Zeldzame vogels aan de kust

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Op een warme zomerdag ziet u in Nederland niet veel vogels op het strand. Maar op de stille stranden langs onze kust wel en kunt u met een beetje geluk bijzondere vogels zien. Vooral tijdens de trek in de herfst en het voorjaar komen zeldzame zeevogels vaak dichtbij het strand. Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de kust en vraagt u zich af of u tijdens een wandeling langs het strand een unieke vogel spot? Wij zetten de drie meest zeldzame kustvogels op een rij.

Bijzondere zeevogels in Nederland

Zeekoet
Zeekoeten zijn echte zeevogels die alleen om te broeden aan land komen. Ze zoeken hun voedsel ook in het water. Hoewel ze uitstekend kunnen duiken zoeken ze hun voedsel bij voorkeur direct onder het wateroppervlak op en vinden daar kleine visjes. Zeekoeten broeden vooral aan de kust van Engeland, IJsland en Noorwegen maar worden in de winter soms ook aan de Nederlandse Noordzeekust gespot. De Zeekoet lijkt met zijn witte borst en buik wel wat op een pinguïn. De Zwarte Zeekoet is grotendeels zwart, maar heeft een opvallende witte vlek op de vleugels.

Jan van Gent
De Jan van Gent is de grootste vogel die u langs de Noordzee kunt spotten. Volwassen dieren hebben een vleugelwijdte van wel twee meter! Ze zwemmen en vliegen vrijwel hun hele leven op zee. Alleen om te broeden komen ze aan land. Vooral na een flinke westerstorm kunt u de sierlijke Jan van Gent aan de kust aantreffen. U herkent de dieren aan de wit met zwarte vleugels en de lange spitse snavel. Jonge Jan van Genten hebben de eerste vijf jaar van hun leven een grijsbruin verenpak met witte spikkels.

Kleine Jager
De Kleine Jager heeft het formaat van een kleine meeuw maar is erg zeldzaam aan onze kust. Jaarlijks worden er zo’n zeshonderd Kleine Jagers langs de Nederlandse stranden geteld. Kleine jagers broeden op de grond in open terrein langs de Oostzeekust en trekken na de broedtijd, tussen augustus en oktober naar het zuiden. Dat is de periode waarin u ze langs de Nederlandse kust voorbij ziet komen. Kleine Jagers zijn elegante vogels, maar verzamelen hun voedsel door achter andere zeevogels aan te jagen totdat deze hun voedsel laten vallen.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Holland boven Amsterdam

Door Silke op woensdag 9 maart 2016.
Categorieën:KustNieuws

De provincie Noord-Holland heeft besloten om serieus werk te maken met de promotie van ‘’Holland boven Amsterdam’’. Verschillende VVV’s en ondernemers uit de regio hebben ervoor gekozen om gezamenlijk geld beschikbaar te maken om het mooie gebied boven onze hoofdstad meer onder de aandacht van de toeristen te brengen.

Lees verder >

Kunst op het strand

Door Peter op woensdag 13 augustus 2014.
Categorieën:CultuurKust

Jamie Harkins uit Nieuw Zeeland maakt tekeningen in het zand. En wat hij maakt is echt ongelofelijk. Met niet meer dan een stok maakt hij optische illusies die levensecht lijken. Een speedboot die over het zand vaart met daarachter een waterskiër. Een schoonspringer die van grote hoogte in een zwembad duikt. Of een Griekse tempel waar je als wandelaar kunt uitrusten op de trappen... 

Lees verder >

Strand van Petten

Door Marielle op vrijdag 18 augustus 2017.

Bent u op zoek naar een vakantiehuis in een authentieke badplaats die nog niet is ontdekt door massa’s toeristen? Wilt u vakantie vieren op korte afstand van mooie historische steden als Alkmaar, Amsterdam en Schagen? Dan is een vakantie aan het strand van Petten voor u de juiste keuze!

Lees verder >