Zandmotor aan Zuid-Hollandse kust

Door Silke op dinsdag 24 juli 2018.

Meer dan 25% van Nederland ligt onder zeeniveau. Grote delen van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Overijssel zouden onder water komen te staan als onze kusten niet zouden worden beschermd door dijken en duinen.

Iedere vijf jaar zand erbij

Permanent wordt water van de Nederlandse kust weggespoeld door de zee. Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat ieder vijf jaar grote delen van onze kust van nieuw zand worden voorzien. Deze zandsuppletie zorgt ervoor dat de bescherming van onze kust op orde blijft.

Permanente zandtoevoer

Hoogleraar Marcel Stive van de Technische Universiteit van Delft kwam in 2005 met onderzoekcijfers waaruit bleek dat de kracht van de golven op de Noordzee veel meer invloed hadden op het wegspoelen van zand van onze kust dan eerder gedacht. Hij pleitte voor een dynamische, permanente aanvoer van zand om de kwaliteit van de duinen te verbeteren en kwam met het idee van de Zandmotor.

Wat is de Zandmotor?

In 2011 is voor de kust van Zuid-Holland een enorm schiereiland in de vorm van een haak aangelegd. Het is een relatief vlakke zandplaat die, voor de kust van Ter Heijde, een kilometer in zee steekt en bij het strand maar liefst twee kilometer breed is.

Het zand voor dit kunstmatige schiereiland is, op 10 kilometer uit de Nederlandse kust, van de bodem van de zee opgezogen en naar de locatie van de zandmotor gebracht.

Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich langs de kust. Hierdoor groeit de kust op natuurlijke wijze aan. Dit levert een bijdrage aan de kustveiligheid op langere termijn én er ontstaat meer ruimte voor natuur en recreatie. Eerste natuurlijke begroeiing is al begonnen. Als dit project succes heeft zijn de noodzakelijke permanente zandstortingen en stabilisaties van de kust niet meer nodig.

Na verloop van tijd zal de haakvorm verdwijnen en ontstaan een bredere kust en bredere duinen, waardoor de kust veiliger wordt.

Wandelen op de Zandmotor

De Zandmotor is vrij toegankelijk voor iedereen. Heeft u een vakantiehuis aan de Zuid-Hollandse kust gehuurd? Kom dan eens kijken en maak een wandeling over de uitgestrekte zandplaat! De Zandmotor ligt ten noorden van Ter Heijde en ten zuiden van Kijkduin. Via de strandslagen Watertoren en Schelpenpad, of over het strand, is de Zandmotor te bereiken.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Beste middel tegen hooikoorts

Door Silke op zaterdag 14 mei 2016.
Categorieën:KustStrand

Het is weer die tijd van het jaar: hooikoorts! Het is een vervelende allergie waarbij de slijmvliezen in je neus en keel reageren als ze in aanraking komen met pollen en stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. Het lichaam van mensen die last hebben van hooikoorts, beschouwt de pollen en het stuifmeel als mogelijk schadelijk en reageert daarop met het produceren van antistoffen. Deze antistoffen veroorzaken een allergische reactie.

Lees verder >

Waar mag mijn hond op het strand?

Door Peter op donderdag 25 september 2014.

Honden zijn gek op het strand. Er is voor een hond niets leuker dan over het strand te rennen, door het zand te rollen of een duik in de branding te nemen. Nu de herfst is begonnen is, en je hebt als hondenbezitter een huis aan de kust gehuurd, ben je op de meeste Nederlandse stranden van harte welkom. Hieronder lees je de regels voor de meeste Nederlandse badplaatsen.

Lees verder >

Vissen op de Noordzee

Door Silke op vrijdag 13 januari 2017.

Bent u liefhebber van zee en avontuurlijk ingesteld? Dan is een dagje zeevissen echt iets voor u. Vissen op de Noordzee betekent een dag lang genieten van de elementen, sterke verhalen van je collega vissers en een rijke vangst!

Lees verder >