Kerst op de Waddeneilanden? 8 doe-tips!

Op de Waddeneilanden geniet je van lange strandwandelingen, warme drankjes in cafés, gezellige vakantiehuizen, leuke activiteiten en winterse markten tijdens Kerst en Oud & Nieuw. De unieke natuur en stranden zijn altijd toegankelijk, en we hebben 8 leuke activiteiten voor je verzameld.

Terschelling

1. Kerstwandeltocht

Op Tweede Kerstdag kun je op Terschelling een kerstwandeltocht maken van 10 kilometer. Je kunt starten wanneer je wilt. De route loopt door het bos, duinen en over het strand. Onderweg word je vermaakt door diverse optredens, kunst en theater. De startplaats van deze wandeltocht op Terschelling is de gezellige Winterfair in West-Terschelling. 

2. Midwintermarkt

Laat je vermaken op de Midwintermarkt in Midsland op Terschelling. Geniet van traditionele volksdansen en muziek. Proef van de glühwein, oliebollen, lokale producten en gemoedelijke sfeer.

Ameland

3. Demonstratie van de paardenreddingboot

Een spektakel dat je een keer gezien moet hebben; de demonstraties van de paardenreddingboot op Ameland.  Het slepen van de reddingsboot door de paarden naar de zee via land en over het strand kent een lange historie. Inmiddels gebeurt het niet meer op deze manier. Maar één keer per jaar wordt dit unieke evenement nog een keer nagedaan. Dus ben je in de buurt van Hollum? Dan mag een bezoekje niet ontbreken! 

Schiermonnikoog

4. Samen zingen

Hou je van zingen? Het samen zingen van kerst- en adventsliederen kan iets magisch hebben. Helemaal als dat in een kerk plaatsvindt. Ben je tijdens de kerstvakantie op Schiermonnikoog dan kun je wellicht aanschuiven in de Grote Kerk. Het kerstverhaal wordt er voorgelezen en begeleid door diverse koren kun je samen met de eilandbewoners je zangtalent laten horen.


5. Fakkeloptocht

In december verlichten we de donkere dagen met kaarsen en kerstverlichting voor een gezellige sfeer. Op Schiermonnikoog vindt een jaarlijkse fakkeloptocht plaats waarbij bewoners en eilandbezoekers samenkomen voor een betoverende avondwandeling. Fakkels zijn beschikbaar vanaf de ochtend en de opbrengst gaat naar een goed doel, met leuke verrassingen voor meelopende kinderen. Na afloop kun je genieten van opwarmende drankjes en de klanken van het Shantykoor.

6. Midwinterfestival

Om in de sfeer te blijven, kun je op Schiermonnikoog ook het Midwinterfestival bijwonen. Het dorp biedt diverse activiteiten, zoals workshops, exposities en optredens, waarbij eilandbewoners hun verhalen met je delen. Het Midwinterfestival op Schiermonnikoog strekt zich uit over de hele dag.

Texel

7. Kerstmarkt in Oosterend

Tien dagen voor Kerstmis vindt de jaarlijkse kerstmarkt plaats in Oosterend op het Waddeneiland Texel. De markt straalt de sfeer van Anton Pieck uit en de kraampjes zijn feestelijk gedecoreerd. Naast handgemaakte versieringen, bieden de kraampjes ook lokale lekkernijen zoals kazen, terwijl vuurkorven en kerstmuziek voor warmte en sfeer zorgen.

8. Kerstmarkt in Den Burg

In de Wezentuin in Den Burg wordt in december een kerstmarkt georganiseerd. Rondom het muziekpodium staan kramen waar je bijvoorbeeld wol kunt kopen van het Texelse schaap, handgemaakte kerstversieringen en lekkere Texelse kazen. Het muziekpodium zelf wordt op deze dag ook goed benut. Geniet van verschillende optredens uiteenlopend van een cellospeler tot een complete fanfare. Ook kun je tijdens deze kerstmarkt natuurlijk weer volop genieten van allerlei lekkers en naar hartenlust shoppen want de winkels zijn ook de hele dag open.

Wil je niks missen als je met de feestdagen op een Waddeneiland verblijft? Bekijk dan de actuele informatie over wat je allemaal op Terschelling, Texel, Schiermonnikoog en Ameland kunt doen. 

De zekerheid van: