Vakantie onder de zeespiegel

Door Silke op vrijdag 24 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP hoogte van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddelde niveau van de Noordzee.

Beschermd door de kuststrook

Als u fijn op vakantie aan de Nederlandse kust bent zult u er niet direct aan denken, maar onze duinen en het strand vormen een enorme, natuurlijke waterkering. Grote delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, delen van Zeeland en een klein stuk van Friesland en Groningen liggen namelijk onder NAP. Onder andere dankzij onze kuststrook houden miljoenen mensen in ons land droge voeten.

Waar er langs onze kust geen duinen zijn wordt het achterland beschermd door zeedijken en –dammen. Daarnaast is onze zandige kust altijd in beweging. Door de wind en de zeestroming is er op sommige plaatsen sprake van aangroei van de kust terwijl op andere plaatsen kust verdwijnt. Door zandsuppletie (het opspuiten van zand vanaf de zeebodem) wordt de breedte van onze kuststrook beheerd.

Wat is de zeereep?

De grootste, natuurlijke beschermer tegen het zeewater is onze zeereep. Dit is de duinenrij die direct grenst aan het Noordzeestrand. Deze duinen zijn begroeid met helmgras dat ervoor zorgt dat de wind geen vrij spel heeft. Om het helmgras te beschermen is het vrijwel overal langs de kust verboden om de zeereep te betreden.

Hoe zit het met de zeespiegelstijging?

Omdat de temperatuur op aarde langzaam stijgt en de poolkappen smelten, nemen we in Nederland extra maatregelen om de kuststrook te beschermen tegen overstromingen. Zo worden plannen uitgevoerd om de kust structureel te verbreden met zandsuppletie en komen er extra stormvloedkeringen in de Zeeuwse delta. Zo weet u zeker dat u nog heel lang kunt genieten van een vakantie aan de Nederlandse kust.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Wanneer is het mosselseizoen?

Door Peter op vrijdag 3 juli 2015.
Categorieën:Evenementen

Half juli is het weer zover: dan begint een nieuw mosselseizoen! Tot april volgend jaar kunnen liefhebbers tijdens hun vakantie aan de Nederlandse kust weer overal terecht voor een dampend pannetje mosselen.  

Lees verder >

Hoeveel wereldwonderen zijn er?

Al 140 jaar voor Christus hadden de oude Grieken de behoefte om de meest opmerkelijke, door de natuur of de mens geconstrueerde gebieden, verschijnselen of bouwwerken te benoemen. Zo ontstond de lijst van Anitpater van Sidon. Hij noemde zeven bouwwerken op waarvan tegenwoordig alleen de Piramide van Cheops nog bestaat.

In de eeuwen erna verschenen verschillende lijstjes van telkens zeven locaties, die in de betreffende tijd als het meest bijzonder werden beschouwd.

Lees verder >

Mooiste mountainbike route van Nederland

Door Peter op maandag 16 juni 2014.
Categorieën:ActiefNatuur

De mountainbike route van Schoorl is in 1996 aangelegd langs de mooiste plekken in het duingebied. Hij wordt door liefhebbers gezien als de mooiste route van Nederland. De officiële start en finish is bij het Witte Huis in Aagtdorp, tussen Bergen en Schoorl. Je kunt parkeren bij Duinmanege van Poelenburgh.

Lees verder >