Hoe lang duurt de overtocht naar de Waddeneilanden?

Door Silke op woensdag 10 oktober 2018.

Een vakantie op een van onze Waddeneilanden begint al op de boot. Als de boot uit de haven vertrekt en je vanaf de reling uitkijkt over de Waddenzee bekruipt je altijd weer een gevoel van vrijheid, rust en ruimte. De overtocht duurt overigens korter dan je denkt (of misschien wel zou willen).

Hieronder vind je handige informatie over de overtocht naar de verschillende Waddeneilanden.

Met de boot naar Texel

Al sinds 1907 verzorgt Texels Eigen Stoomboot Onderneming, kortom TESO, de overtocht naar Texel. De naam zegt het al, TESO is Texels eigen. Het merendeel van de aandeelhouders is dan ook Texelaar.

De boot naar Texel vertrekt vanuit de veerhaven in Den Helder. Hij vaart 365 dagen per jaar naar het grootste Waddeneiland. De boot vertrekt iedere dag steeds op het halve uur heen en vaart terug op het hele uur en doet er ongeveer 20 minuten over. De eerste boot naar Texel vertrekt om 06.30 uur en de laatste boot vanaf Texel terug naar het vasteland vertrekt om 21.00 uur. In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. Voor vertrek kun je de actuele informatie checken op de site van TESO. Ook kun je via de site een e-ticket kopen, dat scheelt weer wachten bij het loket ter plaatse.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Texel

Met de boot naar Terschelling

Naast de reguliere veerdienst, waar auto’s en fietsen op mee kunnen, varen ook de comfortabele snelboten Tiger en Koegelwieck in 45 minuten van en naar Terschelling. Op deze boten kunnen fietsen en auto’s niet mee. De sneldienst vertrekt drie tot vijf keer per dag.  De reguliere veerdienst naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen, vaart minimaal tweemaal per dag en doet er ongeveer twee uur over.  In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. Op de website Rederij Doeksen vind je alle details.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Terschelling

Met de boot naar Ameland

Wagenborg Passagiersdiensten verzorgt de overtocht vanaf Holwerd. Het hele jaar door vertrekt de boot, iedere dag zesmaal, vanaf Holwerd. In het zomerseizoen zijn er extra afvaarten. De overtocht duurt niet lang, ongeveer 45 minuten.

Er is al een aantal jaar sprake van een structurele vertraging van de reis naar Ameland. De belangrijkste reden hiervoor is dat vaargeul geleidelijk verschuift en de overtocht langer duurt. De gemiddelde vaartijd ligt inmiddels op 51 minuten, terwijl in de dienstregeling nog wordt uitgegaan van 45 minuten. In de winter van 2018/2019 wordt een bocht in de vaargeul doorgestoken, waardoor de afstand met 900 meter wordt ingekort en de reis weer 45 minuten duurt.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Ameland

Met de boot naar Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft de status van Nationaal Park en is o.a. om die reden autovrij. Omdat de afstanden op het eiland relatief klein zijn, kunt u zich op Schiermonnikoog prima op de fiets verplaatsen. Op de boot kunnen wel een paar auto’s meevaren. Die zijn van bewoners of van mensen met een speciale ontheffing.

De veerboot naar het kleinste Nederlandse Waddeneiland vertrekt vanuit Lauwersoog en wordt ook verzorgd door Wagenborgen Passagiersdiensten. De boot vaart vijfmaal per dag, uitgezonderd op zondag (waarop de eerste boot vervalt). Ook naar Schiermonnikoog zijn er In het zomerseizoen natuurlijk extra afvaarten en duurt de overtocht ongeveer 45 minuten.
Bekijk ons aanbod van mooie vakantiehuizen op Schiermonnikoog

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Storm aan de kust

Door Marielle op vrijdag 6 oktober 2017.

In Nederland horen herfst- en winterstormen bij het klimaat. Vanaf oktober ontstaan er steeds grotere tegenstellingen in de temperatuur van de atmosfeer. Op het Noordelijke Halfrond wordt het snel kouder, terwijl het in het zuiden nog nazomert. Deze grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat er op een hoogte van zo’n 10 kilometer krachtige straalstormen ontstaan die flinke stormdepressies onze kant opsturen, soms een aantal achter elkaar.

Lees verder >

Schoorl en Bergen op hun best

Door Marielle op donderdag 8 december 2016.
Vrijdagmiddag vriest het 4 graden en met mijn gezin rijden we in een auto volgepakt met sinterklaascadeaus naar Schoorl. We gaan een weekendje met zijn vieren naar het park Schoorlse Duinen. Op dit gemoedelijke park zijn alle 47 huizen vrijstaand en door het zomerse geel waan je je al snel op vakantie. In en om ons huis is er veel leef- en speelruimte voor zowel ons als de kinderen. Gelukkig kunnen we de auto voor de deur neerzetten en zo alle cadeaus stiekem naar binnen sluizen. 
 

Lees verder >

Motorrijden langs de kust

Door Peter op maandag 4 augustus 2014.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Mijn tip voor een heerlijk tochtje op de motor langs de Noord Hollandse kust begint op de A9 van Haarlem naar Alkmaar. Hier neem je de afrit Akersloot om - langs het Noord Hollands kanaal - binnendoor naar Heiloo te rijden. Vanuit Heiloo neem je de Zeeweg naar Egmond aan Zee. In Egmond drink je een kopje koffie op het terras van restaurant van Speijk, direct aan de grootste strandafgang gelegen. 

Lees verder >