Wonen aan zee

Door Silke op vrijdag 21 oktober 2016.
Categorieën:KustStrand

De zee heeft, bewust of onbewust, een groot effect op ons. De gezonde zeelucht, het zoute water en de rustgevende natuur aan zee dragen bij aan een goede gezondheid en een fijn gevoel. We kunnen ons plotseling heel gelukkig voelen als we aan zee zijn, zonder te weten waarom. Het kan volgens onderzoekers te maken hebben met prettige associaties uit onze jeugd, toen we een fijne vakantie aan zee doorbrachten. Anderen zeggen dat het bewegen van het water, het riante uitzicht en de verschillende kleuren van het zonlicht op het water ons een fijn gevoel geven.

We moeten wel!

Rutger de Graaf is van het Rotterdamse Deltasynch. Hij bouwt met zijn bedrijf steden op zee. Op een twee meter dikke bodem van piepschuim en beton is het mogelijk om complete metropolen te bouwen.

Al in de jaren ’90 van de vorige eeuw, toen De Graaf nog hoogleraar aan de Technische Universiteit van Delft was, was hij ervan overtuigd dat de toekomst van de mensheid zich op zee zou afspelen. Zijn redenatie daarbij is simpel. Op het land is sprake van een toenemende schaarste om te leven en 70% van onze planeet bestaat uit zee. Rond 2050 heeft de mensheid maar liefst 22 miljoen vierkante kilometer tekort aan land, dat is twee keer de oppervlakte van China! 

De Graaf voorspelt dat we, net als drieduizend jaar geleden op het land, een evolutie van de mens gaan meemaken. Van jagers en verzamelaars op de oceanen gaan we over naar georganiseerde voedselproductie en stedenbouw.

Nu al genieten aan zee

Wilt u nu al genieten van de rust en de ruimte die het wonen aan zee ons biedt? Huur dan een vakantiehuis van Fijn op Vakantie. We verhuren honderden prachtige vakantiehuizen aan de Nederlandse kust, nooit meer dan tien kilometer van het strand!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Wol van Texel

Door Peter op woensdag 4 maart 2015.

Onlangs publiceerde het CBS cijfers over het aantal schapen in de verschillende Nederlandse gemeenten. Op zowel Ameland als Texel blijken er meer schapen dan inwoners te zijn. 

Vooral Texel is een echt schapeneiland. Er lopen circa 16.000 schapen op ons grootste Waddeneiland rond. De meeste lammeren worden gefokt vanwege het vlees. 

Lees verder >

Rondvlucht boven Ameland

Door Peter op woensdag 3 juni 2015.
Categorieën:Leuke uitjes

Je zou het misschien niet verwachten, maar Ameland heeft een eigen luchthaven: Ameland Airport.  Het vliegveld ligt op het westelijk deel van het eiland en is gebouwd in 1945. Het luchtverkeer kan gebruikmaken van een grasbaan van bijna 1000 meter lang.  Het vliegveld van Ameland wordt gebruikt voor zakelijke vluchten en als landingsplek voor de reddingshelikopter van het Search and Rescue squadron van de Vliegbasis Leeuwarden. 

Lees verder >

Energie uit de Noordzee

Door Silke op zaterdag 21 november 2015.
Categorieën:KustNatuur

Veel mensen brengen hun vakantie het liefst door in de buurt van strand en zee. De Nederlandse kust is binnen ons eigen land dan ook veruit de populairste bestemming voor Nederlandse en buitenlandse vakantiegangers.

Maar wist je dat de zee ook een prima bron kan zijn voor energie? Door nieuwe technieken kunnen we gebruik maken van de energie van de zee om elektriciteit op te wekken.

Lees verder >