Zeezout kunt u eten

Door Silke op vrijdag 5 mei 2017.

Bij een vakantie aan de Nederlandse kust is de kans groot dat u het zelf geproefd heeft; zeewater is zout! In zeewater zitten verschillende soorten zout. Per liter ongeveer 35 gram. Zeezout bevat, net als keukenzout, grotendeels natriumchloride, maar omdat er in het zoute zeewater ook nog andere zouten zitten, heeft het een duidelijk andere smaak.

Zeezout verzamelen

Om zeezout te winnen worden er lage muurtjes aan de vloedlijn gebouwd. Daarachter worden grote kuilen (bekkens of zoutpannen) aangelegd waar het zeewater in wordt opgevangen. Door verdamping van het water stijgt de concentratie van het zout in het water. Na verloop van tijd slaat het zout neer en kan het worden verzameld en schoongemaakt. Vooral in Portugal, op de Canarische eilanden en op Bonaire wordt op deze manier zout gewonnen. Aan de Nederlandse kust gebeurt dit nog niet.

Zeezout is hip

Fleur de sel is zeezout dat aan de Franse Atlantische kust wordt gewonnen. Het wordt het de kaviaar onder de zoutsoorten genoemd. Het is te duur om gewoon mee te koken, maar wordt in chique restaurants gebruikt als ‘finishing touch’ bij een gerecht. Tony Chocolonely, de hippe chocolademaker uit Amsterdam, maakt melkchocolade met karamel en zeezout. Begonnen als ‘limited edition’ is deze smaak nu onderdeel van het vaste assortiment. Er zijn zelfs steeds meer ijssalons die karamel-zeezout ijs verkopen!

Is zeezout gezond?

Hoewel sommige fans beweren dat zeezout gezonder is dan keukenzout omdat het meer mineralen bevat, is dat wetenschappelijk niet aangetoond. De hoeveelheid mineralen in zeezout is zo laag, dat het niet bijdraagt aan de aanbevolen hoeveelheid mineralen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Motorrijden langs de kust

Door Peter op maandag 4 augustus 2014.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Mijn tip voor een heerlijk tochtje op de motor langs de Noord Hollandse kust begint op de A9 van Haarlem naar Alkmaar. Hier neem je de afrit Akersloot om - langs het Noord Hollands kanaal - binnendoor naar Heiloo te rijden. Vanuit Heiloo neem je de Zeeweg naar Egmond aan Zee. In Egmond drink je een kopje koffie op het terras van restaurant van Speijk, direct aan de grootste strandafgang gelegen. 

Lees verder >

Bijzondere jenever uit Zeeland

Door Peter op dinsdag 27 mei 2014.
Categorieën:NieuwsUit eten

Darwin's evolutietheorie laat er geen misverstand over bestaan: zeewier is de bron van al het leven. In den beginne was er alleen zeewier. Uit zeewier onstonden de planten, de dieren en uiteindelijk ook de mensen. Petra de Boevere, eigenaresse van een slijterij in het Zeeuwse Sluis en bekend als Meisje van de Slijterij raakte door dit idee geïnspireerd. In haar winkel verkoopt ze de betere Schotse whisky's. Op de Schotse eilanden wordt bij het stoken van sommige whisky lokale turf gebruikt.

Lees verder >

Vakantiehuis in Alkmaar

Door Peter op donderdag 24 april 2014.
Categorieën:Vakantiehuizen

Sinds vrijdag 4 april wordt in Alkmaar weer wekelijks de wereldberoemde kaasmarkt gehouden. Tot en met vrijdag 5 september 2014 komen duizenden bezoekers vanuit de hele wereld naar het Waagplein. Iedere vrijdag tussen 10.00 en 12.30 uur kunnen ze hier genieten van een bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers.

Lees verder >