Vergelijk de Waddeneilanden

Door Silke op zondag 29 april 2018.

Het waddengebied met de 5 bewoonde Waddeneilanden is de favoriete bestemming van veel strandliefhebbers. Niet zo gek als u zich bedenkt dat er op de Waddeneilanden bij elkaar meer dan 100 kilometer brede, schone en vooral rustige stranden te vinden zijn.

Geschiedenis van de wadden

Rond het jaar 1200 begon het Nederlandse waddengebied ter hoogte van de duinen van Schoorl. De kop van Noord-Holland bestond uit eilanden. Callantsoog was in die tijd het eerste Waddeneiland en Huisduinen het tweede. Door inpolderingen, overstromingen en kustversterkingen is het huidige waddengebied ontstaan.

Unieke Natuur

Het waddengebied is zo uniek door de stromingen en getijden. Het waddengebied kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Kleipolders, dijken, wadplaten, wad geulen, kwelders, bossen, duinen, stranden en zee wisselen elkaar af. Alleen heel specifieke dier- en plantensoorten weten in dit gebied te overleven. Dat heeft ervoor gezorgd dat het waddengebied grotendeels beschermd natuurgebied is en erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Genieten op de Waddeneilanden

Ook de Waddeneilanden verschillen van elkaar. Zoek je vooral natuur en rust, dan ga je naar Vlieland of Schiermonnikoog. Wilt u een korte overtocht, veel keuze in accommodaties en zoekt u veel afwisseling? Dan gaat u naar Texel. Terschelling heeft met de Fjoertoer en Oerol een tweetal bijzondere culturele evenementen. Op Ameland vindt u relatief veel musea en gezellige dorpjes.

Wat is uw favoriete Waddeneiland?

Hieronder vergelijken we de eilanden aan de hand van 7 kengetallen. Kies uw vakantiehuis op uw favoriete eiland… of bezoek ze alle vijf!

Texel
Texel is 23,7 km lang, 9,6 km breed en heeft een oppervlakte van 16238 hectare. Het eiland heeft 13600 inwoners en jaarlijks 922.000 bezoekers. Op Texel vindt u 28 kilometer stranden en 135 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Texel

Vlieland
Vlieland is 12 km lang, 2 km breed en heeft een oppervlakte van 4056 hectare. Het eiland heeft 1110 inwoners en jaarlijks 140.000 bezoekers. Op Vlieland vindt u 12 kilometer stranden en 26 kilometer aan fietspaden.

Terschelling
Terschelling is 30 km lang, 3,5 km breed en heeft een oppervlakte van 8935 hectare. Het eiland heeft 4700 inwoners en jaarlijks 500.000 bezoekers. Op Terschelling vindt u 20 kilometer stranden en 70 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Terschelling

Ameland
Ameland is 28 km lang, 2,5 km breed en heeft een oppervlakte van 5730 hectare. Het eiland heeft 3590 inwoners en jaarlijks 550.000 bezoekers. Op Ameland vindt u 27 kilometer stranden en 100 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Ameland

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is 18 km lang, 3 km breed en heeft een oppervlakte van 3994 hectare. Het eiland heeft 950 inwoners en jaarlijks 300.000 bezoekers. Op Schiermonnikoog vindt u 18 kilometer stranden en 30 kilometer aan fietspaden.
Kies een vakantiehuis op Schiermonnikoog

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Post uit de zee

Door Silke op zondag 26 juni 2016.
Categorieën:KustStrand

Als je vroeger een fles met een brief erin op het strand vond, betekende dat meestal slecht nieuws. Flessenpost werd door zeelieden gebruikt als noodkreet. Als een schip in nood raakte werd een fles overboord gegooid in de hoop dat de fles ergens zou aanspoelen en een lezer zou bereiken. Op de brief stond vaak een laatste mededeling of wens voor de familie van de in nood verkerende opvarende.

Lees verder >

Genieten van Zoutelande

Door Silke op woensdag 16 mei 2018.

In 2011 werd het nummer ‘Frankfurt Oder’ van zanger Axel Bosse een bescheiden hit in Duitsland. 

Peter Slager, de bassist van de bekende Nederlandse band BLØF heeft de tekst van het lied vrij vertaald naar het Nederlands en maakte er een ode aan de Zeeuwse badplaats ‘Zoutelande’ van. 

Lees verder >

Vakantiehuis in Noordwijk aan Zee

Door Peter op woensdag 17 december 2014.
Categorieën:Vakantiehuizen

De geschiedenis van Noordwijk als badplaats begon aan het eind van de 19e eeuw. Strandbezoek was in die tijd alleen besteed aan de elite. Zeewater zou een reinigende werking hebben en welgestelde inwoners van Nederland kwamen naar Noordwijk om te genieten van de gezonde zeelucht en het heilzame water.

Lees verder >