Wandelen langs de kust

Door Peter op maandag 25 augustus 2014.
Categorieën:ActiefKustNatuur

Sinds september 2005 bestaat er een officiele wandelroute langs de hele Nederlandse kust. Van Zeeuws Vlaanderen tot het uiterste noordoosten van Groningen kun je het Noordzee Kustpad volgen. Het is een echte Lange Afstands Wandeling (LAW) van meer dan 700 kilometer, opgebouwd uit kortere LAWs die al eerder bestonden.

Deltapad
In Sluis, het meest zuidwestelijke puntje van Nederland, begint het Deltapad, een route van 237 kilometer. Je wandelt langs de dijken en dammen die zijn ontstaan na de grote watersnoodramp. De route voert ook voor een deel door prachtig duingebied tot aan Hoek van Holland. 

Hollands Kustpad
Het volgende stuk van de route voert van Hoek van Holland langs stranden en duinen, helemaal tot aan Den Helder. Zowel de liefhebbers van stranden als van bijvoorbeeld de oude binnenstad van Den Haag zullen het Hollands Kustpad waarderen.

Friese Kustpad
Aan de overkant van de afsluitdijk begint het Friese Kustpad. De officiële startplek is Stavoren. We adviseren je om bij het wandelen over het Friese Kustpad in ieder geval een verrekijker mee te nemen. Voordat je na 152 kilometer in Lauwersoog aankomt zul je namelijk heel veel vogels hebben gezien. 

Wad- en Wierdenpad
De laatste 123 kilometer van het Nederlandse deel van het Noordzee kustpad wordt gevormd door het Wad- en Wierdenpad. Bij de Wadroute volg je de kustlijn en bij de Wierdenroute ga je juist meer landinwaarts. De route eindigt in Nieuweschans. Hier kun je de grens over naar Duitsland om te beginnen aan het internationale stuk van het Noordzee Kustpad.

Natuurlijk kun je ook besluiten om een deel van het Noordzee Kustpad te lopen als je een paar dagen in een vakantiehuis van Fijnopvakantie bent.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vogels ontdekken in het Waddengebied

Door Silke op maandag 14 maart 2016.
Categorieën:KustNatuurStrand

Nergens in Nederland komen er zo veel vogelsoorten voor als in het Waddengebied. Miljoenen vogels brengen er de winter door, broeden er in de zomer of maken er in het voorjaar en najaar een tussenstop in hun trektochten van het Hoge Noorden naar Afrika.

Lees verder >

Wat moet je doen als je door een kwal gebeten bent?

Door Silke op zondag 6 december 2015.
Categorieën:NatuurStrand

Als je op vakantie aan de Nederlandse kust bent geweest is de kans groot dat je wel eens een kwal hebt gezien. Kwallen zijn best bijzondere dieren. Ze bestaan voor 95% uit water en kunnen niet zwemmen. Ze laten zich met de stroming van de zee meevoeren. In alle zeeën en oceanen op aarde komen kwallen voor, dus ook in de Noordzee. Sommige soorten kunnen best voor pijnlijke steken zorgen, maar de kwallen in de Noordzee zijn relatief ongevaarlijk.

Lees verder >

Moet ik mijn huis verzekeren als ik verhuur?

Door Peter op dinsdag 21 oktober 2014.

Als u uw huis tijdelijk als vakantiehuis gaat verhuren, moet u dat aan uw verzekeraar melden. Dit moet u ook doen als u uw huis - bijvoorbeeld tijdens de eigen vakantie - door vrienden of familie laat bewonen.Verzekeraars vinden soms dat het risico op schade groter is bij verhuur, en zullen daarom een hogere premie rekenen voor uw woonverzekering.

Lees verder >