Zeldzame vogels aan de kust

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Op een warme zomerdag ziet u in Nederland niet veel vogels op het strand. Maar op de stille stranden langs onze kust wel en kunt u met een beetje geluk bijzondere vogels zien. Vooral tijdens de trek in de herfst en het voorjaar komen zeldzame zeevogels vaak dichtbij het strand. Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de kust en vraagt u zich af of u tijdens een wandeling langs het strand een unieke vogel spot? Wij zetten de drie meest zeldzame kustvogels op een rij.

Bijzondere zeevogels in Nederland

Zeekoet
Zeekoeten zijn echte zeevogels die alleen om te broeden aan land komen. Ze zoeken hun voedsel ook in het water. Hoewel ze uitstekend kunnen duiken zoeken ze hun voedsel bij voorkeur direct onder het wateroppervlak op en vinden daar kleine visjes. Zeekoeten broeden vooral aan de kust van Engeland, IJsland en Noorwegen maar worden in de winter soms ook aan de Nederlandse Noordzeekust gespot. De Zeekoet lijkt met zijn witte borst en buik wel wat op een pinguïn. De Zwarte Zeekoet is grotendeels zwart, maar heeft een opvallende witte vlek op de vleugels.

Jan van Gent
De Jan van Gent is de grootste vogel die u langs de Noordzee kunt spotten. Volwassen dieren hebben een vleugelwijdte van wel twee meter! Ze zwemmen en vliegen vrijwel hun hele leven op zee. Alleen om te broeden komen ze aan land. Vooral na een flinke westerstorm kunt u de sierlijke Jan van Gent aan de kust aantreffen. U herkent de dieren aan de wit met zwarte vleugels en de lange spitse snavel. Jonge Jan van Genten hebben de eerste vijf jaar van hun leven een grijsbruin verenpak met witte spikkels.

Kleine Jager
De Kleine Jager heeft het formaat van een kleine meeuw maar is erg zeldzaam aan onze kust. Jaarlijks worden er zo’n zeshonderd Kleine Jagers langs de Nederlandse stranden geteld. Kleine jagers broeden op de grond in open terrein langs de Oostzeekust en trekken na de broedtijd, tussen augustus en oktober naar het zuiden. Dat is de periode waarin u ze langs de Nederlandse kust voorbij ziet komen. Kleine Jagers zijn elegante vogels, maar verzamelen hun voedsel door achter andere zeevogels aan te jagen totdat deze hun voedsel laten vallen.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

3 Strandpaviljoens die met de kerst gewoon open zijn

Door Silke op zondag 20 september 2015.
Categorieën:StrandUit eten

De meeste strandpaviljoens op de Noordzeestranden worden eind oktober helemaal afgebroken om in het vroege voorjaar vervolgens weer opnieuw opgebouwd te worden. De redenen hiervoor zijn heel logisch.

Lees verder >

Trends op het strand

Door Peter op woensdag 30 juli 2014.
Categorieën:KustNieuws

Online vakantiesite Expedia publiceert jaarlijks haar ''Flip Flop Report''. In dit onderzoek publiceert het bedrijf alles over de actuele trends rondom 's werelds meest populaire vakantiebestemming: het strand. De opvallende cijfers dit jaar:

Het strand is hot
​Het strand blijft enorm populair tijdens een vakantie. Meer dan de helft (56%) van de ondervraagden heeft dit jaar tijdens de vakantie een strand bezocht en 75% zegt dat de kans groot is dat ze de komende 12 maanden een strand zal bezoeken.

Lees verder >

Catamaran zeilen op de Noordzee

Catamarans zijn de snelste zeilschepen ter wereld. Een catamaran bestaat uit twee drijvende delen (rompen) die parallel aan elkaar gemonteerd zijn. Hierdoor heeft een catamaran weinig weerstand en veel stabiliteit. Een standaard catamaran kan snelheden tot wel 60 km per uur halen. Het record met een wedstrijd catamaran staat op meer dan 110 kilometer per uur!

Lees verder >