Zeldzame vogels aan de kust

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Op een warme zomerdag ziet u in Nederland niet veel vogels op het strand. Maar op de stille stranden langs onze kust wel en kunt u met een beetje geluk bijzondere vogels zien. Vooral tijdens de trek in de herfst en het voorjaar komen zeldzame zeevogels vaak dichtbij het strand. Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de kust en vraagt u zich af of u tijdens een wandeling langs het strand een unieke vogel spot? Wij zetten de drie meest zeldzame kustvogels op een rij.

Bijzondere zeevogels in Nederland

Zeekoet
Zeekoeten zijn echte zeevogels die alleen om te broeden aan land komen. Ze zoeken hun voedsel ook in het water. Hoewel ze uitstekend kunnen duiken zoeken ze hun voedsel bij voorkeur direct onder het wateroppervlak op en vinden daar kleine visjes. Zeekoeten broeden vooral aan de kust van Engeland, IJsland en Noorwegen maar worden in de winter soms ook aan de Nederlandse Noordzeekust gespot. De Zeekoet lijkt met zijn witte borst en buik wel wat op een pinguïn. De Zwarte Zeekoet is grotendeels zwart, maar heeft een opvallende witte vlek op de vleugels.

Jan van Gent
De Jan van Gent is de grootste vogel die u langs de Noordzee kunt spotten. Volwassen dieren hebben een vleugelwijdte van wel twee meter! Ze zwemmen en vliegen vrijwel hun hele leven op zee. Alleen om te broeden komen ze aan land. Vooral na een flinke westerstorm kunt u de sierlijke Jan van Gent aan de kust aantreffen. U herkent de dieren aan de wit met zwarte vleugels en de lange spitse snavel. Jonge Jan van Genten hebben de eerste vijf jaar van hun leven een grijsbruin verenpak met witte spikkels.

Kleine Jager
De Kleine Jager heeft het formaat van een kleine meeuw maar is erg zeldzaam aan onze kust. Jaarlijks worden er zo’n zeshonderd Kleine Jagers langs de Nederlandse stranden geteld. Kleine jagers broeden op de grond in open terrein langs de Oostzeekust en trekken na de broedtijd, tussen augustus en oktober naar het zuiden. Dat is de periode waarin u ze langs de Nederlandse kust voorbij ziet komen. Kleine Jagers zijn elegante vogels, maar verzamelen hun voedsel door achter andere zeevogels aan te jagen totdat deze hun voedsel laten vallen.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Zeker doen op Schiermonnikoog

Door Silke op vrijdag 16 juni 2017.

Schiermonnikoog is de kleinste van de bewoonde Nederlandse Waddeneilanden en is met 946 inwoners (april 2017) ook de kleinste Nederlandse gemeente.

Het eiland wordt door liefhebbers geprezen om de rust, die wordt gewaarborgd omdat bezoekers hun auto bij de veerhaven in Lauwersoog moeten laten staan. Op het eiland rijden bussen die vanaf de veerdam vertrekken en via twee routes naar het centrum rijden. Bezoekers pakken tijdens hun verblijf op het eiland natuurlijk de fiets!

Lees verder >

Vakantiehuis aan zee met de feestdagen

Door Silke op vrijdag 28 oktober 2016.
Categorieën:KustStrand

Wat zijn uw plannen voor de komende feestdagen? Heeft u er al eens aan gedacht om met vrienden en familie een vakantiehuis aan de Nederlandse kust te huren? Een knus huis, niet ver van het strand met een gezellige open haard is de garantie voor gezellige feestdagen. Op Fijnopvakantie.nl kiest u uit meer dan 500 vakantiehuizen, nooit meer dan tien kilometer van het strand.

Lees verder >

Groepsaccommodatie aan de kust huren

Door Silke op maandag 15 augustus 2016.

Met zijn allen op vakantie, dat moet je gewoon af en toe doen. Gezellig met familie, collega’s of vrienden een paar dagen erop uit. Met zijn allen een groot huis aan de Nederlandse kust. Overdag lekker uitwaaien aan het strand en ’s avonds gezellig bij elkaar. Hoe klinkt dat?

Groepshuis voor iedereen

Eigenlijk is er altijd wel een aanleiding om een weekendje of een midweek met een groep te plannen.

Lees verder >