Bodyboarden in Nederland

Wil je de kracht van de golven een het echt ervaren? Genieten op een plank in de golven zonder dat je urenlang moet oefenen op het droge? Dan is bodyboarden echt iets voor jou! Bodyboarden is een vorm van surfen met een verkorte plank, board genoemd. Het board is breed en kort en wordt gemaakt van schuim.

Op een bodyboard lig je met je borst en buikt op de plank. Eventueel kun je de ‘’drop-knee’’ houding gebruiken, waarbij je je knie achter op het board zet en de sturende voet aan de voorzijde.

Bodyboarden is een stuk eenvoudiger dan surfen en kan bij kleine golven beoefend worden. De golven aan de Nederlandse stranden zijn regelmatig voldoende sterk om te kunnen bodyboarden.

Geschiedenis van het bodyboarden

Al in de 19e eeuw gebruikten inwoners van Polynesië korte planken om daarmee op hun buik of op hun knieën te surfen. Pas in 1971 werd de moderne bodyboard uitgevonden door de Amerikaan Tom Morley.  Tijdens een vakantie op Hawaii bouwde Morley zijn eigen surfplank van bijna 2 meter lang.

De plank bleek niet sterk genoeg te zijn en Morley besloot zijn ontwerp doormidden te zagen om ‘’iets nieuws’’ te maken.  Die dag waren er op het strand van Honolulu erg mooie golven en Morley gebruikte een halve plank om op zijn buik te genieten van de kracht van het water. 
De sport Bodyboarden was geboren!

 

Morley was vooral enthousiast over het feit dat hij de nuances van de golf zo goed kon voelen. Veel beter dan als je staat op een plank!

De zekerheid van: