Waar komt de naam Waddenzee vandaan?

De Waddenzee loopt van Den Helder in de kop van Noord Holland tot het Deense Esbjerg. Het is een uniek gebied waar maar liefst twee keer per dag het landschap compleet verandert. Het ene moment van de dag zie je uitgestrekte zandvlaktes (de zogenaamde Wadplaten) en het volgende moment staat alles onder water. Planten en dieren die hier kunnen leven zijn vaak heel bijzonder!

Getijden op het Wad

Het getij bepaalt het karakter van het Waddengebied. Ongeveer twee keer per dag is er op het Wad hoog- en twee keer per dag laagwater. En tussen hoog- en laagwater is het eb, tussen laag- en hoogwater is het vloed. Omdat het zeewater zo heftig op en neergaat zijn er in het Waddengebied sterke stromingen. Vooral tussen de eilanden stroomt het zeewater met grote kracht de Waddenzee in en uit.

Op sommige plekken in de Waddenzee ontstaat wantij. Hier botsen zeewater stromingen tegen elkaar. Het water staat op die plekken als het ware stil. Het materiaal (zand, plantjes) dat door de stroming is meegenomen zinkt daar naar de bodem. Hierdoor ontstaan nieuwe Wadplaten of zelfs nieuwe stukken permanent droog land.

Waden door de zee

De Nederlandse naam Waddenzee is ontstaan omdat je er van tijd tot tijd doorheen kunt lopen of waden. De Friezen noemen de Waddenzee ook wel Waadsee, de doorwaadbare zee.

Huisje huren in de Waddenzee

Wil je dit unieke natuurgebied weleens van dichtbij bekijken. Huur dan een huisje op Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog of Texel via Fijn op Vakantie.

De zekerheid van: