Opklaringen aan de kust

Als je je vakantie doorbrengt aan de Nederlandse kust is het je vast opgevallen: aan zee is het vaak zonnig. Het gebeurt regelmatig dat de hemel boven het strand strakblauw is, terwijl het een paar kilometer landinwaarts bewolkt is.

Veel Nederlandse badplaatsen claimen dan ook dat ze de meeste zonuren van ons land hebben. Ze hebben daarin gelijk. Cijfers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) laten zien dat de hele Nederlandse kuststrook aan het strand tot wel 200 uren meer zon heeft dan het oosten van ons land.

Waarom heeft de kust meer zon?

Er is een verklaring waarom het aan de kust zo zonnig is. Het relatief koude oppervlak van de Noordzee zorgt ervoor dat er boven de kuststrook nauwelijks wolken ontstaan. Bovendien zorgt de wind ervoor dat eventuele wolken snel verdwijnen. Bijkomend voordeel is dat het daardoor aan zee veel minder regent en dat het ook op warme zomerdagen niet zo benauwd wordt als in het binnenland.

Waar schijnt de meeste zon in Nederland?

De kuststrook in de kop van Noord Holland en het eiland Texel hebben volgens de statistieken de meeste zonuren van ons land. Het meest zonnige plekje van ons land ligt tussen Den Helder en de veerhaven op Texel! 

De zekerheid van: