Wat moet je doen als je door een kwal gebeten bent?

Door Silke op zondag 6 december 2015.
Categorieën:NatuurStrand

Als je op vakantie aan de Nederlandse kust bent geweest is de kans groot dat je wel eens een kwal hebt gezien. Kwallen zijn best bijzondere dieren. Ze bestaan voor 95% uit water en kunnen niet zwemmen. Ze laten zich met de stroming van de zee meevoeren. In alle zeeën en oceanen op aarde komen kwallen voor, dus ook in de Noordzee. Sommige soorten kunnen best voor pijnlijke steken zorgen, maar de kwallen in de Noordzee zijn relatief ongevaarlijk.

Hoe prikt een kwal?
Kwallen hebben lange tentakels en op deze tentakels zitten pijltjes. Dit zijn een soort gifklieren waarmee ze hun slachtoffers raken. Als je zo’n tentakel aanraakt ontstaat er bij mensen een rode vlek die behoorlijk kan jeuken en zeer doen. Die jeuk verdwijnt binnen korte tijd.

Oostenwind en kwallen
Aan de Nederlandse Noordzeekust komt vooral de kompaskwal voor. Deze kwallensoort komt voor de voortplanting in scholen bij elkaar om de kans op bevruchting te vergroten. Dat gebeurt niet ver van de kust in ondiep water. Bij oostenwind (als de wind naar de zee blaast) wordt zo’n school kwallen dan naar de vloedlijn getrokken. De bovenste laag  water stroomt dan namelijk van de kust weg en de onderste laag water wordt naar het strand toe gezogen.

Behandelen van een kwallenbeet
Als je voelt dat je door een kwal bent gestoken kun je het beste naar het strand terug zemmen. Je kunt beter niet over de rode vlek wrijven of krabben. Het beste is om de plek af te spoelen met zeewater en daarna de huid met pijnstillende zalf (dezelfde als die je gebruikt tegen insectenbeten) in te smeren.  

Eeuwig jeugd
Er zijn duizenden soorten kwallen. De Turritopsis Nuricula is een heel bijzondere soort, die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Het is namelijk het enige dier dat compleet kan terugkeren tot de onvolwassen levensfase nadat het de geslachtelijke volwassenheid heeft bereikt. Dit proces kan oneindig doorgaan, zodat deze kwal onsterfelijk is.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Spelletjes voor op het strand

Door Petra op maandag 24 augustus 2015.
Categorieën:ActiefStrand

De ingrediënten voor een ideale stranddag zijn voor jou waarschijnlijk niet meer dan een goed boek, een handdoek en een koud drankje onder handbereik. Maar als je met kinderen naar het strand gaat, zijn er soms andere prioriteiten. Kinderen willen spelen! Lekker kastelen bouwen, omgeduwd worden door de golven in de branding of gewoon rennen langs de vloedlijn. 
En het strand nodigt uit voor nog veel meer spelletjes. Fijn op Vakantie selecteerde een top 3 van heerlijke spelletjes op het strand. 

Lees verder >

Raketje eten

Door Peter op donderdag 31 juli 2014.
Categorieën:CultuurKust

Wist jij dat we in Nederland jaarlijks meer dan 30 miljoen raketjes eten? Het raket ijsje is daarmee veruit het poplairste ijsje van ons land. Het dankt zijn naam de raketvorm en bestaat uit drie smaken waterijs, die alle drie een andere kleur hebben. De bovenste laag heeft een frambozensmaak, de middelse sinaasappel en de onderste laag peer. 

Lees verder >

Forten in Den Helder

Door Petra op maandag 7 september 2015.

In het uiterste noorden van Noord Holland ligt de Stelling van Den Helder. Deze verzameling van forten en verdedigingswerken werd tussen 1811 en 1813 in opdracht van Napoleon aangelegd. 

Napoleon beschouwde Den Helder in die tijd als een cruciale havenplaats. In de jaren ervoor bleek dat de Engelsen en Russen regelmatig met succes via de Noordzee aanvallen uitvoerden op de Hollandse kust. Nog in 1799 landde een Engelse invasiemacht iets ten zuiden van Den Helder en wist een gebied tot aan Schoorl gedurende enkele maanden te bezetten.

Onneembare vesting

Lees verder >