Vuurtorens langs de Nederlandse kust

Door Silke op zaterdag 21 november 2015.

In de ‘’Gouden’’ 17e eeuw groeide de welvaart in ons land vooral door de groei van de scheepvaart. De schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voeren over de wereldzeeën op zoek naar rijkdom en avontuur. Toch brachten niet alleen de verre reizen de nodige risico’s met zich mee. Veel Nederlandse schepen vergingen direct voor onze Noordzeekust. De ondieptes en zandbanken zorgden ervoor dat veel schepen schipbreuk leden met de thuishaven in zicht.

Vuurtorens werden een belangrijk hulpmiddel voor de veiligheid van schepen en hun bemanningen.

Vuurschepen voor de kust

De Romeinen gebruikten al in de eerste eeuw van onze jaartelling zogenaamde lichtschepen. Dit zijn eigenlijk drijvende vuurtorens, die in de buurt van zandbanken, ondieptes en rotsen voor anker werden gelegd. In de mast werd een vuurkorf gehangen, zodat het schip zichtbaar was voor andere schepen. Vanaf de 15e eeuw werden er voor onze kust vuurschepen gebruikt. Eerst waren dat kleine koopvaardijschepen, die voorzien werden van lantaarns waarin kaarsen stonden.

Oudste en nieuwste vuurtoren van Nederland

In het jaar 1323 werd op Terschelling de eerste Nederlandse vuurtoren, de Brandaris, gebouwd. De toren markeerde de smalle doorgang tussen de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.
Inmiddels staan er langs de Nederlandse kust 30 vuurtorens waarvan de laatste - in de haven van Rotterdam - in 1970 is gebouwd.

Vuurtoren bezoeken aan de Nederlandse kust

Wil jij wel eens zelf een van onze vuurtorens bezoeken? Wij zetten onze 3 favoriete vuurtorens op een rijtje:

De vuurtoren in Egmond aan Zee

De vuurtoren 'Van Speyk' staat in het centrum van Egmond aan Zee. De vuurtoren wordt beheerd door de KNRM en de toren kan normaal gesproken alleen op vrijdagavond in juli/augustus worden bezocht en op afspraak met een groep. Op deze vrijdagen in juli en augustus zijn kaartjes vanaf 19.00 uur te koop bij het boothuis voor € 2,-.  Kom vroeg als je zeker wilt zijn van een kaartje.                                   Vakantiehuizen in Egmond aan Zee

De vuurtoren op Texel

Op de noordpunt van Texel staat de vrolijk rood geschilderde vuurtoren. Vanaf de omloop is het, op 45 meter boven zeeniveau, genieten van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien.             Vakantiehuizen op Texel

De vuurtoren van Westkapelle

De grootste vuurtoren van Westkapelle wordt 'Westkapelle Hoog' of 'het Zuiderhoofd' genoemd. Deze toren is geopend voor het publiek om te beklimmen. Bovenop de toren heeft de bezoeker een schitterend uitzicht over Westkapelle, de zee en diverse dorpen in de omgeving.
Vakantiehuizen in Zeeland

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vliegvakantie naar het strand

Wie aan een vliegvakantie naar het strand denkt, denkt al snel aan een chartervlucht naar het Middellandse Zeegebied of de Canarische eilanden. Maar wist u dat u ook met het vliegtuig naar de Nederlandse wadden kunt? Waddeneilanden Texel en Ameland hebben hun eigen vliegveld!

Lees verder >

Strand van Petten

Bent u op zoek naar een vakantiehuis in een authentieke badplaats die nog niet is ontdekt door massa’s toeristen? Wilt u vakantie vieren op korte afstand van mooie historische steden als Alkmaar, Amsterdam en Schagen? Dan is een vakantie aan het strand van Petten voor u de juiste keuze!

Lees verder >

Bijzondere jenever uit Zeeland

Door Peter op dinsdag 27 mei 2014.
Categorieën:NieuwsUit eten

Darwin's evolutietheorie laat er geen misverstand over bestaan: zeewier is de bron van al het leven. In den beginne was er alleen zeewier. Uit zeewier onstonden de planten, de dieren en uiteindelijk ook de mensen. Petra de Boevere, eigenaresse van een slijterij in het Zeeuwse Sluis en bekend als Meisje van de Slijterij raakte door dit idee geïnspireerd. In haar winkel verkoopt ze de betere Schotse whisky's. Op de Schotse eilanden wordt bij het stoken van sommige whisky lokale turf gebruikt.

Lees verder >