Zeezout kunt u eten

Bij een vakantie aan de Nederlandse kust is de kans groot dat u het zelf geproefd heeft; zeewater is zout! In zeewater zitten verschillende soorten zout. Per liter ongeveer 35 gram. Zeezout bevat, net als keukenzout, grotendeels natriumchloride, maar omdat er in het zoute zeewater ook nog andere zouten zitten, heeft het een duidelijk andere smaak.

Zeezout verzamelen

Om zeezout te winnen worden er lage muurtjes aan de vloedlijn gebouwd. Daarachter worden grote kuilen (bekkens of zoutpannen) aangelegd waar het zeewater in wordt opgevangen. Door verdamping van het water stijgt de concentratie van het zout in het water. Na verloop van tijd slaat het zout neer en kan het worden verzameld en schoongemaakt. Vooral in Portugal, op de Canarische eilanden en op Bonaire wordt op deze manier zout gewonnen. Aan de Nederlandse kust gebeurt dit nog niet.

Zeezout is hip

Fleur de sel is zeezout dat aan de Franse Atlantische kust wordt gewonnen. Het wordt het de kaviaar onder de zoutsoorten genoemd. Het is te duur om gewoon mee te koken, maar wordt in chique restaurants gebruikt als ‘finishing touch’ bij een gerecht. Tony Chocolonely, de hippe chocolademaker uit Amsterdam, maakt melkchocolade met karamel en zeezout. Begonnen als ‘limited edition’ is deze smaak nu onderdeel van het vaste assortiment. Er zijn zelfs steeds meer ijssalons die karamel-zeezout ijs verkopen!

Is zeezout gezond?

Hoewel sommige fans beweren dat zeezout gezonder is dan keukenzout omdat het meer mineralen bevat, is dat wetenschappelijk niet aangetoond. De hoeveelheid mineralen in zeezout is zo laag, dat het niet bijdraagt aan de aanbevolen hoeveelheid mineralen. 

De zekerheid van: