Hoe lang duurt de overtocht naar de Waddeneilanden?

Een vakantie op een van onze Waddeneilanden begint al op de boot. Als de boot uit de haven vertrekt en je vanaf de reling uitkijkt over de Waddenzee bekruipt je altijd weer een gevoel van vrijheid, rust en ruimte. De overtocht duurt overigens korter dan u denkt (of misschien wel zou willen). Hieronder vindt u handige informatie over de overtocht naar de verschillende Waddeneilanden.

Met de boot naar Texel

Al sinds 1907 verzorgt Texels Eigen Stoomboot Onderneming, kortom TESO, de overtocht naar Texel. De naam zegt het al, TESO is Texels eigen. Het merendeel van de aandeelhouders is dan ook Texelaar.

De boot naar Texel vertrekt vanuit de veerhaven in Den Helder. Hij vaart 365 dagen per jaar naar het grootste Waddeneiland. De boot vertrekt iedere dag steeds om het halve uur heen en vaart terug om het hele uur en doet er ongeveer 20 minuten over. De eerste boot naar Texel vertrekt om 06.30 uur en de laatste boot vanaf Texel terug naar het vasteland vertrekt om 21.00 uur. In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. Voor vertrek kun je de actuele informatie checken op de site van TESO. Ook kunt u via de site een e-ticket kopen, dat scheelt weer wachten bij het loket ter plaatse.

Bekijk vakantiehuizen op Texel

Met de boot naar Terschelling

Naast de reguliere veerdienst, waar auto’s en fietsen op mee kunnen, varen ook de comfortabele snelboten Tiger en Koegelwieck in 45 minuten van en naar Terschelling. Op deze boten kunnen fietsen en auto’s niet mee. De sneldienst vertrekt drie tot vijf keer per dag. De reguliere veerdienst naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen, vaart minimaal tweemaal per dag en doet er ongeveer twee uur over. In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. Op de website Rederij Doeksen vindt u alle details.

Bekijk vakantiehuizen op Terschelling

Met de boot naar Ameland

Wagenborg Passagiersdiensten verzorgt de overtocht vanaf Holwerd. Het hele jaar door vertrekt de boot, iedere dag 6 tot 10 maal,afhankelijk van welke dag, vanaf Holwerd. In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. De overtocht duurt niet lang, ongeveer 50 minuten. Daarnaast kunt u ook de snelboot boeken, deze is iets duurder, maar de overtocht is een stuk korter, maar 20 minuten. Op de snelboot kunt u niet aan dek tijdens de overtocht.

Bekijk vakantiehuizen op Ameland

Met de boot naar Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft de status van Nationaal Park en is o.a. om die reden autovrij. Omdat de afstanden op het eiland relatief klein zijn, kunt u zich op Schiermonnikoog prima op de fiets verplaatsen. Op de boot kunnen wel een paar auto’s meevaren. Die zijn van bewoners of van mensen met een speciale ontheffing.

De veerboot naar het kleinste Nederlandse Waddeneiland vertrekt vanuit Lauwersoog en wordt ook verzorgd door Wagenborg Passagiersdiensten. De boot vaart vijfmaal per dag, uitgezonderd op zondag (waarop de eerste boot vervalt). Ook naar Schiermonnikoog zijn er in het zomerseizoen natuurlijk extra afvaarten en duurt de overtocht ongeveer 45 minuten.  Er is ook een sneldienst naar Schiermonnikoog, deze duurt 20 minuten en heeft een verhoogd tarief.

Bekijk vakantiehuizen op Schiermonnikoog

De zekerheid van: