Wodka op het strand van Ameland

Door Silke op vrijdag 21 april 2017.
Categorieën:CultuurKustStrand

Als u een wandeling maakt op het strand bij Buren op Ameland komt u met een beetje geluk een kruikje van meer dan 160 jaar oud tegen. En met nog meer geluk is het kruikje nog dicht in zit er wodka in het kruikje.

De zee ten noorden van Ameland is door ondieptes verraderlijk voor de scheepsvaart. In de afgelopen eeuwen zijn er dan ook heel wat schepen vergaan. Dit zeemansleed kon voor de bevolking van Ameland een zegen betekenen. Schipbreuk betekende een extraatje. Bijna alles wat op het strand aanspoelde was bruikbaar. Vooral het hout was erg welkom. In talloze Amelander huizen is hout van vergane schepen onderdeel van het interieur.

Schip vol drank

In het jaar 1852 verging het zeilschip ‘Fides’ voor de kust van Ameland. Dat was bij een geul bij de Hôn aan de oostpunt van het eiland. In de volksmond staat deze geul inmiddels bekend als de Wodkageul, want de Fides was geladen met een grote hoeveelheid aardewerken wodkakruikjes. Sommige kruikjes zijn verzegeld met was en bevatten nog steeds vloeistof.

Onregelmatig - soms een paar per jaar, soms meer – spoelen deze kruikjes aan op het strand van Ameland. Veel Amelanders hebben zo’n kruikje op de schoorsteenmantel of in de vensterbank staan. 

Ons advies: huur een vakantiehuis op Ameland en ga zelf op zoek naar zo’n uniek souvenir. Lukt het niet om een aardenwerk wodkakruikje te bemachtigen? Koop dan een Nobeltje voor thuis. Deze Amelander borrel is overal op het eiland te krijgen! 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Het strand van Callantsoog

Door Petra op donderdag 16 juli 2015.

Het strand bij de badplaats Callantsoog staat bij sommigen bekend als het mooiste strand van Nederland. Als je vanuit het dorp slechts een duinenrij oversteekt sta je al op het brede, witte strand van Callantsoog.  Heel bijzonder is dat je op het strand gratis gebruik kunt maken van Wifi.

Lees verder >

Huisje huren op Schiermonnikoog

Door Peter op dinsdag 2 september 2014.

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Er wonen 942 mensen op Schiermonnikoog. Daarvan woont het grootste deel in Schiermonnikoog, het enige dorp op het eiland. Deze meest noordelijke plaats van Nederland wordt door de inwoners ook wel Aisterbun oftewel 'Oosterburen' genoemd. Van oorsprong wordt op Schiermonnikoog het Eilanders gesproken. Door de sterke groei van het toerisme wordt het dialect langzaam verdrongen door het Fries en het Nederlands. Er wonen op het eiland nog slechts zo'n zeventig mensen die het dialect kunnen spreken.

Lees verder >

Nog vrij in de zomervakantie

Door Peter op maandag 12 mei 2014.

De zomervakantie van 2014 is begonnen! We hopen natuurlijk dat we in Nederland weer een lekker lange zomer gaan krijgen. Een zomer waarin je kunt genieten van onze mooie stranden en waar je ’s avonds op het terras van je vakantiehuis kunt nagenieten van een lange zonnige dag.

Lees verder >