Rendement op mijn vakantiehuis

Spaargeld levert de laatste jaren weinig tot geen rente op en de hypotheekrente is historisch laag. Logisch dat steeds meer particulieren op zoek gaan naar een alternatieve manier om rendement op hun zuurverdiende spaargeld te krijgen. De aankoop van recreatief vastgoed (een vakantiehuisje) blijkt daarbij mateloos populair.

Waar moet een vakantiehuis staan?

Veel Nederlandse particuliere beleggers willen een vakantiehuis in eigen land kopen. Dat heeft te maken met kennis van de lokale markt, de taalbarrière die vaak een rol speelt bij aankoop van een huis in het buitenland en het feit dat men ook zelf gebruik wil maken van het vakantiehuis.

Bij de aankoop is het verstandig om een goed beeld te krijgen van de aantrekkingskracht van de plaats of de regio waar u een vakantiehuis wilt kopen, in combinatie met de prijs/kwaliteitsverhouding van het aanbod. Natuurlijk is de Nederlandse kust (van Zeeland tot Schiermonnikoog) traditioneel geliefd bij heel veel Nederlandse en buitenlandse toeristen. Bedenk wel dat een luxe villa in Friesland desondanks veel meer rendement kan hebben dan een appartement op de derde verdieping in een badplaats in Zuid-Holland. Als u een vakantiehuis op een park koopt, zijn cijfers over het rendement van de huizen op zo’n park vaak makkelijk op te vragen.

Nieuwbouw of niet?

Er is de laatste jaren een trend ontstaan dat vakantiegangers graag in luxe op vakantie gaan. Huizen met eigen sauna, luxe inrichting of zelfs een eigen zwembad worden steeds meer de norm. Daarbij wordt zeker ook gekeken naar de leeftijd van een recreatiewoning. Een huis van meer dan 15 jaar oud wordt steeds lastiger te verhuren. Zorg ervoor dat u jaarlijks geld opzij legt voor noodzakelijk onderhoud (schilderen, nieuwe meubels) of een grondige verbouwing (extra badkamer, mooi terras). Op die manier weet u zeker dat het rendement op peil blijft.

Zelf verhuren of laten verhuren?

Als u een huis op een park koopt, bent u soms verplicht om het huis via een bepaalde aanbieder te verhuren. Deze aanbieder bemant vaak ook de receptie en regelt de check-in, check-out en de schoonmaak. Hou er rekening mee dat zelf verhuren een tijdrovende klus kan zijn. Contact met de (potentiële) huurder, incasseren van de huursommen en zorgen voor ontvangst en schoonmaak kunnen meer dan een hobby worden!

Verhuur via Fijn op Vakantie!

Heeft u een vakantiehuis op? Overweeg dan Fijnopvakantie in te schakelen. Met meer dan 15 jaar ervaring op de Nederlandse en Duitse markt zorgt Fijnopvakantie tegen een redelijke vergoeding gemiddeld voor meer dan 30 boekingsaanvragen per vakantiehuis per jaar. Start direct met verhuren en kies het pakket dat bij u past.

De zekerheid van: