Wodka op het strand van Ameland

Als u een wandeling maakt op het strand bij Buren op Ameland komt u met een beetje geluk een kruikje van meer dan 160 jaar oud tegen. En met nog meer geluk is het kruikje nog dicht in zit er wodka in het kruikje.

De zee ten noorden van Ameland is door ondieptes verraderlijk voor de scheepsvaart. In de afgelopen eeuwen zijn er dan ook heel wat schepen vergaan. Dit zeemansleed kon voor de bevolking van Ameland een zegen betekenen. Schipbreuk betekende een extraatje. Bijna alles wat op het strand aanspoelde was bruikbaar. Vooral het hout was erg welkom. In talloze Amelander huizen is hout van vergane schepen onderdeel van het interieur.

Schip vol drank

In het jaar 1852 verging het zeilschip ‘Fides’ voor de kust van Ameland. Dat was bij een geul bij de Hôn aan de oostpunt van het eiland. In de volksmond staat deze geul inmiddels bekend als de Wodkageul, want de Fides was geladen met een grote hoeveelheid aardewerken wodkakruikjes. Sommige kruikjes zijn verzegeld met was en bevatten nog steeds vloeistof.

Onregelmatig - soms een paar per jaar, soms meer – spoelen deze kruikjes aan op het strand van Ameland. Veel Amelanders hebben zo’n kruikje op de schoorsteenmantel of in de vensterbank staan. 

Ons advies: huur een vakantiehuis op Ameland en ga zelf op zoek naar zo’n uniek souvenir. Lukt het niet om een aardenwerk wodkakruikje te bemachtigen? Koop dan een Nobeltje voor thuis. Deze Amelander borrel is overal op het eiland te krijgen! 

De zekerheid van: