Wat moet je doen als je door een kwal gebeten bent?

Door Silke op zondag 6 december 2015.
Categorieën:NatuurStrand

Als je op vakantie aan de Nederlandse kust bent geweest is de kans groot dat je wel eens een kwal hebt gezien. Kwallen zijn best bijzondere dieren. Ze bestaan voor 95% uit water en kunnen niet zwemmen. Ze laten zich met de stroming van de zee meevoeren. In alle zeeën en oceanen op aarde komen kwallen voor, dus ook in de Noordzee. Sommige soorten kunnen best voor pijnlijke steken zorgen, maar de kwallen in de Noordzee zijn relatief ongevaarlijk.

Hoe prikt een kwal?
Kwallen hebben lange tentakels en op deze tentakels zitten pijltjes. Dit zijn een soort gifklieren waarmee ze hun slachtoffers raken. Als je zo’n tentakel aanraakt ontstaat er bij mensen een rode vlek die behoorlijk kan jeuken en zeer doen. Die jeuk verdwijnt binnen korte tijd.

Oostenwind en kwallen
Aan de Nederlandse Noordzeekust komt vooral de kompaskwal voor. Deze kwallensoort komt voor de voortplanting in scholen bij elkaar om de kans op bevruchting te vergroten. Dat gebeurt niet ver van de kust in ondiep water. Bij oostenwind (als de wind naar de zee blaast) wordt zo’n school kwallen dan naar de vloedlijn getrokken. De bovenste laag  water stroomt dan namelijk van de kust weg en de onderste laag water wordt naar het strand toe gezogen.

Behandelen van een kwallenbeet
Als je voelt dat je door een kwal bent gestoken kun je het beste naar het strand terug zemmen. Je kunt beter niet over de rode vlek wrijven of krabben. Het beste is om de plek af te spoelen met zeewater en daarna de huid met pijnstillende zalf (dezelfde als die je gebruikt tegen insectenbeten) in te smeren.  

Eeuwig jeugd
Er zijn duizenden soorten kwallen. De Turritopsis Nuricula is een heel bijzondere soort, die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Het is namelijk het enige dier dat compleet kan terugkeren tot de onvolwassen levensfase nadat het de geslachtelijke volwassenheid heeft bereikt. Dit proces kan oneindig doorgaan, zodat deze kwal onsterfelijk is.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Waarom ligt er soms schuim op het strand?

Door Peter op woensdag 13 mei 2015.
Categorieën:Natuur

Als je wel eens een vakantiehuis aan de kust hebt gehuurd heb je het vast wel een keer gezien: schuim op het strand.
In het najaar en de winter lijkt het – vooral na een stevige storm – soms wel of de zee het strand een flinke wasbeurt heeft gegeven. Helder wit schuim bedekt grote delen van de vloedlijn en ook op de golven zijn woeste schuimkoppen te zien. Dat schuim komt niet uit een pak wasmiddel!

Lees verder >

Bier uit Egmond

Door Peter op woensdag 7 januari 2015.
Categorieën:Cultuur

De Abdij van Egmond heeft een lange en rijke geschiedenis. Al rond het jaar 900 stond er in Egmond Binnen (toen nog Hallem) een houten klooster dat later werd vervangen door een stenen abdij. Deze abdij groeide in de vroege middeleeuwen uit tot een centrum van macht, kennis én bierbrouwkunst. Bier was in die tijd gezonder dan water en werd door iedereen gedronken.  

Lees verder >

Cabine huren op het strand van Zeeland

Door Silke op vrijdag 20 januari 2017.
Categorieën:KustStrand

Zeeland is gemaakt voor strandliefhebbers. De provincie in het zuidwesten van Nederland heeft schone zandstranden die uitstekend bereikbaar zijn. Of u nu op zoek bent naar een levendig strand met allerlei activiteiten of juist een verlaten strand; in Zeeland is bijna 500 kilometer strand. Stranden die ook nog eens de meeste zonuren van Nederland hebben!

Lees verder >