Wat is Lytje Pole?

Schiermonnikoog is een uniek Waddeneiland. Je zult op Schiermonnikoog geen grootschalig vermaak voor toeristen vinden. Vooral liefhebbers van rust en ruimte genieten graag op het autovrije eiland. Het hele eiland heeft de status van Nationaal park en het strand van Schiermonnikoog is het breedste strand van Europa.

Schiermonnikoog is ook een heerlijk eiland voor sportieve toeristen. Je kunt er vogelexcursies, wadlooptochten en jutterstochten maken. Met de Balg Express kun je naar de Balg, het meest oostelijke puntje van het eiland.

Klein eiland

Als je in de haven van Lauwersoog op de boot naar Schiermonnikoog stapt ligt er een gratis krantje voor je klaar: de Lytje Pole. Ook op het eiland kom je deze woorden nog regelmatig tegen. De echte eilander kruidenbitter, verkrijgbaar in de kroegen en de lokale slijterij van Schiermonnikoog heet de  Lytje Pole. Ook de lokale watersportvereniging heet Lytje Pole. Je komt deze twee woorden op veel plekken op het Schiermonnikoog tegen.

De herkomst van het woord ligt in Groningen en Friesland. In die provincies zeggen ze respectievelijk ‘’lutje’’ en ‘’lyts’’ tegen iets kleins. Pole (wordt uitgesproken als poole) lijkt veel op het Friese woord pôlle, wat pol (bundel van planten met aardkluit of begroeid klein eilandje) betekent. Lytje Pole betekent dus zoiets als klein eilandje.

Vakantiehuis huren op Schiermonnikoog

Wil je een paar dagen genieten op het kleinste Waddeneiland van Nederland? Kijk dan naar ons aanbod van vakantiewoningen op Schiermonnikoog.

De zekerheid van: