Zeker doen in Den Helder

Door Silke op dinsdag 3 juli 2018.

Als u binnenkort met uw gezin een vakantiehuis aan de Noord Hollandse kust huurt, is een bezoek aan marinestad Den Helder zeker een overweging waard. De stad is zowel in het noorden, oosten als westen omring door water en is de thuisbasis van de Nederlandse marine. Ook de boot naar Texel vertrekt vanuit Den Helder.

Een bezoek aan Den Helder betekent een veelzijdig dagje uit. Wij geven u alvast vijf goede redenen om de meest noordelijke stad van Noord Holland een bezoek te brengen:

1 Fort Kijkduin
Dit fort ligt net buiten de stad en is gebouwd in opdracht van Napoleon. U kunt het fort bekijken en een bezoek brengen aan het zee aquarium. Hier kunt u, tussen de vissen, door een glazen tunnel lopen. Vanuit het fort kunt u een mooie wandeling over het strand of door de Grafelijkheidsduinen maken.

2 Willemsoord
Willemsoord was vroeger de scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Nu is dit prachtige complex aan de rand van het centrum volledig gerestaureerd en is er van alles te doen. Er is een Marine museum met een echte duikboot, een bioscoop, een overdekte kinderspeeltuin en veel terrasjes en horeca.

3 Helderse vallei
Aan de rand van het duingebied van Den Helder vindt u bezoekerscentrum en kinderboerderij De Helderse Duinen. Hier leert u alles over dit mooie stuk natuur. U kunt er ook een kano huren of uw techniek uitproberen in het klimpark. Heel bijzonder is het blote voeten pad!

4 Nationaal Reddingmuseum
In het Nationaal Reddingmuseum wordt het verhaal van het Nederlandse reddingwezen van vroeger en nu verteld. Er is van alles te vinden dat met het overleven op het water te maken heeft. In het museum staan o.a. een aantal reddingboten tentoongesteld.

5 Zee promenade
Vanaf Fort Kijkduin loopt een promenade langs de kust tot aan de plek waar de boot naar Texel vertrekt. Deze geasfalteerde dijk van zo’n 5 kilometer nodigt uit voor een heerlijke wandel- of fietstocht. Aan het eind van de dijk is een heerlijk restaurant met uitzicht op de veerboot naar Texel. Met een beetje geluk ziet u ook Bertus, de huiszeehond van de veerhaven, zwemmen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

3 Strandpaviljoens die met de kerst open zijn

Door Silke op zondag 20 september 2015.
Categorieën:StrandUit eten

De meeste strandpaviljoens op de Noordzeestranden worden eind oktober helemaal afgebroken om in het vroege voorjaar vervolgens weer opnieuw opgebouwd te worden. De redenen hiervoor zijn heel logisch.

Lees verder >

Zeeschuim op het strand

Door Silke op maandag 11 juli 2016.
Categorieën:NatuurStrand

Bij een wandeling op het strand is de kans groot dat je ze tegenkomt: zeeschuim. Het is de bijnaam van het rugschild van de inktvis. Inktvissen zijn goede zwemmers die grote afstanden kunnen afleggen. Soms spoelen de dieren zelf op onze kust aan, maar veel vaker de losse rugschilden.

Lees verder >

Walvissen in de Noordzee

Door Silke op zondag 21 mei 2017.
Categorieën:CultuurNatuurStrand

De laatste jaren komen ze regelmatig in het nieuws; walvissen in de Noordzee. De meeste soorten van deze ‘reuzen van de zee’ leven in de grote oceanen, maar ook in onze relatief ondiepe Noordzee worden af en toe dwergvinvissen en soms ook bultruggen en potvissen gezien.

Lees verder >