Zandmotor aan Zuid-Hollandse kust

Door Silke op dinsdag 24 juli 2018.

Meer dan 25% van Nederland ligt onder zeeniveau. Grote delen van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Overijssel zouden onder water komen te staan als onze kusten niet zouden worden beschermd door dijken en duinen.

Iedere vijf jaar zand erbij

Permanent wordt water van de Nederlandse kust weggespoeld door de zee. Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat ieder vijf jaar grote delen van onze kust van nieuw zand worden voorzien. Deze zandsuppletie zorgt ervoor dat de bescherming van onze kust op orde blijft.

Permanente zandtoevoer

Hoogleraar Marcel Stive van de Technische Universiteit van Delft kwam in 2005 met onderzoekcijfers waaruit bleek dat de kracht van de golven op de Noordzee veel meer invloed hadden op het wegspoelen van zand van onze kust dan eerder gedacht. Hij pleitte voor een dynamische, permanente aanvoer van zand om de kwaliteit van de duinen te verbeteren en kwam met het idee van de Zandmotor.

Wat is de Zandmotor?

In 2011 is voor de kust van Zuid-Holland een enorm schiereiland in de vorm van een haak aangelegd. Het is een relatief vlakke zandplaat die, voor de kust van Ter Heijde, een kilometer in zee steekt en bij het strand maar liefst twee kilometer breed is.

Het zand voor dit kunstmatige schiereiland is, op 10 kilometer uit de Nederlandse kust, van de bodem van de zee opgezogen en naar de locatie van de zandmotor gebracht.

Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich langs de kust. Hierdoor groeit de kust op natuurlijke wijze aan. Dit levert een bijdrage aan de kustveiligheid op langere termijn én er ontstaat meer ruimte voor natuur en recreatie. Eerste natuurlijke begroeiing is al begonnen. Als dit project succes heeft zijn de noodzakelijke permanente zandstortingen en stabilisaties van de kust niet meer nodig.

Na verloop van tijd zal de haakvorm verdwijnen en ontstaan een bredere kust en bredere duinen, waardoor de kust veiliger wordt.

Wandelen op de Zandmotor

De Zandmotor is vrij toegankelijk voor iedereen. Heeft u een vakantiehuis aan de Zuid-Hollandse kust gehuurd? Kom dan eens kijken en maak een wandeling over de uitgestrekte zandplaat! De Zandmotor ligt ten noorden van Ter Heijde en ten zuiden van Kijkduin. Via de strandslagen Watertoren en Schelpenpad, of over het strand, is de Zandmotor te bereiken.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

De mooiste bollenvelden aan de kust

Door Silke op vrijdag 9 september 2016.

Als je toeristisch Nederland in 3 clichés wilt beschrijven, horen kaas, molens en tulpen daar zeker bij. Met onze prachtige tulpenvelden zijn we zelfs uniek in de wereld. Bloembollen worden ook op steeds meer plekken in Nederland verbouwd. In ons land zijn maar liefst 25.000 hectares aan bollenvelden te vinden. Dat zijn duizenden hectares meer dan een aantal jaar geleden. Het grootste deel van de bollenvelden ligt in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. 

Lees verder >

Het strand van Texel

Door Silke op vrijdag 24 maart 2017.

Texel heeft een strand van maar liefst 30 kilometer lengte. De stranden van het grootste Waddeneiland liggen aan de westelijke kant van het eiland, van De Hors in het uiterste zuiden tot de vuurtoren in het noorden. Naar het noorden toe worden de stranden steeds breder. Dat heeft te maken met de zeestroming die in het noorden zorgt voor aangroei, terwijl er in het zuiden sprake is van afslag. Het strand bij badplaats De Koog is het drukst bezocht.

Lees verder >

Vakantie in Callantsoog

Door Silke op zaterdag 29 december 2018.

Callantsoog is één van de oudste badplaatsen van Nederland. Het dorp ligt direct aan zee in het noordelijk deel van de Noord Hollandse kust, tussen Alkmaar en Den Helder.

Het gebied rond Callantsoog was van oudsher een agrarisch gebied. In de 20e eeuw ging de bevolking zich steeds meer op toerisme richten. Vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw werd rond Callantsoog steeds meer groen aangeplant en fiets- en wandelpaden aangelegd. In 1973 was Callantsoog de eerste Nederlandse badplaats waar een naaktstrand werd gerealiseerd.

Lees verder >