Strandstoel uitklappen

Heerlijk een dagje op het strand. Voor de een is plekje een handdoek meer dan genoeg, een ander geniet toch het meest van een dagje aan zee vanuit een strandstoel. Tot de jaren ’60 van de vorige eeuw zag je aan de Nederlandse stranden vooral zware rieten strandstoelen waarin je beschut tegen zand en zon aan het strand kan zitten. Groot nadeel van deze stoelen was echter dat je ze door het gewicht nauwelijks kon verplaatsen en dat je ze ook moeilijk kan stapelen.

Klapstoelen op de Titanic

Al aan het begin van de vorige eeuw werd de klapstoel uitgevonden. Deze zogenaamde ‘’dekstoelen’’ met hun opvallende gestreepte stofje waren in die tijd populair op cruiseschepen. Op foto’s van de roemruchte Titanic zie je passagiers van het zonnetje genieten in comfortabele klapstoelen.

Vanaf de 1e wereldoorlog werden de klapstoelen veel verhuurd in badplaatsen aan de Engelse kust. In de beroemde badplaats Blackpool zouden in de zomer 2003 nog bijna 68000 strandstoelen zijn verhuurd.

Hip en lastig uit te vouwen

Deze strandstoel werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw ook steeds populairder in Nederland. Je zag de vrolijke blauw/wit of rood/wit gestreepte stofjes overal op de stranden opduiken. De stoelen waren gemakkelijk te dragen en konden tegen een buitje regen. Tegenwoordig zijn de stoelen weer helemaal hip. Enig nadeel… het uitvouwen van zo’n klapstoel levert nog weleens problemen op.

Hoe moet je een strandstoel uitklappen?

Ons advies: huur je vakantiehuis aan de kust voor minstens een week. Op die manier heb je alle tijd om het snel uitvouwen van je strandstoel volledig in de vingers te krijgen. Wedden dat je tegen het eind van de week binnen 5 minuten in het zonnetje zit?

De zekerheid van: