Wandelen langs de kust

Door Peter op maandag 25 augustus 2014.
Categorieën:ActiefKustNatuur

Sinds september 2005 bestaat er een officiele wandelroute langs de hele Nederlandse kust. Van Zeeuws Vlaanderen tot het uiterste noordoosten van Groningen kun je het Noordzee Kustpad volgen. Het is een echte Lange Afstands Wandeling (LAW) van meer dan 700 kilometer, opgebouwd uit kortere LAWs die al eerder bestonden.

Deltapad
In Sluis, het meest zuidwestelijke puntje van Nederland, begint het Deltapad, een route van 237 kilometer. Je wandelt langs de dijken en dammen die zijn ontstaan na de grote watersnoodramp. De route voert ook voor een deel door prachtig duingebied tot aan Hoek van Holland. 

Hollands Kustpad
Het volgende stuk van de route voert van Hoek van Holland langs stranden en duinen, helemaal tot aan Den Helder. Zowel de liefhebbers van stranden als van bijvoorbeeld de oude binnenstad van Den Haag zullen het Hollands Kustpad waarderen.

Friese Kustpad
Aan de overkant van de afsluitdijk begint het Friese Kustpad. De officiële startplek is Stavoren. We adviseren je om bij het wandelen over het Friese Kustpad in ieder geval een verrekijker mee te nemen. Voordat je na 152 kilometer in Lauwersoog aankomt zul je namelijk heel veel vogels hebben gezien. 

Wad- en Wierdenpad
De laatste 123 kilometer van het Nederlandse deel van het Noordzee kustpad wordt gevormd door het Wad- en Wierdenpad. Bij de Wadroute volg je de kustlijn en bij de Wierdenroute ga je juist meer landinwaarts. De route eindigt in Nieuweschans. Hier kun je de grens over naar Duitsland om te beginnen aan het internationale stuk van het Noordzee Kustpad.

Natuurlijk kun je ook besluiten om een deel van het Noordzee Kustpad te lopen als je een paar dagen in een vakantiehuis van Fijnopvakantie bent.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Waterdichte gadgets

Door Silke op zaterdag 21 mei 2016.
Categorieën:KustNieuwsStrand

Nog even en de zomer is weer in volle gang. Verheug jij je al op een vakantie aan de Nederlandse kust? Lekker flaneren op de boulevard, zwemmen in zee, cocktails drinken op het terras en vooral heerlijk genieten van ieder warme dag in het zand?

De kans is groot dat jij, net als 99% van de wereldbevolking niet meer zonder je elektronische gadgets op pad gaat. Ook een dagje aan het strand lijkt zonder smartphone, e-reader of digitale camera gedoemd te mislukken.

Lees verder >

Vakantiehuis in Noordwijk aan Zee

Door Peter op dinsdag 27 mei 2014.

Noordwijk aan Zee heeft een rijke historie. Rond het jaar 1200 vestigden de eerste vissers zich in de duinen bij Noordwijk. Noordwijk groeide uit tot een belangrijke vissersplaats, met eind 15e eeuw een vloot van 40 vissersschepen. Tot het begin 19e eeuw was de visserij de belangrijkste vorm van inkomsten voor het dorp.

Lees verder >

Hondsbossche Duinen

De basis voor de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten aan de Noord-Hollandse kust is al aan het begin van de 16e eeuw aangelegd. De dijk moest een doorbraak bij hoogwater voorkomen. In 2004 werd de dijk door de Nederlandse regering uiteindelijk als een van de ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust benoemd. Door de voorspellingen over stijging van de zeespiegel in de toekomst werd de kans dat de dijk het ooit zou begeven ingeschat als ‘hoger dan eens in de 10.000 jaar’.

Lees verder >