Vergelijk de Waddeneilanden

Door Silke op zondag 29 april 2018.

Het waddengebied met de 5 bewoonde Waddeneilanden is de favoriete bestemming van veel strandliefhebbers. Niet zo gek als u zich bedenkt dat er op de Waddeneilanden bij elkaar meer dan 100 kilometer brede, schone en vooral rustige stranden te vinden zijn.

Geschiedenis van de wadden

Rond het jaar 1200 begon het Nederlandse waddengebied ter hoogte van de duinen van Schoorl. De kop van Noord-Holland bestond uit eilanden. Callantsoog was in die tijd het eerste Waddeneiland en Huisduinen het tweede. Door inpolderingen, overstromingen en kustversterkingen is het huidige waddengebied ontstaan.

Unieke Natuur

Het waddengebied is zo uniek door de stromingen en getijden. Het waddengebied kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Kleipolders, dijken, wadplaten, wad geulen, kwelders, bossen, duinen, stranden en zee wisselen elkaar af. Alleen heel specifieke dier- en plantensoorten weten in dit gebied te overleven. Dat heeft ervoor gezorgd dat het waddengebied grotendeels beschermd natuurgebied is en erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Genieten op de Waddeneilanden

Ook de Waddeneilanden verschillen van elkaar. Zoek je vooral natuur en rust, dan ga je naar Vlieland of Schiermonnikoog. Wilt u een korte overtocht, veel keuze in accommodaties en zoekt u veel afwisseling? Dan gaat u naar Texel. Terschelling heeft met de Fjoertoer en Oerol een tweetal bijzondere culturele evenementen. Op Ameland vindt u relatief veel musea en gezellige dorpjes.

Wat is uw favoriete Waddeneiland?

Hieronder vergelijken we de eilanden aan de hand van 7 kengetallen. Kies uw vakantiehuis op uw favoriete eiland… of bezoek ze alle vijf!

Texel
Texel is 23,7 km lang, 9,6 km breed en heeft een oppervlakte van 16238 hectare. Het eiland heeft 13600 inwoners en jaarlijks 922.000 bezoekers. Op Texel vindt u 28 kilometer stranden en 135 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Texel

Vlieland
Vlieland is 12 km lang, 2 km breed en heeft een oppervlakte van 4056 hectare. Het eiland heeft 1110 inwoners en jaarlijks 140.000 bezoekers. Op Vlieland vindt u 12 kilometer stranden en 26 kilometer aan fietspaden.

Terschelling
Terschelling is 30 km lang, 3,5 km breed en heeft een oppervlakte van 8935 hectare. Het eiland heeft 4700 inwoners en jaarlijks 500.000 bezoekers. Op Terschelling vindt u 20 kilometer stranden en 70 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Terschelling

Ameland
Ameland is 28 km lang, 2,5 km breed en heeft een oppervlakte van 5730 hectare. Het eiland heeft 3590 inwoners en jaarlijks 550.000 bezoekers. Op Ameland vindt u 27 kilometer stranden en 100 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Ameland

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is 18 km lang, 3 km breed en heeft een oppervlakte van 3994 hectare. Het eiland heeft 950 inwoners en jaarlijks 300.000 bezoekers. Op Schiermonnikoog vindt u 18 kilometer stranden en 30 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Schiermonnikoog

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Schoonmaak op de wadden

Door Silke op woensdag 9 januari 2019.

Hoog ten noorden van de Waddeneilanden lopen meerdere scheepvaartroutes, die gebruikt worden door schepen die vanaf de Noordzee en de Atlantische oceaan de haven van Hamburg, Bremerhaven of via de Kieler Kanaal de havens aan de Oostzee willen bereiken.

Lees verder >

Waar gaan wij heen op vakantie?

Door Silke op zondag 7 februari 2016.
Categorieën:KustNieuws

Het Latijnse woord ‘’vacare’’ betekent ‘’vrij zijn van verplichtingen’’. Niet zo vreemd dat ons woord vakantie daar rechtstreeks van is afgeleid. Een vakantie is een periode in het jaar waarin je even stopt met je dagelijkse bezigheden zoals werk of school. Het is een periode van meerdere dagen (vaak minimaal een week) waarin je even niets anders aan je hoofd hebt dan …. Helemaal niets!

Lees verder >

Mist uit de zee

Door Silke op vrijdag 16 juni 2017.
Categorieën:NatuurStrand

Ligt u tijdens uw vakantie aan de Nederlandse kust heerlijk op het strand te genieten van de warme zonnestralen, komt er opeens mist uit de zee opzetten ... Het is een uitzonderlijk verschijnsel dat op warme dagen in het vroege voorjaar kan voorkomen.

Lees verder >