Vuurtorens langs de Nederlandse kust

Door Silke op zaterdag 21 november 2015.

In de ‘’Gouden’’ 17e eeuw groeide de welvaart in ons land vooral door de groei van de scheepvaart. De schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voeren over de wereldzeeën op zoek naar rijkdom en avontuur. Toch brachten niet alleen de verre reizen de nodige risico’s met zich mee. Veel Nederlandse schepen vergingen direct voor onze Noordzeekust. De ondieptes en zandbanken zorgden ervoor dat veel schepen schipbreuk leden met de thuishaven in zicht.

Vuurtorens werden een belangrijk hulpmiddel voor de veiligheid van schepen en hun bemanningen.

Vuurschepen voor de kust

De Romeinen gebruikten al in de eerste eeuw van onze jaartelling zogenaamde lichtschepen. Dit zijn eigenlijk drijvende vuurtorens, die in de buurt van zandbanken, ondieptes en rotsen voor anker werden gelegd. In de mast werd een vuurkorf gehangen, zodat het schip zichtbaar was voor andere schepen. Vanaf de 15e eeuw werden er voor onze kust vuurschepen gebruikt. Eerst waren dat kleine koopvaardijschepen, die voorzien werden van lantaarns waarin kaarsen stonden.

Oudste en nieuwste vuurtoren van Nederland

In het jaar 1323 werd op Terschelling de eerste Nederlandse vuurtoren, de Brandaris, gebouwd. De toren markeerde de smalle doorgang tussen de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.
Inmiddels staan er langs de Nederlandse kust 30 vuurtorens waarvan de laatste - in de haven van Rotterdam - in 1970 is gebouwd.

Vuurtoren bezoeken aan de Nederlandse kust

Wil jij wel eens zelf een van onze vuurtorens bezoeken? Wij zetten onze 3 favoriete vuurtorens op een rijtje:

De vuurtoren in Egmond aan Zee

De vuurtoren 'Van Speyk' staat in het centrum van Egmond aan Zee. De vuurtoren wordt beheerd door de KNRM en de toren kan normaal gesproken alleen op vrijdagavond in juli/augustus worden bezocht en op afspraak met een groep. Op deze vrijdagen in juli en augustus zijn kaartjes vanaf 19.00 uur te koop bij het boothuis voor € 2,-.  Kom vroeg als je zeker wilt zijn van een kaartje.                                   Vakantiehuizen in Egmond aan Zee

De vuurtoren op Texel

Op de noordpunt van Texel staat de vrolijk rood geschilderde vuurtoren. Vanaf de omloop is het, op 45 meter boven zeeniveau, genieten van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien.             Vakantiehuizen op Texel

De vuurtoren van Westkapelle

De grootste vuurtoren van Westkapelle wordt 'Westkapelle Hoog' of 'het Zuiderhoofd' genoemd. Deze toren is geopend voor het publiek om te beklimmen. Bovenop de toren heeft de bezoeker een schitterend uitzicht over Westkapelle, de zee en diverse dorpen in de omgeving.
Vakantiehuizen in Zeeland

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Waarom ligt er soms schuim op het strand?

Door Peter op woensdag 13 mei 2015.
Categorieën:Natuur

Als je wel eens een vakantiehuis aan de kust hebt gehuurd heb je het vast wel een keer gezien: schuim op het strand.
In het najaar en de winter lijkt het – vooral na een stevige storm – soms wel of de zee het strand een flinke wasbeurt heeft gegeven. Helder wit schuim bedekt grote delen van de vloedlijn en ook op de golven zijn woeste schuimkoppen te zien. Dat schuim komt niet uit een pak wasmiddel!

Lees verder >

Weekendje Jazz and Sail

Door Peter op donderdag 28 augustus 2014.
Categorieën:EvenementenKust

Ieder jaar komen in het eerste weekend van september duizenden bezoekers naar Bergen en Bergen aan Zee. Jazz and Sail is een muziek, strand en zeilfestival waar jong en oud genieten van muziek, gezelligheid en zeilsport. Het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke muziekfestival boven het Noordzeekanaal. 

Lees verder >

Parelroutes in Zeeland

Heeft u een vakantiehuis in Zeeland gehuurd? Dan gaat u een heerlijke vakantie tegemoet. Tijdens uw vakantie in Zeeland zult u zich niet snel vervelen. De provincie heeft heerlijke stranden, prachtige steden en dorpen en heerlijke routes voor wandelaars en fietsers. De regionale VVV van Zeeland lanceert regelmatig nieuwe ideeën om u als bezoeker nog meer naar de zin te maken.

Lees verder >