Wanneer is het mosselseizoen?

Door Peter op vrijdag 3 juli 2015.
Categorieën:Evenementen

Half juli is het weer zover: dan begint een nieuw mosselseizoen! Tot april volgend jaar kunnen liefhebbers tijdens hun vakantie aan de Nederlandse kust weer overal terecht voor een dampend pannetje mosselen.  

Mosselen uit Zeeland

En wie mosselen zegt, zegt Zeeland. Zeeuwse mosselen worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt op plekken waar een open verbinding met de zee is. In Bruinisse worden mosselen ook gekweekt aan touwen die in het water hangen. De mosselen kunnen op die manier erg makkelijk aan voedsel komen en groeien harder dan de mosselen die op de zeebodem worden gekweekt. Bruinisse is ook de thuishaven van de mosselvloot op Schouwen-Duiveland. De vissersboten vangen mosselen op de Waddenzee. Als je mosselen in een restaurant op Schouwen Duiveland eet, is de kans groot deze op de Wadden zijn gevangen.

Mosselhoofdstad van Nederland

De mosselhoofdstad van Nederland is Yerseke. Hier is de mosselveiling waar alle aanbieders van mosselen hun schaaldieren aanbieden en de prijs tot stand komt. Scheepsladingen van het zwarte goud worden in Yerseke verwerkt en over de hele wereld verkocht. In het centrum van het dorp is het Oosterscheldemuseum waar je alles te weten kunt komen over de mosselteelt. De derde zaterdag van augustus is het mosseldag in Yerseke. Tijdens dit jaarlijkse feest kun je meevaren met mosselkotters, is er kermis in het dorp en kun je natuurlijk overal mosselen eten! Het evenement trekt jaarlijks meer dan 45.000 bezoekers.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Met de auto naar het strand

Door Petra op woensdag 5 augustus 2015.
Categorieën:Kust

In de meeste Nederlandse badplaatsen moet je betalen om te kunnen parkeren. De tarieven verschillen behoorlijk. In Castricum aan Zee bijvoorbeeld bestaat geen tarief voor kort parkeren. Op de grote parkeerplaats bij het strand geldt een vast tarief, of je nu een dag of een half uurtje wilt parkeren. In de meeste grotere badplaatsen moet je tijdens de zomermaanden tussen 10.00 uur ’s ochtends en 22.00 uur ’s avonds betalen. Daarvoor zijn parkeerautomaten waar je met contant geld of met je pinpas terecht kunt. Betalen kan al voor een kwartiertje, maar je kunt hier ook een dagkaart kopen. 

Lees verder >

Weetjes over de Waddeneilanden

Door Silke op vrijdag 7 juli 2017.

De Nederlandse Waddeneilanden zijn een zeer populaire bestemming voor liefhebbers van rust, natuur en heerlijke stranden. De Nederlandse Waddeneilanden hebben een totale oppervlakte van ruim 400 km2 en er wonen op de vijf bewoonde eilanden in totaal ruim 24.000 mensen.
Hoewel de eilanden allemaal in het prachtige UNESCO erfgoed de Waddenzee liggen, verschillen ze onderling best van elkaar. Misschien kent u de eilanden van een bezoek of vakantie, maar met onderstaande weetjes kunnen we u vast nog verrassen!

Lees verder >

Bunkers op Terschelling

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Lees verder >