Zeeuwse stromen

Door Silke op vrijdag 16 februari 2018.
Categorieën:CultuurKust

Op vakantie in een vakantiehuis in Zeeland betekent een vakantie in het gebied van de Zeeuwse stromen. Verschillende bedrijven en horecagelegenheden in de provincie dragen de naam ‘Zeeuwse Stromen’. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Een van de belangrijkste charmes van dit vakantie gebied is het feit dat het water, vrijwel overal in de provincie Zeeland, dichtbij is. Zeeland wordt doorsneden door drie grote zeearmen: Grevelingen, Oosterschelde en Westerschelde.

Grevelingen

De Grevelingen heet tegenwoordig het Grevelingenmeer. Dit was een voormalige zeearm van de Noordzee, gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in het noorden van Zeeland. De Grevelingen werd in het kader van de Deltawerken in 1965 door de Grevelingendam en in 1971 door de aanleg van de Brouwersdam van de Noordzee afgesloten. Daarna werd het Grevelingenmeer het grootste zoutwatermeer van Europa en een heerlijk recreatie- en natuurgebied. De Brouwerssluis (een doorlaatsluis in de Brouwersdam) zorgt ervoor dat het zoute water op peil blijft.

Oosterschelde

Ten zuiden van het Grevelingenmeer en in het hart van de provincie Zeeland ligt de Oosterschelde. Deze zeearm wordt omgeven door de schiereilanden Schouwen-Duiveland, Tholen, Zuid-Beveland en Noord-Beveland. In 1986 werd de Oosterscheldekering in gebruik genomen waardoor de Oosterschelde volledig van de Noordzee kan worden afgesloten.

Sinds 2002 is de Oosterschelde een officieel nationaal park. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het gebied is een echte kraamkamer voor vissen en schelpdieren. Duikers uit heel Europa komen er graag een kijkje nemen.

Westerschelde

De meest zuidelijke zeearm in de provincie is de Westerschelde. In tegenstellingen tot de Grevelingen en de Oosterschelde is de Westerschelde niet afgesloten van de Noordzee. Hierdoor blijft de haven van Antwerpen voor zeeschepen bereikbaar. De natuur in de Westerschelde wordt beschermd onder de Europese Natura 2000 wetgeving. Hierdoor is ook de Westerschelde een gebied waar bijzondere zeevogels, -vissen en -zoogdieren voorkomen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vakantiehuis in Cadzand huren

Door Silke op vrijdag 23 juni 2017.

Heeft u plannen om een vakantiehuis in Cadzand-Bad te huren? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Cadzand is de meest zuidelijke én de meest westelijke badplaats aan de Nederlandse kust. Cadzand ligt in Zeeuws-Vlaanderen, direct aan de Belgische grens. De Bourgondische, gemoedelijke Vlaamse sfeer is hier dan ook goed te merken.

Lees verder >

Strand van Den Helder

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.

In het uiterste noorden van Noord-Holland ligt de stad Den Helder. Het is de plek waar de veerboot naar Texel vertrekt en ook de belangrijkste haven van onze marine. In Den Helder kunt u gratis parkeren om een dagje te shoppen. U kunt in Den Helder ook kennismaken met de maritieme geschiedenis van ons land door een bezoek te brengen aan Fort Kijkduin of Het Marinemuseum in de oude Rijkswerf Willemsoord.

Lees verder >

Beste strand ter wereld

Door Silke op vrijdag 10 februari 2017.
Categorieën:NieuwsStrand

National Geographic heeft het strand van Noordwijk onlangs uitgeroepen tot een van de beste stranden ter wereld. De ligging in de buurt van de bollenvelden en het hond vriendelijke karakter van het strand worden daarbij genoemd als reden. Noordwijk heeft een apart hondenstrand met hondenwandelingen en zelfs hond vriendelijke restaurants.

Lees meer over alle hondvriendelijke stranden of bekijk onze vakantiehuizen in Zuid Holland

Lees verder >