Waar kun je wadlopen?

Wadlopen is de beste en meest intensieve manier om het waddengebied te leren kennen. Onder begeleiding van een gids wandel je bij laag water over het wad. Soms kan er zelfs worden overgestoken van het vaste land naar een van de Waddeneilanden. Omdat wadlopen- zeker voor onervaren mensen - riskant is, is het alleen toegestaan onder leiding van door de overheid erkende wadloopgidsen. Zij mogen maar een beperkt aantal lopers per gids meenemen.

Tijdens een wadlooptocht loopt u door slik, over zandplaten en over mosselbanken die weer deels onder water blijven staan. Bij sommige tochten moeten de deelnemers door prielen en geulen waden. Het water kan dan wel tot borsthoogte komen.

In Nederland is dit mogelijk tussen het vasteland en Ameland en Schiermonnikoog. Ook Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen met een wadlooptocht bezocht worden. Tevens wordt tussen de Waddeneilanden Texel en Vlieland door enkele zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers gelopen.

Wadlopen naar de Waddeneilanden

Kies één van de Waddeneilanden om wad te lopen:

1. Wadlopen naar Schiermonnikoog

Vanuit het Wadloopcentrum Pieterburgen aan de Haven 20 in Lauwersoog vertrekken regelmatig wadlooptochten naar het kleinste bewoonde Waddeneiland: Schiermonnikoog. De wandeltocht duurt 4 of 5 uur en inclusief de busreis naar het vertrekpunt van de wadlooptocht, het vervoer op het eiland en de terugtocht met de boot bent u ruim 8 uur onder de pannen! De wadlooptocht naar Schiermonnikoog is vrij zwaar omdat deze lang is en grotendeels door het fijne slik gaat.

Bekijk vakantiehuizen op Schiermonnikoog

2. Wadlopen naar Ameland

Wadloopcentrum Fryslân organiseert wadlooptochten vanuit Holwerd naar Ameland. Het verzamelpunt voor alle tochten is op de veerdam bij Holwerd. De tocht zelf duurt zo’n 3 uur. Op het eiland moet u, afhankelijk van de gekozen tocht nog ruim een uur wandelen. Deze tochten zijn geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.

Bekijk vakantiehuizen op Ameland

De zekerheid van: