Help je mee de Nederlandse kust schoon te houden?

Door Silke op dinsdag 16 oktober 2018.

Geniet jij ook altijd zo van een verblijf in een vakantiehuis aan de kust? Dat snappen we. Nederlandse stranden behoren tot de schoonste stranden van de wereld. Toch zal het je – vooral na een stevige herfststorm – zijn opgevallen dat er best veel rotzooi uit de zee op onze stranden beland. Plastic flessen, verpakkingen, ballonnen, houten pallets, visnetten … Waar komt het allemaal vandaan?

Onderzoek, gedaan door Stichting De Noordzee, laat zien dat er jaarlijks per 100 meter Nederlands strand gemiddeld 370 stukken afval worden aangetroffen. Meer dan 90% van dit afval bestaat uit plastic en meer dan de helft daarvan komt van vissers- en vrachtschepen.

Dit plastic zwerfafval in de zee is een groeiend milieuprobleem. Ieder jaar komt er wereldwijd meer dan acht miljoen ton plastic in onze zeeën terecht. Dit is zeer schadelijk voor al het leven in de oceanen. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien plastic dopjes, zakjes en touwen aan voor voedsel of raken verstrikt in afgedankte netten, visdraad en touwen. Erg pijnlijk en erg zielig.

Help mee

We zijn het met  elkaar wel eens dat we het afvalprobleem bij de bron moeten aanpakken. Stichting De Noordzee werkt aan een schone en afvalvrije Noordzee. De stichting pleit voor goed afvalmanagement op zee en in de havens en het voorkomen van zwerfafval door toerisme.

Zelf kun je ook een grote bijdrage leveren door bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic te gebruiken. Er komen steeds meer betaalbare alternatieven voor bijvoorbeeld plastic bestek, bekertjes en rietjes. Ook kun je in de supermarkt het groente en fruit in herbruikbare zakjes meenemen.

Beach Cleanup Tour

Sinds 2013 organiseert de stichting jaarlijks de Beach Cleanup Tour. Tijdens deze 14 daagse actieperiode worden alle Nederlandse stranden, van Schiermonnikoog tot Cadzand Bad, door vrijwilligers schoongemaakt. Het aantal deelnemers groeit ieder jaar. Tijdens de tour lopen honderden vrijwilligers met vuilniszakken over onze stranden om deze brandschoon achter te laten.

Wilt je weten waar volgend jaar de Cleanup Tour wordt gehouden en waar je je als vrijwilliger kunt melden? Op de website Noordzee.nl kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief waarmee je op de hoogte wordt gehouden over de Cleanup Tour.

Plogging

Plogging is een nieuwe hardlooptrend, dat is ontstaan in Zweden. Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘jogging’. Het concept is heel erg simpel. Ga je een rondje joggen door de duinen of over het strand, neem dan een afvalzak mee en ruim op wat je onderweg aan zwerfvuil tegenkomt. Kleine moeite, groot plezier!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Boodschappen op Schiermonnikoog

Door Peter op dinsdag 30 september 2014.

In 1922 begon weduwe Hendrika Margretha Schut met een supermarkt op Schiermonnikoog. Hendrika werd opgevolgd door achtereenvolgens Foppe-Pieter, Sytze en tot slot door Edwin Schut. Onlangs werd bekend dat Edwin en zijn vrouw Sita de supermarkt op het leukste Waddeneiland niet willen voortzetten en ook hun kinderen willen de drukbezochte winkel niet overnemen. Na 90 jaar komt er daarmee een einde aan de familie Schut als supermarkt eigenaren op het eiland. 

Lees verder >

Strand van Schiermonnikoog

Door Silke op zondag 17 april 2016.

Een bezoek aan het strand van Schiermonnikoog is een bijzondere ervaring: het kleinste Waddeneiland. De invloed van de zeestromingen rond Schiermonnikoog zorgt ervoor dat het eiland een zogenaamde aangroeikust heeft. Hierdoor wordt het strand zelfs elk jaar een beetje breder.

Lees verder >

Geschiedenis van het strandbezoek

Door Silke op vrijdag 14 april 2017.
Categorieën:CultuurStrand

Kunt u zich ook zo verheugen op uw volgende vakantie aan het Nederlandse strand? Er is toch niets fijner dan lekker languit in het zand en af en toe een frisse duik in zee?

Toch is het genieten van een bezoek aan het strand en het zwemmen in zee lange tijd niet vanzelfsprekend geweest. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het ontwikkelen van de badcultuur.

Lees verder >