Kanovaren op zee

Door Peter op maandag 2 juni 2014.
Categorieën:ActiefKust

Als je op het strand staat, lijken de golven op de Noordzee meestal niet zo hoog. Maar schijn bedriegt; eenmaal op het water is alles anders. Wanneer er een beetje wind staat verandert de Noordzeekust in een golvenfestijn en wordt het de hoogste tijd... om met een kajak de zee op te peddelen! 

Heb jij een vakantiehuis gehuurd in de buurt van Schoorl en heb je zin in een uniek avontuur op zee? In Hargen aan Zee is een strandpaviljoen waar Schoorlactief haar thuisbasis heeft. Hier kun je van april tot oktober terecht voor een cursus branding kajakken. Bij deze sport worden behendigheid en een beetje lef met elkaar gecombineerd.

 

Cursus kajak varen op zee

Je meldt je van te voren aan met een groepje van minimaal 6 personen. Je krijgt ter plaatse een wetsuit en een ‘sit on top' kajak. Dit is een stabiele surfkajak waar je als het ware op zit. Als je er af valt kun je er gewoon weer op klimmen. 

 

Je krijgt eerst een begininstructie waarin onder andere wordt vertelt hoe je op de kajak zit, hoe je een peddel moet vast houden en wat de juiste techniek is. Je vertrekt met je kajak van het strand en peddelt tegen de golven in. Vervolgens draai je om en laat je door de golven terugvoeren naar het strand. Het is een heerlijk gevoel om opgetild te worden door een golf en met grote snelheid richting strand te worden voortgestuwd.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Water uit het Noord-Hollands Duinreservaat

Door Silke op vrijdag 20 april 2018.
Categorieën:KustNatuurStrand

Een van de grootste aaneengesloten duingebieden van ons land is het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit gebied van maar liefst 5300 hectare (meer dan 10.000 voetbalvelden groot) loopt van Wijk aan Zee tot Bergen.

Geschiedenis van het Noord-Hollands Duinreservaat

Water dat in de duinen wordt gefilterd, levert uitstekend drinkwater op. Al in 1853 ging de gemeente Amsterdam drinkwater winnen in de duinen bij Zandvoort. Vanaf 1899 begonnen ook steden als Haarlem en Zaandam met het oppompen van door zand gefilterd water uit de duinen.

Lees verder >

Strand opruimen

Door Silke op dinsdag 16 oktober 2018.

Geniet u ook altijd zo van een verblijf in een vakantiehuis aan de kust? Dat snappen we. Nederlandse stranden behoren tot de schoonste stranden van de wereld. Toch zal het u – vooral na een stevige herfststorm – zijn opgevallen dat er best veel rotzooi uit de zee op onze stranden beland. Plastic flessen, verpakkingen, ballonnen, houten pallets, visnetten … u vraagt zich wellicht af waar het vandaan komt.

Lees verder >

Mist uit de zee

Door Silke op vrijdag 16 juni 2017.
Categorieën:NatuurStrand

Ligt u tijdens uw vakantie aan de Nederlandse kust heerlijk op het strand te genieten van de warme zonnestralen, komt er opeens mist uit de zee opzetten ... Het is een uitzonderlijk verschijnsel dat op warme dagen in het vroege voorjaar kan voorkomen.

Lees verder >