Zeeuwse stromen

Door Silke op vrijdag 16 februari 2018.
Categorieën:CultuurKust

Op vakantie in een vakantiehuis in Zeeland betekent een vakantie in het gebied van de Zeeuwse stromen. Verschillende bedrijven en horecagelegenheden in de provincie dragen de naam ‘Zeeuwse Stromen’. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Een van de belangrijkste charmes van dit vakantie gebied is het feit dat het water, vrijwel overal in de provincie Zeeland, dichtbij is. Zeeland wordt doorsneden door drie grote zeearmen: Grevelingen, Oosterschelde en Westerschelde.

Grevelingen

De Grevelingen heet tegenwoordig het Grevelingenmeer. Dit was een voormalige zeearm van de Noordzee, gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in het noorden van Zeeland. De Grevelingen werd in het kader van de Deltawerken in 1965 door de Grevelingendam en in 1971 door de aanleg van de Brouwersdam van de Noordzee afgesloten. Daarna werd het Grevelingenmeer het grootste zoutwatermeer van Europa en een heerlijk recreatie- en natuurgebied. De Brouwerssluis (een doorlaatsluis in de Brouwersdam) zorgt ervoor dat het zoute water op peil blijft.

Oosterschelde

Ten zuiden van het Grevelingenmeer en in het hart van de provincie Zeeland ligt de Oosterschelde. Deze zeearm wordt omgeven door de schiereilanden Schouwen-Duiveland, Tholen, Zuid-Beveland en Noord-Beveland. In 1986 werd de Oosterscheldekering in gebruik genomen waardoor de Oosterschelde volledig van de Noordzee kan worden afgesloten.

Sinds 2002 is de Oosterschelde een officieel nationaal park. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het gebied is een echte kraamkamer voor vissen en schelpdieren. Duikers uit heel Europa komen er graag een kijkje nemen.

Westerschelde

De meest zuidelijke zeearm in de provincie is de Westerschelde. In tegenstellingen tot de Grevelingen en de Oosterschelde is de Westerschelde niet afgesloten van de Noordzee. Hierdoor blijft de haven van Antwerpen voor zeeschepen bereikbaar. De natuur in de Westerschelde wordt beschermd onder de Europese Natura 2000 wetgeving. Hierdoor is ook de Westerschelde een gebied waar bijzondere zeevogels, -vissen en -zoogdieren voorkomen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Waterdichte gadgets

Door Silke op zaterdag 21 mei 2016.
Categorieën:KustNieuwsStrand

Nog even en de zomer is weer in volle gang. Verheug jij je al op een vakantie aan de Nederlandse kust? Lekker flaneren op de boulevard, zwemmen in zee, cocktails drinken op het terras en vooral heerlijk genieten van ieder warme dag in het zand?

De kans is groot dat jij, net als 99% van de wereldbevolking niet meer zonder je elektronische gadgets op pad gaat. Ook een dagje aan het strand lijkt zonder smartphone, e-reader of digitale camera gedoemd te mislukken.

Lees verder >

Hoeveel wereldwonderen zijn er?

Al 140 jaar voor Christus hadden de oude Grieken de behoefte om de meest opmerkelijke, door de natuur of de mens geconstrueerde gebieden, verschijnselen of bouwwerken te benoemen. Zo ontstond de lijst van Anitpater van Sidon. Hij noemde zeven bouwwerken op waarvan tegenwoordig alleen de Piramide van Cheops nog bestaat.

In de eeuwen erna verschenen verschillende lijstjes van telkens zeven locaties, die in de betreffende tijd als het meest bijzonder werden beschouwd.

Lees verder >

Zeehonden kijken in Zeeland

Door Peter op woensdag 25 maart 2015.
Categorieën:Natuur

In de Zeeuwse wateren wonen honderden zeehonden. Je kunt er de gewone en de grijze zeehond tegenkomen. De gewone zeehond is de kleinste van de twee. Mannetjes worden maximaal 2 meter lang. De dieren hebben een donkerbruine of zwarte vacht met donkere vlekken. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. De grijze zeehond is aanmerkelijk groter en kan wel 3 meter lang worden. De vacht is meestal grijs maar kan ook zwart zijn. De mannetjes hebben een grote, brede kop en drie à vier rimpels in de nek.

Lees verder >