koets en al de zee in geduwd. In de koets konden zij zich omkleden en door bescherming van de koets en doeken privé een zeebad nemen. De badkoetsjes werden tot 1915 gebruikt.

Vanaf het begin van de 20e eeuw werd het Noordwijkse strand ook bezocht door minder welgestelden. Ook maakte de komst van de stoomtram het voor steeds meer strandrecreanten mogelijk om naar Noordwijk te komen. Noordwijk groeide in de jaren erna uit tot 'Bloemenbadplaats van Europa'.

Vakantiehuis in Noordwijk aan Zee

Bij Fijn op Vakantie kunt u – aan de rand van het duingebied - een luxe vrijstaande vakantiehuis ‘Wilhelmina’ huren. Zo’n vrijstaand vakantiehuis ligt op een kleinschalig vakantiepark op slechts 1000 meter van het brede zandstrand. Of bekijk een van onze andere vakantiehuizen aan de Zuid-Hollandse kust.

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal