Zeezout kunt u eten

Door Silke op vrijdag 5 mei 2017.

Bij een vakantie aan de Nederlandse kust is de kans groot dat u het zelf geproefd heeft; zeewater is zout! In zeewater zitten verschillende soorten zout. Per liter ongeveer 35 gram. Zeezout bevat, net als keukenzout, grotendeels natriumchloride, maar omdat er in het zoute zeewater ook nog andere zouten zitten, heeft het een duidelijk andere smaak.

Zeezout verzamelen

Om zeezout te winnen worden er lage muurtjes aan de vloedlijn gebouwd. Daarachter worden grote kuilen (bekkens of zoutpannen) aangelegd waar het zeewater in wordt opgevangen. Door verdamping van het water stijgt de concentratie van het zout in het water. Na verloop van tijd slaat het zout neer en kan het worden verzameld en schoongemaakt. Vooral in Portugal, op de Canarische eilanden en op Bonaire wordt op deze manier zout gewonnen. Aan de Nederlandse kust gebeurt dit nog niet.

Zeezout is hip

Fleur de sel is zeezout dat aan de Franse Atlantische kust wordt gewonnen. Het wordt het de kaviaar onder de zoutsoorten genoemd. Het is te duur om gewoon mee te koken, maar wordt in chique restaurants gebruikt als ‘finishing touch’ bij een gerecht. Tony Chocolonely, de hippe chocolademaker uit Amsterdam, maakt melkchocolade met karamel en zeezout. Begonnen als ‘limited edition’ is deze smaak nu onderdeel van het vaste assortiment. Er zijn zelfs steeds meer ijssalons die karamel-zeezout ijs verkopen!

Is zeezout gezond?

Hoewel sommige fans beweren dat zeezout gezonder is dan keukenzout omdat het meer mineralen bevat, is dat wetenschappelijk niet aangetoond. De hoeveelheid mineralen in zeezout is zo laag, dat het niet bijdraagt aan de aanbevolen hoeveelheid mineralen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Zeeuwse stromen

Door Silke op vrijdag 16 februari 2018.
Categorieën:CultuurKust

Op vakantie in een vakantiehuis in Zeeland betekent een vakantie in het gebied van de Zeeuwse stromen. Verschillende bedrijven en horecagelegenheden in de provincie dragen de naam ‘Zeeuwse Stromen’. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Lees verder >

Hippe strandtent

Door Peter op maandag 30 juni 2014.

Sissy-Boy is een Nederlandse kledingketen en bestaat sinds 1982. Het bedrijf verkoopt kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, huishoudtextiel en huisraad. Sissy-Boy heeft meer dan 30 winkels in Nederland en België. Maar ook aan het strand kun je kennismaken met dit hippe merk. 

Lees verder >

Zeesterren op het strand

Door Petra op donderdag 13 augustus 2015.
Categorieën:KustNatuur

Als je vanuit je vakantiehuis aan de kust een wandeling maakt zie je ze soms op het strand liggen: aangespoelde zeesterren. Bij een flinke storm wordt de zeebodem omgewoeld en de golven zorgen ervoor dat deze bijzondere dieren massaal op het strand worden gedreven. Zo liggen er in de wintermaanden soms honderden zeesterren tegelijk op het strand.

Lees verder >