Wodka op het strand van Ameland

Door Silke op vrijdag 21 april 2017.
Categorieën:CultuurKustStrand

Als u een wandeling maakt op het strand bij Buren op Ameland komt u met een beetje geluk een kruikje van meer dan 160 jaar oud tegen. En met nog meer geluk is het kruikje nog dicht in zit er wodka in het kruikje.

De zee ten noorden van Ameland is door ondieptes verraderlijk voor de scheepsvaart. In de afgelopen eeuwen zijn er dan ook heel wat schepen vergaan. Dit zeemansleed kon voor de bevolking van Ameland een zegen betekenen. Schipbreuk betekende een extraatje. Bijna alles wat op het strand aanspoelde was bruikbaar. Vooral het hout was erg welkom. In talloze Amelander huizen is hout van vergane schepen onderdeel van het interieur.

Schip vol drank

In het jaar 1852 verging het zeilschip ‘Fides’ voor de kust van Ameland. Dat was bij een geul bij de Hôn aan de oostpunt van het eiland. In de volksmond staat deze geul inmiddels bekend als de Wodkageul, want de Fides was geladen met een grote hoeveelheid aardewerken wodkakruikjes. Sommige kruikjes zijn verzegeld met was en bevatten nog steeds vloeistof.

Onregelmatig - soms een paar per jaar, soms meer – spoelen deze kruikjes aan op het strand van Ameland. Veel Amelanders hebben zo’n kruikje op de schoorsteenmantel of in de vensterbank staan. 

Ons advies: huur een vakantiehuis op Ameland en ga zelf op zoek naar zo’n uniek souvenir. Lukt het niet om een aardenwerk wodkakruikje te bemachtigen? Koop dan een Nobeltje voor thuis. Deze Amelander borrel is overal op het eiland te krijgen! 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Strandgevoel thuis

Door Silke op vrijdag 30 maart 2018.

Als u aan de Nederlandse kust denkt, waar denkt u dan aan? Het eindeloze uitzicht over de zee? Een drankje op het terras van een strandtent terwijl de zon ondergaat? Het warme zand tussen uw tenen of heerlijk zwemmen in de golven?

Die heerlijke strandsfeer zou u misschien wel het hele jaar door willen hebben. Dat kan! Met onze tips zorgt u ook thuis voor het echte ‘beach-gevoel’.

Lees verder >

Grootste zonnepark van Nederland

Door Silke op vrijdag 22 juli 2016.

Op Ameland is onlangs het grootste zonnepark van Nederland geopend. Op het vliegveld van het Waddeneiland liggen maar liefst 23.000 panelen die voor een opbrengst van meer dan 5 miljoen kWh per jaar kunnen zorgen. Dat is meer dan genoeg voor circa 1.500 huishoudens. Dat is de stroombehoefte van heel Ameland in een rustige periode zonder toeristen en voorziet in ruim 20% van de totale elektriciteitsbehoefte van Ameland.

Lees verder >

Luxe huis met sauna aan zee

Door Peter op woensdag 4 februari 2015.
Categorieën:KustVakantiehuizen

Een bezoek aan de sauna is heerlijk ontspannend. Door het snel verwarmen en afkoelen van je lijf wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Omdat de temperatuur in je lijf tijdens een saunabezoek zo’n 1 of 2 graden stijgt, wordt een kunstmatige koorts opgewekt. Hierdoor worden afweerstoffen aangemaakt die je lichaam ‘’schoon’’ maken. Je huid wordt in de sauna bovendien zo’n 10 graden warmer. Daardoor raak je dode huidcellen kwijt.

Lees verder >