Zeeuwse stromen

Door Silke op vrijdag 16 februari 2018.
Categorieën:CultuurKust

Op vakantie in een vakantiehuis in Zeeland betekent een vakantie in het gebied van de Zeeuwse stromen. Verschillende bedrijven en horecagelegenheden in de provincie dragen de naam ‘Zeeuwse Stromen’. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Een van de belangrijkste charmes van dit vakantie gebied is het feit dat het water, vrijwel overal in de provincie Zeeland, dichtbij is. Zeeland wordt doorsneden door drie grote zeearmen: Grevelingen, Oosterschelde en Westerschelde.

Grevelingen

De Grevelingen heet tegenwoordig het Grevelingenmeer. Dit was een voormalige zeearm van de Noordzee, gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in het noorden van Zeeland. De Grevelingen werd in het kader van de Deltawerken in 1965 door de Grevelingendam en in 1971 door de aanleg van de Brouwersdam van de Noordzee afgesloten. Daarna werd het Grevelingenmeer het grootste zoutwatermeer van Europa en een heerlijk recreatie- en natuurgebied. De Brouwerssluis (een doorlaatsluis in de Brouwersdam) zorgt ervoor dat het zoute water op peil blijft.

Oosterschelde

Ten zuiden van het Grevelingenmeer en in het hart van de provincie Zeeland ligt de Oosterschelde. Deze zeearm wordt omgeven door de schiereilanden Schouwen-Duiveland, Tholen, Zuid-Beveland en Noord-Beveland. In 1986 werd de Oosterscheldekering in gebruik genomen waardoor de Oosterschelde volledig van de Noordzee kan worden afgesloten.

Sinds 2002 is de Oosterschelde een officieel nationaal park. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het gebied is een echte kraamkamer voor vissen en schelpdieren. Duikers uit heel Europa komen er graag een kijkje nemen.

Westerschelde

De meest zuidelijke zeearm in de provincie is de Westerschelde. In tegenstellingen tot de Grevelingen en de Oosterschelde is de Westerschelde niet afgesloten van de Noordzee. Hierdoor blijft de haven van Antwerpen voor zeeschepen bereikbaar. De natuur in de Westerschelde wordt beschermd onder de Europese Natura 2000 wetgeving. Hierdoor is ook de Westerschelde een gebied waar bijzondere zeevogels, -vissen en -zoogdieren voorkomen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Zonnen onder de douche

Door Peter op donderdag 13 november 2014.
Categorieën:Vakantiehuizen

We zijn steeds bewuster met onze gezondheid bezig en willen daarnaast volop genieten van het leven. Wellness speelt hierbij een belangrijk rol. Helemaal passend bij deze trend bedachten twee studenten van de TU Delft al in 2003 het idee om het principe van de zonnebank en infrarood licht te combineren met onze vertrouwde douche. Zo ontstond de Sunshower. 

Lees verder >

Zeeuwse mosselen

Betaalbare vakantie aan de Noordzee

Door Silke op vrijdag 27 juli 2018.

Onlangs werd door een online reissite een prijsindex voor 310 stranden uit meer dan 70 landen gepubliceerd. Op basis van de prijs van een aantal zaken, dat je op een gemiddelde stranddag aanschaft werd bepaald wat een dagje strand kost. Het ging daarbij om de optelsom van de aanschaf van zonnebrandcrème, een flesje water, een glas bier, een ijsje en een lunch.

Lees verder >