Wodka op het strand van Ameland

Door Silke op vrijdag 21 april 2017.
Categorieën:CultuurKustStrand

Als u een wandeling maakt op het strand bij Buren op Ameland komt u met een beetje geluk een kruikje van meer dan 160 jaar oud tegen. En met nog meer geluk is het kruikje nog dicht in zit er wodka in het kruikje.

De zee ten noorden van Ameland is door ondieptes verraderlijk voor de scheepsvaart. In de afgelopen eeuwen zijn er dan ook heel wat schepen vergaan. Dit zeemansleed kon voor de bevolking van Ameland een zegen betekenen. Schipbreuk betekende een extraatje. Bijna alles wat op het strand aanspoelde was bruikbaar. Vooral het hout was erg welkom. In talloze Amelander huizen is hout van vergane schepen onderdeel van het interieur.

Schip vol drank

In het jaar 1852 verging het zeilschip ‘Fides’ voor de kust van Ameland. Dat was bij een geul bij de Hôn aan de oostpunt van het eiland. In de volksmond staat deze geul inmiddels bekend als de Wodkageul, want de Fides was geladen met een grote hoeveelheid aardewerken wodkakruikjes. Sommige kruikjes zijn verzegeld met was en bevatten nog steeds vloeistof.

Onregelmatig - soms een paar per jaar, soms meer – spoelen deze kruikjes aan op het strand van Ameland. Veel Amelanders hebben zo’n kruikje op de schoorsteenmantel of in de vensterbank staan. 

Ons advies: huur een vakantiehuis op Ameland en ga zelf op zoek naar zo’n uniek souvenir. Lukt het niet om een aardenwerk wodkakruikje te bemachtigen? Koop dan een Nobeltje voor thuis. Deze Amelander borrel is overal op het eiland te krijgen! 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Strandfoto's maken

Door Silke op zaterdag 3 maart 2018.

De ondergaande zon, uw hond in de branding, uw kind met een schepje en een emmer onder de parasol … het strand is een heerlijke plek om de leukste foto’s te maken! Wij geven u een aantal tips hoe u op het strand de leukste foto’s maakt.

Lees verder >

Fietsen op Terschelling

Terschelling is voor veel mensen het favoriete Waddeneiland. Terschelling is na Texel het op een na grootste Waddeneiland, maar het heeft het langste zandstrand. Aan de noordzijde van het eiland ligt maar liefst 30 kilometer mooi wit zandstrand te wachten. Het strand is op sommige plaatsen wel een kilometer breed! Terschelling heeft een langgerekte, smalle vorm. U bent daarom nooit meer dan een half uurtje lopen van het strand verwijderd. Terschelling heeft ook een heerlijk klimaat.

Lees verder >

Watersporten in Zeeland

Door Silke op donderdag 1 februari 2018.

Gaat u ook zo graag op vakantie in Zeeland? Genieten van de ruimte, de schone en brede stranden en het heerlijke eten? Waar u ook in Zeeland bent, water is nooit ver weg. De provincie heeft een kustlijn van maar liefst 650 kilometer.

Zo weet u zeker dat u zich ook sportief kunt vermaken op en rond het water. En dan bedoelen we echt niet alleen een duik nemen in de zee. In Zeeland kunt u heel veel soorten watersport bedrijven. Wij noemen er een aantal.

Lees verder >