Moet ik belasting betalen als ik mijn eigen huis verhuur

Heeft u een huis aan de Nederlandse kust en wilt u dat voor een aantal weken per jaar verhuren? Een prima idee wat ons betreft. Via www.fijnopvakantie.nl en www.fewo-in-holland.de kunt u uw huis onder de aandacht brengen van duizenden vakantiegangers die graag een vakantie aan de Nederlandse kust of op de Waddeneilanden willen doorbrengen. Op die manier kunt u een deel van uw vakantie terug verdienen en is uw huis tijdens uw afwezigheid bewoond en daardoor minder gevoelig voor inbraak! ;

Waar moet u rekening mee houden als u uw huis tijdelijk verhuurt 

Mag ik mijn huis tijdelijk verhuren?

Rust er een hypotheek op uw huis, dan moet u in sommige gevallen toestemming vragen om uw huis tijdelijk te verhuren aan degene die de hypotheek heeft verstrekt. In uw hypotheekakte vind u hierover meer informatie. Ook als u een huurwoning heeft, kunt u deze tijdelijk als vakantiewoning verhuren. Maar ook hier heeft u vaak toestemming nodig van de wettelijke eigenaar.

Moet ik me extra verzekeren?

Lees de voorwaarden van uw inboedelverzekering door om te bepalen of uw spullen ook verzekerd zijn als u uw huis tijdelijk verhuurt. Soms is het nodig om een extra premie te betalen voor de periode waarin u gaat verhuren. U kunt er ook voor kiezen om bij verhuur via Fijn op Vakantie iedere huurder te verplichten om een w.a. verzekering af te sluiten. Daarmee is schade aan de inboedel tot een zeker bedrag gedekt. Wij adviseren u overigens spullen met een emotionele waarde of heel kostbare spullen op te bergen in een kluis of bij familie in bewaring te geven als u uw huis tijdelijk verhuurt.

Moet ik toeristenbelasting betalen als ik verhuur?

In de meeste Nederlandse gemeenten wordt toeristenbelasting geheven bij het verblijf door vakantiegangers. Meestal een vast bedrag per nacht, soms een percentage van de overnachtingsprijs. U bent als verhuurder verantwoordelijk voor het innen en afdragen van deze belasting. Als u via Fijn op Vakantie verhuurt wordt deze toeristenbelasting apart berekent en aan uw betaalt.

Moet ik inkomstenbelasting betalen als ik verhuur?

Over de inkomsten die u uit de tijdelijke verhuur van uw huis heeft, moet u inkomstenbelasting betalen. In totaal moet u over 70% van de huuropbrengst belasting betalen. Daarbij mag u de kosten die u maakt vanwege de verhuur eerste aftrekken. Denk daarbij aan de kosten voor gas en licht, de advertentiekosten en de schoonmaakkosten en kosten voor bedlinnen. De overige 30% van de opbrengsten zijn onbelast.

Gebruik onze ervaring

Door gebruik te maken van onze kennis en ervaring kunt ook u uw vakantiehuis nog beter verhuren. Met één van onze drie pakketten voor huiseigenaren kiest u zelf op welke manier wij u gaan helpen. Of u nu zelf het contact met (potentiële) huurders wilt onderhouden of dat u het volledige beheer en de verhuur bij ons wilt onderbrengen, wij zijn u graag van dienst.

De zekerheid van: