Zeezout kunt u eten

Door Silke op vrijdag 5 mei 2017.

Bij een vakantie aan de Nederlandse kust is de kans groot dat u het zelf geproefd heeft; zeewater is zout! In zeewater zitten verschillende soorten zout. Per liter ongeveer 35 gram. Zeezout bevat, net als keukenzout, grotendeels natriumchloride, maar omdat er in het zoute zeewater ook nog andere zouten zitten, heeft het een duidelijk andere smaak.

Zeezout verzamelen

Om zeezout te winnen worden er lage muurtjes aan de vloedlijn gebouwd. Daarachter worden grote kuilen (bekkens of zoutpannen) aangelegd waar het zeewater in wordt opgevangen. Door verdamping van het water stijgt de concentratie van het zout in het water. Na verloop van tijd slaat het zout neer en kan het worden verzameld en schoongemaakt. Vooral in Portugal, op de Canarische eilanden en op Bonaire wordt op deze manier zout gewonnen. Aan de Nederlandse kust gebeurt dit nog niet.

Zeezout is hip

Fleur de sel is zeezout dat aan de Franse Atlantische kust wordt gewonnen. Het wordt het de kaviaar onder de zoutsoorten genoemd. Het is te duur om gewoon mee te koken, maar wordt in chique restaurants gebruikt als ‘finishing touch’ bij een gerecht. Tony Chocolonely, de hippe chocolademaker uit Amsterdam, maakt melkchocolade met karamel en zeezout. Begonnen als ‘limited edition’ is deze smaak nu onderdeel van het vaste assortiment. Er zijn zelfs steeds meer ijssalons die karamel-zeezout ijs verkopen!

Is zeezout gezond?

Hoewel sommige fans beweren dat zeezout gezonder is dan keukenzout omdat het meer mineralen bevat, is dat wetenschappelijk niet aangetoond. De hoeveelheid mineralen in zeezout is zo laag, dat het niet bijdraagt aan de aanbevolen hoeveelheid mineralen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Musea op Ameland

Door Silke op vrijdag 25 november 2016.
Categorieën:CultuurLeuke uitjes

Ameland staat bekend om haar prachtige stranden en ongerepte natuur. Maar wist u dat cultuurliefhebbers hier ook volledig aan hun trekken komen. Ameland is namelijk de plek in Nederland met de hoogste museumdichtheid van ons land. Ter vergelijking: in Amsterdam is er voor elke 11000 inwoners een museum. Op Ameland is er een museum voor iedere 360 inwoners!

Wij zetten de tien musea van dit prachtige Waddeneiland op een rijtje. Zo weet u zeker dat u bij uw volgende vakantie op Ameland geen tentoonstelling overslaat!

Lees verder >

Zeker doen op Schiermonnikoog

Door Silke op vrijdag 16 juni 2017.

Schiermonnikoog is de kleinste van de bewoonde Nederlandse Waddeneilanden en is met 946 inwoners (april 2017) ook de kleinste Nederlandse gemeente.

Het eiland wordt door liefhebbers geprezen om de rust, die wordt gewaarborgd omdat bezoekers hun auto bij de veerhaven in Lauwersoog moeten laten staan. Op het eiland rijden bussen die vanaf de veerdam vertrekken en via twee routes naar het centrum rijden. Bezoekers pakken tijdens hun verblijf op het eiland natuurlijk de fiets!

Lees verder >

Wat moet mijn vakantiehuis in ieder geval hebben?