Hoe lang duurt de overtocht naar de Waddeneilanden?

Door Silke op woensdag 10 oktober 2018.

Een vakantie op een van onze Waddeneilanden begint al op de boot. Als de boot uit de haven vertrekt en je vanaf de reling uitkijkt over de Waddenzee bekruipt je altijd weer een gevoel van vrijheid, rust en ruimte. De overtocht duurt overigens korter dan je denkt (of misschien wel zou willen).

Hieronder vind je handige informatie over de overtocht naar de verschillende Waddeneilanden.

Met de boot naar Texel

Al sinds 1907 verzorgt Texels Eigen Stoomboot Onderneming, kortom TESO, de overtocht naar Texel. De naam zegt het al, TESO is Texels eigen. Het merendeel van de aandeelhouders is dan ook Texelaar.

De boot naar Texel vertrekt vanuit de veerhaven in Den Helder. Hij vaart 365 dagen per jaar naar het grootste Waddeneiland. De boot vertrekt iedere dag steeds op het halve uur heen en vaart terug op het hele uur en doet er ongeveer 20 minuten over. De eerste boot naar Texel vertrekt om 06.30 uur en de laatste boot vanaf Texel terug naar het vasteland vertrekt om 21.00 uur. In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. Voor vertrek kun je de actuele informatie checken op de site van TESO. Ook kun je via de site een e-ticket kopen, dat scheelt weer wachten bij het loket ter plaatse.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Texel

Met de boot naar Terschelling

Naast de reguliere veerdienst, waar auto’s en fietsen op mee kunnen, varen ook de comfortabele snelboten Tiger en Koegelwieck in 45 minuten van en naar Terschelling. Op deze boten kunnen fietsen en auto’s niet mee. De sneldienst vertrekt drie tot vijf keer per dag.  De reguliere veerdienst naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen, vaart minimaal tweemaal per dag en doet er ongeveer twee uur over.  In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. Op de website Rederij Doeksen vind je alle details.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Terschelling

Met de boot naar Ameland

Wagenborg Passagiersdiensten verzorgt de overtocht vanaf Holwerd. Het hele jaar door vertrekt de boot, iedere dag zesmaal, vanaf Holwerd. In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. De overtocht duurt niet lang, ongeveer 45 minuten.

Er is al een aantal jaar sprake van een structurele vertraging van de reis naar Ameland. De belangrijkste reden hiervoor is dat vaargeul geleidelijk verschuift en de overtocht langer duurt. De gemiddelde vaartijd ligt inmiddels op 51 minuten, terwijl in de dienstregeling nog wordt uitgegaan van 45 minuten. In de winter van 2018/2019 wordt een bocht in de vaargeul doorgestoken, waardoor de afstand met 900 meter wordt ingekort en de reis weer 45 minuten duurt.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Ameland

Met de boot naar Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft de status van Nationaal Park en is o.a. om die reden autovrij. Omdat de afstanden op het eiland relatief klein zijn, kunt u zich op Schiermonnikoog prima op de fiets verplaatsen. Op de boot kunnen wel een paar auto’s meevaren. Die zijn van bewoners of van mensen met een speciale ontheffing.

De veerboot naar het kleinste Nederlandse Waddeneiland vertrekt vanuit Lauwersoog en wordt ook verzorgd door Wagenborgen Passagiersdiensten. De boot vaart vijfmaal per dag, uitgezonderd op zondag (waarop de eerste boot vervalt). Ook naar Schiermonnikoog zijn er In het zomerseizoen natuurlijk extra afvaarten en duurt de overtocht ongeveer 45 minuten.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Schiermonnikoog

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Rustige stranden in Nederland

Door Silke op vrijdag 10 maart 2017.

Een vakantie aan de Nederlandse kust betekent genieten van strand, duinen en gezellige badplaatsen. De Nederlandse kust is – inclusief de stranden van de Waddeneilanden - meer dan 500 kilometer lang en overal zijn de stranden breed, schoon en voorzien van heerlijk fijn zand. Op een warme zomerdag kan het op een aantal stranden best druk worden. Maar wees niet bang, de kans dat u aan de Nederlandse kust hutjemutje tussen andere zonaanbidders terecht komt is klein. We noemen 5 van onze favoriete stranden in Nederland waar het – ook op een mooie zomerdag – lekker rustig is.

Lees verder >

Fietsen rond Bergen en Schoorl

Door Silke op maandag 6 juni 2016.

Noord Kennemerland is de regio rond de plaatsen Alkmaar, Bergen, Castricum, Graf De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer. Het is een heerlijk fietsgebied vol afwisseling in landschap en met prachtige natuur. Het ene moment fiets je tussen de polders rond Langedijk en Schermer terwijl je een paar kilometer verderop in het afwisselende duinlandschap van het Noord Hollands Duinreservaat rijdt. Het strand is nooit ver weg en op de fiets kom je op de mooiste, stille plekjes langs de kust.

Lees verder >

Moet ik belasting betalen als ik mijn eigen huis verhuur

Door Petra op donderdag 23 juli 2015.

Heeft u een huis aan de Nederlandse kust en wilt u dat voor een aantal weken per jaar verhuren? Een prima idee wat ons betreft. Via www.fijnopvakantie.nl en www.fewo-in-holland.de kunt u uw huis onder de aandacht brengen van duizenden vakantiegangers die graag een vakantie aan de Nederlandse kust of op de Waddeneilanden willen doorbrengen. Op die manier kunt u een deel van uw vakantie terug verdienen en is uw huis tijdens uw afwezigheid bewoond en daardoor minder gevoelig voor inbraak!  

Lees verder >