Wodka op het strand van Ameland

Door Silke op vrijdag 21 april 2017.
Categorieën:CultuurKustStrand

Als u een wandeling maakt op het strand bij Buren op Ameland komt u met een beetje geluk een kruikje van meer dan 160 jaar oud tegen. En met nog meer geluk is het kruikje nog dicht in zit er wodka in het kruikje.

De zee ten noorden van Ameland is door ondieptes verraderlijk voor de scheepsvaart. In de afgelopen eeuwen zijn er dan ook heel wat schepen vergaan. Dit zeemansleed kon voor de bevolking van Ameland een zegen betekenen. Schipbreuk betekende een extraatje. Bijna alles wat op het strand aanspoelde was bruikbaar. Vooral het hout was erg welkom. In talloze Amelander huizen is hout van vergane schepen onderdeel van het interieur.

Schip vol drank

In het jaar 1852 verging het zeilschip ‘Fides’ voor de kust van Ameland. Dat was bij een geul bij de Hôn aan de oostpunt van het eiland. In de volksmond staat deze geul inmiddels bekend als de Wodkageul, want de Fides was geladen met een grote hoeveelheid aardewerken wodkakruikjes. Sommige kruikjes zijn verzegeld met was en bevatten nog steeds vloeistof.

Onregelmatig - soms een paar per jaar, soms meer – spoelen deze kruikjes aan op het strand van Ameland. Veel Amelanders hebben zo’n kruikje op de schoorsteenmantel of in de vensterbank staan. 

Ons advies: huur een vakantiehuis op Ameland en ga zelf op zoek naar zo’n uniek souvenir. Lukt het niet om een aardenwerk wodkakruikje te bemachtigen? Koop dan een Nobeltje voor thuis. Deze Amelander borrel is overal op het eiland te krijgen! 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Een ode aan de kust

Door Petra op woensdag 4 maart 2015.
Categorieën:NatuurNieuws

De makers van de succesvolle bioscoopfilm ‘De nieuwe wildernis’ zijn opnieuw aan het filmen in ons land. De nieuwe natuurfilm ‘Holland, natuur in de delta’ gaat in september dit jaar in première en wordt een ode aan ons kustgebied.

In 2017 komt het derde deel van de trilogie uit, deze film zal worden opgenomen op de Wadden. Nieuwsgierig geworden, bekijk hier alvast de trailer van ‘Holland, natuur in de delta.’

Lees verder >

Actief aan de kust

Door Silke op vrijdag 5 mei 2017.

Natuurlijk is het heerlijk om op een warme zomerse dag lekker aan het strand te liggen. Even niets anders doen dan regelmatig in te smeren en regelmatig de bladzijden van uw boek om te slaan.

Maar soms wilt u ook wel even de benen strekken. Even in actie komen, met elkaar of helemaal alleen. Een verblijf aan de Nederlandse kust maakt dat heel goed mogelijk. Wij zetten de vijf populairste activiteiten aan het strand voor u op een rij.

Lees verder >

Molen aan de kust

Door Peter op dinsdag 18 maart 2014.

Nederland is een echt molenland. Op dit moment telt ons land zo'n 1191 windmolens (de windturbines niet meegeteld), waarvan de meeste ''maalvaardig'' zijn. De beroemdste molenlocatie is Kinderdijk, waar in een klein gebied maar liefst 19 molens bij elkaar staan. Op de Zaanse Schans staan 12 verschillende molentypes bij elkaar. De oudste schriftelijke vermelding van een windmolen is uit 1407 en betreft een molen nabij Alkmaar. In de gloriejaren van de Nederlandse windmolens stonden er in ons land duizenden molens. Alleen al in de Zaanstreek draaiden meer dan 1200 windmolens.

Lees verder >