Op vakantie in Noordwijk aan Zee

Door Silke op maandag 26 november 2018.
Categorieën:CultuurKustStrand

Op vakantie in Noordwijk aan Zee

Noordwijk is een van de meest bekende badplaatsen van ons land. Het is een moderne kustplaats met een rijke historie. Noordwijk heeft een dertien kilometer lang zandstrand en is omringd door bollenvelden waar in voorjaar tienduizenden bloemen bloeien.

Geschiedenis van Noordwijk aan Zee

Door de opkomst van de industrie werd aan het eind van de 19e eeuw steeds meer waarde gehecht aan gezonde lucht. Ook werd aan zeewater een heilzame werking toegedicht. Wondjes op de huid genazen sneller door een bad in de zee en zelfs het drinken van zeewater werd gezien als een goede manier om afvalstoffen kwijt te raken.

Met de badkoets de zee in

Aan het eind van de 19e eeuw was de bevolking van Nederland steeds preutser geworden. Hoewel de gezonde zeelucht en het geneeskrachtige zeewater lokten, lag het zeker niet voor iedereen voor de hand om voor het oog van anderen een bad in zee te nemen.

In 1866 schaft Willem Van Konijnenburg, uitbater van de dorpsherberg in Noordwijk aan Zee, vier badkoetsen aan. Die aankoop wordt gezien als de reden waarom Noordwijk als badplaats snel populair werd.

De dame of heer van stand nam plaats in de badkoets en werd – met de hulp van een paard of bedienden – met koets en al de zee in geduwd. In de koets konden zij zich omkleden en door bescherming van de koets en doeken privé een zeebad nemen. De badkoetsjes werden tot 1915 gebruikt.

Vanaf het begin van de 20e eeuw werd het Noordwijkse strand ook bezocht door minder welgestelden. Ook maakte de komst van de stoomtram het voor steeds meer strandrecreanten mogelijk om naar Noordwijk te komen. Noordwijk groeide in de jaren erna uit tot 'Bloemenbadplaats van Europa'.

Vakantiehuis in Noordwijk aan Zee

Bij Fijn op Vakantie kunt u – aan de rand van het duingebied - een luxe vrijstaande vakantiehuis ‘Wilhelmina’ huren. Zo’n vrijstaand vakantiehuis ligt op een kleinschalig vakantiepark op slechts 1000 meter van het brede zandstrand. Of bekijk een van onze andere vakantiehuizen aan de Zuid-Hollandse kust.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Tips bij het kopen van een vakantiehuis

Door Silke op zaterdag 3 juni 2017.

De laatste jaren is het kopen van een vakantiehuis, vooral aan de Nederlandse kust, erg populair geworden. De lage rentestand op spaarrekeningen en hypotheekfinancieringen zorgt ervoor dat consumenten op zoek gaan naar een manier om rendement op hun spaargeld te maken. Ook is er de laatste jaren een flinke groei van het toerisme aan de Nederlandse kust ontstaan. Zowel vanuit Nederland als Duitsland groeit het aantal fans van de Nederlandse stranden.

Lees verder >

Bucketlist Terschelling

Door Petra op maandag 7 september 2015.
Categorieën:Leuke uitjes

Terschelling is het Waddeneiland voor liefhebbers van ongerepte natuur en veel gezelligheid. Terschelling heeft maar liefst dertig kilometer aan uitgestrekte zandstranden, soms wel 500 meter breed. Op het eiland zijn meer dan 200 kilometer aan wandelpaden uitgezet. De verschillende routes zijn met elkaar verbonden dankzij de wandelnetwerkpunten. Zo kun je makkelijk van de ene route naar de andere ‘’hoppen’’. 

Terschelling is niet ver

Lees verder >

Trouwen aan zee

Door Silke op maandag 21 maart 2016.
Categorieën:CultuurKustStrand

Je trouwdag is de mooiste dag van je leven en die vier je natuurlijk uitgebreid met vrienden en familie. Het liefst natuurlijk op een onvergetelijke plek.

Trouwen in het zand

Genieten met je gasten van een onvergetelijk uitzicht over de Noordzee. Toosten met je voeten in de branding en even wegdromen in de armen van je bruid of bruidegom terwijl de zon langzaam in de zee zakt… hoe romantisch wil je het hebben?

Lees verder >