Vakantie onder de zeespiegel

Door Silke op vrijdag 24 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP hoogte van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddelde niveau van de Noordzee.

Beschermd door de kuststrook

Als u fijn op vakantie aan de Nederlandse kust bent zult u er niet direct aan denken, maar onze duinen en het strand vormen een enorme, natuurlijke waterkering. Grote delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, delen van Zeeland en een klein stuk van Friesland en Groningen liggen namelijk onder NAP. Onder andere dankzij onze kuststrook houden miljoenen mensen in ons land droge voeten.

Waar er langs onze kust geen duinen zijn wordt het achterland beschermd door zeedijken en –dammen. Daarnaast is onze zandige kust altijd in beweging. Door de wind en de zeestroming is er op sommige plaatsen sprake van aangroei van de kust terwijl op andere plaatsen kust verdwijnt. Door zandsuppletie (het opspuiten van zand vanaf de zeebodem) wordt de breedte van onze kuststrook beheerd.

Wat is de zeereep?

De grootste, natuurlijke beschermer tegen het zeewater is onze zeereep. Dit is de duinenrij die direct grenst aan het Noordzeestrand. Deze duinen zijn begroeid met helmgras dat ervoor zorgt dat de wind geen vrij spel heeft. Om het helmgras te beschermen is het vrijwel overal langs de kust verboden om de zeereep te betreden.

Hoe zit het met de zeespiegelstijging?

Omdat de temperatuur op aarde langzaam stijgt en de poolkappen smelten, nemen we in Nederland extra maatregelen om de kuststrook te beschermen tegen overstromingen. Zo worden plannen uitgevoerd om de kust structureel te verbreden met zandsuppletie en komen er extra stormvloedkeringen in de Zeeuwse delta. Zo weet u zeker dat u nog heel lang kunt genieten van een vakantie aan de Nederlandse kust.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Het strand van Scheveningen

Door Silke op zondag 25 oktober 2015.

Scheveningen heeft een prachtige uitstraling. De boulevard en het strand van deze historische badplaats is breed en voert langs de belangrijkste toeristische trekpleisters van Scheveningen: de Pier, Het Kurhaus Hotel, Sea life zee aquarium, het museum Beelden aan Zee en de vuurtoren. Geen enkele Nederlandse badplaats heeft zoveel bezienswaardigheden als Scheveningen. Een groot deel daarvan is overdekt, dus ook op een wat minder zonnige dag is Scheveningen de ideale badplaats voor een dagje uit.

Lees verder >

Moet ik belasting betalen als ik mijn eigen huis verhuur

Door Petra op donderdag 23 juli 2015.

Heeft u een huis aan de Nederlandse kust en wilt u dat voor een aantal weken per jaar verhuren? Een prima idee wat ons betreft. Via www.fijnopvakantie.nl en www.fewo-in-holland.de kunt u uw huis onder de aandacht brengen van duizenden vakantiegangers die graag een vakantie aan de Nederlandse kust of op de Waddeneilanden willen doorbrengen. Op die manier kunt u een deel van uw vakantie terug verdienen en is uw huis tijdens uw afwezigheid bewoond en daardoor minder gevoelig voor inbraak!  

Lees verder >

Waar gaan wij heen op vakantie?

Door Silke op zondag 7 februari 2016.
Categorieën:KustNieuws

Het Latijnse woord ‘’vacare’’ betekent ‘’vrij zijn van verplichtingen’’. Niet zo vreemd dat ons woord vakantie daar rechtstreeks van is afgeleid. Een vakantie is een periode in het jaar waarin je even stopt met je dagelijkse bezigheden zoals werk of school. Het is een periode van meerdere dagen (vaak minimaal een week) waarin je even niets anders aan je hoofd hebt dan …. Helemaal niets!

Lees verder >