Vakantie onder de zeespiegel

Door Silke op vrijdag 24 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP hoogte van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddelde niveau van de Noordzee.

Beschermd door de kuststrook

Als u fijn op vakantie aan de Nederlandse kust bent zult u er niet direct aan denken, maar onze duinen en het strand vormen een enorme, natuurlijke waterkering. Grote delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, delen van Zeeland en een klein stuk van Friesland en Groningen liggen namelijk onder NAP. Onder andere dankzij onze kuststrook houden miljoenen mensen in ons land droge voeten.

Waar er langs onze kust geen duinen zijn wordt het achterland beschermd door zeedijken en –dammen. Daarnaast is onze zandige kust altijd in beweging. Door de wind en de zeestroming is er op sommige plaatsen sprake van aangroei van de kust terwijl op andere plaatsen kust verdwijnt. Door zandsuppletie (het opspuiten van zand vanaf de zeebodem) wordt de breedte van onze kuststrook beheerd.

Wat is de zeereep?

De grootste, natuurlijke beschermer tegen het zeewater is onze zeereep. Dit is de duinenrij die direct grenst aan het Noordzeestrand. Deze duinen zijn begroeid met helmgras dat ervoor zorgt dat de wind geen vrij spel heeft. Om het helmgras te beschermen is het vrijwel overal langs de kust verboden om de zeereep te betreden.

Hoe zit het met de zeespiegelstijging?

Omdat de temperatuur op aarde langzaam stijgt en de poolkappen smelten, nemen we in Nederland extra maatregelen om de kuststrook te beschermen tegen overstromingen. Zo worden plannen uitgevoerd om de kust structureel te verbreden met zandsuppletie en komen er extra stormvloedkeringen in de Zeeuwse delta. Zo weet u zeker dat u nog heel lang kunt genieten van een vakantie aan de Nederlandse kust.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Filmen op de Wadden

Door Silke op donderdag 28 december 2017.

De Waddeneilanden behoren tot de meest geliefde toeristische regio’s van ons land. De combinatie van natuur, strand, authentieke en kleinschalige attracties zorgt ervoor dat we graag een paar dagen in een vakantiehuis op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog doorbrengen.

Lees verder >

Vuurtorens langs de Nederlandse kust

Door Silke op zaterdag 21 november 2015.

In de ‘’Gouden’’ 17e eeuw groeide de welvaart in ons land vooral door de groei van de scheepvaart. De schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voeren over de wereldzeeën op zoek naar rijkdom en avontuur. Toch brachten niet alleen de verre reizen de nodige risico’s met zich mee. Veel Nederlandse schepen vergingen direct voor onze Noordzeekust. De ondieptes en zandbanken zorgden ervoor dat veel schepen schipbreuk leden met de thuishaven in zicht.

Vuurtorens werden een belangrijk hulpmiddel voor de veiligheid van schepen en hun bemanningen.

Vuurschepen voor de kust

Lees verder >

Zeehonden opvang aan de Nederlandse kust

Door Silke op zondag 3 januari 2016.
Categorieën:KustNatuur

De kans dat je ze tijdens je vakantie aan het Nederlandse strand tegenkomt is niet heel groot, maar in het Nederlandse deel van de Noordzee komen een groot aantal gewone en grijze zeehonden voor. 

Zeehonden in de Waddenzee en in Zeeland

Lees verder >