Vissen op de Noordzee

Door Silke op vrijdag 13 januari 2017.

Bent u liefhebber van zee en avontuurlijk ingesteld? Dan is een dagje zeevissen echt iets voor u. Vissen op de Noordzee betekent een dag lang genieten van de elementen, sterke verhalen van je collega vissers en een rijke vangst!

Wrakvissen

Op de bodem van de Noordzee liggen duizenden wrakken, elk met een eigen verhaal. Van sommige wrakken is nog maar weinig over, andere wrakken liggen nagenoeg intact op de zeebodem. Er liggen boomstamboten uit de prehistorie, VOC-schepen uit de 17e eeuw, oorlogsschepen uit de tweede wereldoorlog en recent gezonken vissersboten en vrachtschepen. Van sommige wrakken weten we precies waar ze liggen en veel wrakken moeten nog ontdekt worden!

Rond en in de wrakken op de bodem van de Noordzee is het een drukte van belang. Op wrakken groeien planten en algen die op de omliggende zandbodem niet voorkomen. Al dat voedsel trekt veel vis.

Vanuit verschillende plaatsen aan de Noordzeekust kunt u met een boot mee om te gaan wrakvissen. Met de sonarapparatuur aan boord wordt een wrak opgespoord. Door het schip met de stroming mee te laten voeren over het wrak is de kans dat u wat vangt erg groot. Bij wrakvissen wordt vooral op kabeljauw gevist. Maar er is ook een goede kans dat u rode poon, makreel of zeebaars vangt!

Ankervissen

Als u wat minder ver de zee op wilt is ankervissen een goed alternatief. Het schip gaat op een visrijke plek (bijvoorbeeld aan de monding van de haven) voor anker en u zult vooral platvis als schar en schol kunnen vangen.

Zeevissen op de Noordzee kan o.a. vanuit Scheveningen aan de Zuid Hollandse kust, IJmuiden en Den Helder aan de Noord Hollandse kust en verschillende havens in Zeeland. Ook op de Waddenzee kan o.a. vanaf Texel gevist worden!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Autovrij op vakantie

Door Silke op vrijdag 7 oktober 2016.

In Nederland rijden veel auto’s rond. Heel veel zelfs. Op dit moment zijn er zo’n 8 miljoen auto’s in ons land geregistreerd. Vijftien jaar geleden waren dat er nog “maar” 6,3 miljoen. De belangrijkste reden is de groei van onze welvaart. Steeds meer gezinnen hebben twee – of zelfs meer – auto’s. Bovendien hebben ook ouderen en vrouwen meer dan vroeger een eigen auto.

Lees verder >

Strand van Castricum aan Zee

Door Silke op maandag 7 maart 2016.

Castricum ligt tussen Alkmaar en Haarlem. Net even ten westen van het dorp ligt Castricum aan Zee, een dorp zonder inwoners. Castricum aan Zee is eigenlijk alleen de naam voor het strand, de duinen, het bos en de paar strandtenten die er bij de strandopgang staan. Want een echte boulevard heeft Castricum aan Zee ook niet.

Lees verder >

Unieke trouwlocatie aan de kust

Door Peter op vrijdag 7 november 2014.

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en staat op Terschelling. De eerste Brandaristoren werd gebouwd in 1323 om voor schepen de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. In het jaar 1570 stortte deze toren, aangetast door wind en zout water in de zee. 

Lees verder >