Zeldzame vogels aan de kust

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Op een warme zomerdag ziet u in Nederland niet veel vogels op het strand. Maar op de stille stranden langs onze kust wel en kunt u met een beetje geluk bijzondere vogels zien. Vooral tijdens de trek in de herfst en het voorjaar komen zeldzame zeevogels vaak dichtbij het strand. Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de kust en vraagt u zich af of u tijdens een wandeling langs het strand een unieke vogel spot? Wij zetten de drie meest zeldzame kustvogels op een rij.

Bijzondere zeevogels in Nederland

Zeekoet
Zeekoeten zijn echte zeevogels die alleen om te broeden aan land komen. Ze zoeken hun voedsel ook in het water. Hoewel ze uitstekend kunnen duiken zoeken ze hun voedsel bij voorkeur direct onder het wateroppervlak op en vinden daar kleine visjes. Zeekoeten broeden vooral aan de kust van Engeland, IJsland en Noorwegen maar worden in de winter soms ook aan de Nederlandse Noordzeekust gespot. De Zeekoet lijkt met zijn witte borst en buik wel wat op een pinguïn. De Zwarte Zeekoet is grotendeels zwart, maar heeft een opvallende witte vlek op de vleugels.

Jan van Gent
De Jan van Gent is de grootste vogel die u langs de Noordzee kunt spotten. Volwassen dieren hebben een vleugelwijdte van wel twee meter! Ze zwemmen en vliegen vrijwel hun hele leven op zee. Alleen om te broeden komen ze aan land. Vooral na een flinke westerstorm kunt u de sierlijke Jan van Gent aan de kust aantreffen. U herkent de dieren aan de wit met zwarte vleugels en de lange spitse snavel. Jonge Jan van Genten hebben de eerste vijf jaar van hun leven een grijsbruin verenpak met witte spikkels.

Kleine Jager
De Kleine Jager heeft het formaat van een kleine meeuw maar is erg zeldzaam aan onze kust. Jaarlijks worden er zo’n zeshonderd Kleine Jagers langs de Nederlandse stranden geteld. Kleine jagers broeden op de grond in open terrein langs de Oostzeekust en trekken na de broedtijd, tussen augustus en oktober naar het zuiden. Dat is de periode waarin u ze langs de Nederlandse kust voorbij ziet komen. Kleine Jagers zijn elegante vogels, maar verzamelen hun voedsel door achter andere zeevogels aan te jagen totdat deze hun voedsel laten vallen.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Leuke uitjes in de herfstvakantie aan de kust

Door Peter op dinsdag 23 september 2014.

We weten zeker dat je je in de herfstvakantie niet zult vervelen in de omgeving van Schoorl. Hieronder alvast wat ideetjes!

Zoete broodjes bakken
Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je je eigen broodje bakken boven het vuur! En daarna natuurlijk lekker beleggen met suiker. Iedere zondag in oktober van 13 tot 16 uur. Je betaalt € 1 per broodje.

Lees verder >

Bunkers op Terschelling

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Lees verder >

Waar mag mijn hond op het strand?

Door Peter op donderdag 25 september 2014.

Honden zijn gek op het strand. Er is voor een hond niets leuker dan over het strand te rennen, door het zand te rollen of een duik in de branding te nemen. Nu de herfst is begonnen is, en je hebt als hondenbezitter een huis aan de kust gehuurd, ben je op de meeste Nederlandse stranden van harte welkom. Hieronder lees je de regels voor de meeste Nederlandse badplaatsen.

Lees verder >