Zeldzame vogels aan de kust

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Op een warme zomerdag ziet u in Nederland niet veel vogels op het strand. Maar op de stille stranden langs onze kust wel en kunt u met een beetje geluk bijzondere vogels zien. Vooral tijdens de trek in de herfst en het voorjaar komen zeldzame zeevogels vaak dichtbij het strand. Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de kust en vraagt u zich af of u tijdens een wandeling langs het strand een unieke vogel spot? Wij zetten de drie meest zeldzame kustvogels op een rij.

Bijzondere zeevogels in Nederland

Zeekoet
Zeekoeten zijn echte zeevogels die alleen om te broeden aan land komen. Ze zoeken hun voedsel ook in het water. Hoewel ze uitstekend kunnen duiken zoeken ze hun voedsel bij voorkeur direct onder het wateroppervlak op en vinden daar kleine visjes. Zeekoeten broeden vooral aan de kust van Engeland, IJsland en Noorwegen maar worden in de winter soms ook aan de Nederlandse Noordzeekust gespot. De Zeekoet lijkt met zijn witte borst en buik wel wat op een pinguïn. De Zwarte Zeekoet is grotendeels zwart, maar heeft een opvallende witte vlek op de vleugels.

Jan van Gent
De Jan van Gent is de grootste vogel die u langs de Noordzee kunt spotten. Volwassen dieren hebben een vleugelwijdte van wel twee meter! Ze zwemmen en vliegen vrijwel hun hele leven op zee. Alleen om te broeden komen ze aan land. Vooral na een flinke westerstorm kunt u de sierlijke Jan van Gent aan de kust aantreffen. U herkent de dieren aan de wit met zwarte vleugels en de lange spitse snavel. Jonge Jan van Genten hebben de eerste vijf jaar van hun leven een grijsbruin verenpak met witte spikkels.

Kleine Jager
De Kleine Jager heeft het formaat van een kleine meeuw maar is erg zeldzaam aan onze kust. Jaarlijks worden er zo’n zeshonderd Kleine Jagers langs de Nederlandse stranden geteld. Kleine jagers broeden op de grond in open terrein langs de Oostzeekust en trekken na de broedtijd, tussen augustus en oktober naar het zuiden. Dat is de periode waarin u ze langs de Nederlandse kust voorbij ziet komen. Kleine Jagers zijn elegante vogels, maar verzamelen hun voedsel door achter andere zeevogels aan te jagen totdat deze hun voedsel laten vallen.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Geschiedenis van de marine

Door Silke op dinsdag 1 december 2015.
Categorieën:Cultuur

Met onze ligging aan de Noordzee is Nederland al eeuwenlang een echte maritieme handelsnatie. Nederlandse schepen varen al sinds de 15e eeuw over de oceanen op zoek naar handel, roem en avontuur. 

Beveiligen van de zee

Officieel heeft Nederland al sinds 1488 een georganiseerde zeemacht. Opdracht van de marine was vanaf het begin af aan het beveiligen van het Nederlandse zeegebied, onze kustgebieden, havens, scheepvaartroutes en onze internationale handelsvloot.

Bescherming van onze handelsschepen

Lees verder >

Checklist voor een dagje aan het strand

Door Peter op donderdag 7 augustus 2014.
Categorieën:ActiefKust

Het geluid van de golvende zee. Een zacht, warm briesje en een heerlijke duik in de golven.... Een dagje aan het strand is voor de meesten van ons al snel geslaagd. Maar vergis je niet, een dagje aan zee wordt al snel minder gezellig als je - nadat je een mooi plekje in het zand hebt gevonden - ontdekt dat je je zonnebril, slippers of een doosje pleisters bent vergeten. Met onze strand-checklist weet je zeker dat je niks vergeet voor een zorgeloos dagje genieten aan de Noordzee.

Strand-checklist

Lees verder >

De lekkerste gebakken vis

Door Silke op woensdag 18 november 2015.
Categorieën:KustUit eten

Onder de naam ‘’De troost van een warm visje’’ publiceerde Sylvia Witteman ruim 100 van haar columns uit de Volkskrant. En Sylvia Witteman heeft gelijk. Wat is er nu lekkerder dan de geur van vers gebakken vis? En een gebakken visje smaakt het hele jaar door heerlijk.

In Nederland heeft iedere kustplaats één of meerdere viskramen en viswinkels. Op de menukaart staan altijd een aantal soorten gebakken vis. De top 3 van meest populaire gebakken visjes zetten we hieronder op een rij.

Lees verder >