Wat moet je doen als je door een kwal gebeten bent?

Door Silke op zondag 6 december 2015.
Categorieën:NatuurStrand

Als je op vakantie aan de Nederlandse kust bent geweest is de kans groot dat je wel eens een kwal hebt gezien. Kwallen zijn best bijzondere dieren. Ze bestaan voor 95% uit water en kunnen niet zwemmen. Ze laten zich met de stroming van de zee meevoeren. In alle zeeën en oceanen op aarde komen kwallen voor, dus ook in de Noordzee. Sommige soorten kunnen best voor pijnlijke steken zorgen, maar de kwallen in de Noordzee zijn relatief ongevaarlijk.

Hoe prikt een kwal?
Kwallen hebben lange tentakels en op deze tentakels zitten pijltjes. Dit zijn een soort gifklieren waarmee ze hun slachtoffers raken. Als je zo’n tentakel aanraakt ontstaat er bij mensen een rode vlek die behoorlijk kan jeuken en zeer doen. Die jeuk verdwijnt binnen korte tijd.

Oostenwind en kwallen
Aan de Nederlandse Noordzeekust komt vooral de kompaskwal voor. Deze kwallensoort komt voor de voortplanting in scholen bij elkaar om de kans op bevruchting te vergroten. Dat gebeurt niet ver van de kust in ondiep water. Bij oostenwind (als de wind naar de zee blaast) wordt zo’n school kwallen dan naar de vloedlijn getrokken. De bovenste laag  water stroomt dan namelijk van de kust weg en de onderste laag water wordt naar het strand toe gezogen.

Behandelen van een kwallenbeet
Als je voelt dat je door een kwal bent gestoken kun je het beste naar het strand terug zemmen. Je kunt beter niet over de rode vlek wrijven of krabben. Het beste is om de plek af te spoelen met zeewater en daarna de huid met pijnstillende zalf (dezelfde als die je gebruikt tegen insectenbeten) in te smeren.  

Eeuwig jeugd
Er zijn duizenden soorten kwallen. De Turritopsis Nuricula is een heel bijzondere soort, die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Het is namelijk het enige dier dat compleet kan terugkeren tot de onvolwassen levensfase nadat het de geslachtelijke volwassenheid heeft bereikt. Dit proces kan oneindig doorgaan, zodat deze kwal onsterfelijk is.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Last minute aanbieding huis aan zee

Door Peter op woensdag 18 juni 2014.

Buiten Bergen onderscheidt zich van een gemiddeld vakantiepark door de mooi vormgegeven en met natuurlijke materialen gebouwde, vrijstaande buitenhuizen met ruim opgezette kavels en veel privacy. Door de duurzame bouw met het streven naar een gezonde leefomgeving is het een ideale omgeving om vakantie te vieren. Door de landelijke omgeving zul je een weldadige rust ervaren, maar toch heb je een grote keuze aan winkels, restaurants en musea binnen hand-bereik in het gezellige kunstenaarsdorp Bergen, Schoorl en de historische stad Alkmaar.

Lees verder >

Motoren op het strand

Door Silke op dinsdag 8 augustus 2017.

We horen het u denken: het strand is voor wandelaars, zonaanbidders en zwemmers. Lekker in alle rust genieten van het geluid van de branding, het geroep van de meeuwen en langzaam in slaap vallen op het warme zand. Daar hoort het gebrul van motoren toch niet bij?

U heeft helemaal gelijk, maar toch kunt u – bij hoge uitzondering – op de eerste zondag in september een flink aantal ‘custom’ motorfietsen op het strand bij Zandvoort tegenkomen.

Lees verder >

Waarom honden het strand zo fijn vinden

Door Silke op vrijdag 3 februari 2017.
Categorieën:KustStrand

Honden zijn – net als mensen – gek op het strand. Op veel stranden langs de Nederlandse kust zijn honden van harte welkom. In ons blog over hond vriendelijke stranden kunt u meer lezen over de regels voor de verschillende stranden langs onze kust.

Lees verder >