Zeezout kunt u eten

Door Silke op vrijdag 5 mei 2017.

Bij een vakantie aan de Nederlandse kust is de kans groot dat u het zelf geproefd heeft; zeewater is zout! In zeewater zitten verschillende soorten zout. Per liter ongeveer 35 gram. Zeezout bevat, net als keukenzout, grotendeels natriumchloride, maar omdat er in het zoute zeewater ook nog andere zouten zitten, heeft het een duidelijk andere smaak.

Zeezout verzamelen

Om zeezout te winnen worden er lage muurtjes aan de vloedlijn gebouwd. Daarachter worden grote kuilen (bekkens of zoutpannen) aangelegd waar het zeewater in wordt opgevangen. Door verdamping van het water stijgt de concentratie van het zout in het water. Na verloop van tijd slaat het zout neer en kan het worden verzameld en schoongemaakt. Vooral in Portugal, op de Canarische eilanden en op Bonaire wordt op deze manier zout gewonnen. Aan de Nederlandse kust gebeurt dit nog niet.

Zeezout is hip

Fleur de sel is zeezout dat aan de Franse Atlantische kust wordt gewonnen. Het wordt het de kaviaar onder de zoutsoorten genoemd. Het is te duur om gewoon mee te koken, maar wordt in chique restaurants gebruikt als ‘finishing touch’ bij een gerecht. Tony Chocolonely, de hippe chocolademaker uit Amsterdam, maakt melkchocolade met karamel en zeezout. Begonnen als ‘limited edition’ is deze smaak nu onderdeel van het vaste assortiment. Er zijn zelfs steeds meer ijssalons die karamel-zeezout ijs verkopen!

Is zeezout gezond?

Hoewel sommige fans beweren dat zeezout gezonder is dan keukenzout omdat het meer mineralen bevat, is dat wetenschappelijk niet aangetoond. De hoeveelheid mineralen in zeezout is zo laag, dat het niet bijdraagt aan de aanbevolen hoeveelheid mineralen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Kanovaren op zee

Door Peter op maandag 2 juni 2014.
Categorieën:ActiefKust

Als je op het strand staat, lijken de golven op de Noordzee meestal niet zo hoog. Maar schijn bedriegt; eenmaal op het water is alles anders. Wanneer er een beetje wind staat verandert de Noordzeekust in een golvenfestijn en wordt het de hoogste tijd... om met een kajak de zee op te peddelen! 

Lees verder >

Wrakken in de zee

Door Silke op zaterdag 26 september 2015.

Nederland is al eeuwenlang een echt maritiem land. Al in de 16e eeuw voeren Nederlandse schepen over de wereldzeeën op zoek naar avontuur en rijkdom. Oorlogen, stormen en ongelukken hebben er in de afgelopen eeuwen ook voor gezorgd dat er de nodige schepen voor onze kusten zijn gezonken. De wrakken van deze schepen in de Noordzee en Waddenzee vormen een echte schatkamer.

Lees verder >

'Fruits de mer' in Nederland

Door Silke op maandag 8 augustus 2016.

Ben jij ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? Zeevruchten (in het Frans ‘’Fruits de mer’’) gelden in veel Zuid Europese landen als een ware lekkernij. Garnalen, scampi, kaviaar, sint-jakobsschelpen en kreeft worden in gerechten verwerkt of samen met oesters en mosselen op een plateau met ijs opgediend.

Lees verder >