Vuurtorens langs de Nederlandse kust

Door Silke op zaterdag 21 november 2015.

In de ‘’Gouden’’ 17e eeuw groeide de welvaart in ons land vooral door de groei van de scheepvaart. De schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voeren over de wereldzeeën op zoek naar rijkdom en avontuur. Toch brachten niet alleen de verre reizen de nodige risico’s met zich mee. Veel Nederlandse schepen vergingen direct voor onze Noordzeekust. De ondieptes en zandbanken zorgden ervoor dat veel schepen schipbreuk leden met de thuishaven in zicht.

Vuurtorens werden een belangrijk hulpmiddel voor de veiligheid van schepen en hun bemanningen.

Vuurschepen voor de kust

De Romeinen gebruikten al in de eerste eeuw van onze jaartelling zogenaamde lichtschepen. Dit zijn eigenlijk drijvende vuurtorens, die in de buurt van zandbanken, ondieptes en rotsen voor anker werden gelegd. In de mast werd een vuurkorf gehangen, zodat het schip zichtbaar was voor andere schepen. Vanaf de 15e eeuw werden er voor onze kust vuurschepen gebruikt. Eerst waren dat kleine koopvaardijschepen, die voorzien werden van lantaarns waarin kaarsen stonden.

Oudste en nieuwste vuurtoren van Nederland

In het jaar 1323 werd op Terschelling de eerste Nederlandse vuurtoren, de Brandaris, gebouwd. De toren markeerde de smalle doorgang tussen de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.
Inmiddels staan er langs de Nederlandse kust 30 vuurtorens waarvan de laatste - in de haven van Rotterdam - in 1970 is gebouwd.

Vuurtoren bezoeken aan de Nederlandse kust

Wil jij wel eens zelf een van onze vuurtorens bezoeken? Wij zetten onze 3 favoriete vuurtorens op een rijtje:

De vuurtoren in Egmond aan Zee

De vuurtoren 'Van Speyk' staat in het centrum van Egmond aan Zee. De vuurtoren wordt beheerd door de KNRM en de toren kan normaal gesproken alleen op vrijdagavond in juli/augustus worden bezocht en op afspraak met een groep. Op deze vrijdagen in juli en augustus zijn kaartjes vanaf 19.00 uur te koop bij het boothuis voor € 2,-.  Kom vroeg als je zeker wilt zijn van een kaartje.                                   Vakantiehuizen in Egmond aan Zee

De vuurtoren op Texel

Op de noordpunt van Texel staat de vrolijk rood geschilderde vuurtoren. Vanaf de omloop is het, op 45 meter boven zeeniveau, genieten van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien.             Vakantiehuizen op Texel

De vuurtoren van Westkapelle

De grootste vuurtoren van Westkapelle wordt 'Westkapelle Hoog' of 'het Zuiderhoofd' genoemd. Deze toren is geopend voor het publiek om te beklimmen. Bovenop de toren heeft de bezoeker een schitterend uitzicht over Westkapelle, de zee en diverse dorpen in de omgeving.
Vakantiehuizen in Zeeland

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Huis met uitzicht op zee

Door Peter op donderdag 18 september 2014.
Categorieën:KustNieuws

Het Australische ontwerpbureau Modscape heeft een bijzonder concept ontwikkeld. Het gaat om een zogenaamd ''Cliffhouse''. Dit huis van 5 verdiepingen kan door middel van stalen pinnen aan iedere rots worden bevestigd. Daarmee heb je al snel een huis met een aardig uitzicht over zee....

Lees verder >

Luxe vakantiehuis aan zee

Door Peter op vrijdag 23 januari 2015.
Categorieën:Nieuws

De Rabobank heeft onlangs een rapport gepresenteerd met de cijfers en trends over de verblijfsrecreatie in Nederland. Uit het onderzoek komt naar voren dat we in Nederland steeds luxer op vakantie willen.

Lees verder >

Vakantie onder de zeespiegel

Door Silke op vrijdag 24 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP hoogte van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddelde niveau van de Noordzee.

Lees verder >