Fietsen op het strand

Vanaf 1 oktober tot eind april mag je bij de meeste Nederlandse badplaatsen op het strand fietsen.  Maar let op: fietsen op het strand is wel even iets anders dan fietsen op de weg. Zelfs als je ervaring hebt met mountainbiken is het verstandig jezelf (en je fiets) goed voor te bereiden voor een fietstocht over het strand. Wil jij vanuit je vakantiehuis aan de kust een stukje fietsen over het strand? We geven je graag de belangrijkste tips.

Tips voor strandfietsen

Rijd zoveel mogelijk op het harde zand aan de waterlijn. Hier zak je minder weg en kun je meer snelheid maken. Fiets ook weer niet te dicht bij het water, want daar verlies je snelheid.

Op zand rijd je het snelst met zachte, brede banden. De meeste rolweerstand ontstaat door het spoor dat je maakt. Een dikke, zachte strandband zakt nauwelijks weg.

Als beginnende strandfietser kun je het beste in een groepje rijden. Let op degene die voor je rijd zodat je kunt zien waar je het beste wel (of juist niet) kunt fietsen.

Bij vloed, als het zand ook bij  de waterlijn drassig wordt, kun je het beste door het water rijden. Door de aquaplaning heb je het gevoel dat je banden nauwelijks de ondergrond raken.

Ga niet op de pedalen staan bij mul zand. Blijf gewoon zitten en trap stug door.

Maak je fiets na afloop van je strand-fietstocht goed schoon met warm water en een scheutje afwasmiddel. Zand, water en zout zijn slecht voor je fiets. Smeer de ketting pas als deze helemaal droog is. 

De zekerheid van: