Wanneer is het mosselseizoen?

Door Peter op vrijdag 3 juli 2015.
Categorieën:Evenementen

Half juli is het weer zover: dan begint een nieuw mosselseizoen! Tot april volgend jaar kunnen liefhebbers tijdens hun vakantie aan de Nederlandse kust weer overal terecht voor een dampend pannetje mosselen.  

Mosselen uit Zeeland

En wie mosselen zegt, zegt Zeeland. Zeeuwse mosselen worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt op plekken waar een open verbinding met de zee is. In Bruinisse worden mosselen ook gekweekt aan touwen die in het water hangen. De mosselen kunnen op die manier erg makkelijk aan voedsel komen en groeien harder dan de mosselen die op de zeebodem worden gekweekt. Bruinisse is ook de thuishaven van de mosselvloot op Schouwen-Duiveland. De vissersboten vangen mosselen op de Waddenzee. Als je mosselen in een restaurant op Schouwen Duiveland eet, is de kans groot deze op de Wadden zijn gevangen.

Mosselhoofdstad van Nederland

De mosselhoofdstad van Nederland is Yerseke. Hier is de mosselveiling waar alle aanbieders van mosselen hun schaaldieren aanbieden en de prijs tot stand komt. Scheepsladingen van het zwarte goud worden in Yerseke verwerkt en over de hele wereld verkocht. In het centrum van het dorp is het Oosterscheldemuseum waar je alles te weten kunt komen over de mosselteelt. De derde zaterdag van augustus is het mosseldag in Yerseke. Tijdens dit jaarlijkse feest kun je meevaren met mosselkotters, is er kermis in het dorp en kun je natuurlijk overal mosselen eten! Het evenement trekt jaarlijks meer dan 45.000 bezoekers.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Jutten aan het strand

Door Silke op zaterdag 20 januari 2018.

Tijdens winterse stormen krijgt vooral de Nederlandse kustregio het flink te verduren. De hoogste windsnelheden worden nog altijd aan de kust gemeten. Op 25 november 2005 werd de hevigste windstoot gemeten in Hoek van Holland met 173 km/u. Op 5 november 1948 werd tijdens een windhoos op Vlieland een windstoot gemeten van 202 km/u.

Lees verder >

Zeezout kunt u eten

Door Silke op vrijdag 5 mei 2017.

Bij een vakantie aan de Nederlandse kust is de kans groot dat u het zelf geproefd heeft; zeewater is zout! In zeewater zitten verschillende soorten zout. Per liter ongeveer 35 gram. Zeezout bevat, net als keukenzout, grotendeels natriumchloride, maar omdat er in het zoute zeewater ook nog andere zouten zitten, heeft het een duidelijk andere smaak.

Lees verder >

Wandelen op Schiermonnikoog