Waar kun je wadlopen?

Door Silke op zaterdag 29 december 2018.

Het waddengebied is uniek. Bij vloed loopt het gebied vol en bij eb stroomt het leeg. Alleen de diepere geulen blijven vol water staan. In de hele wereld zijn maar een paar gebieden vergelijkbaar met het Nederlandse waddengebied.

Wadlopen is de beste en meest intensieve manier om het waddengebied te leren kennen. Onder begeleiding van een gids wandel je bij laag water over het wad. Soms kan er zelfs worden overgestoken van het vaste land naar een van de Waddeneilanden. Omdat wadlopen- zeker voor onervaren mensen - riskant is, is het alleen toegestaan onder leiding van door de overheid erkende wadloopgidsen. Zij mogen maar een beperkt aantal lopers per gids meenemen.

Tijdens een wadlooptocht loopt u door slik, over zandplaten en over mosselbanken die weer deels onder water blijven staan. Bij sommige tochten moeten de deelnemers door prielen en geulen waden. Het water kan dan wel tot borsthoogte komen.

In Nederland is dit mogelijk tussen het vasteland en Ameland en Schiermonnikoog. Ook Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen met een wadlooptocht bezocht worden. Tevens wordt tussen de Waddeneilanden Texel en Vlieland door enkele zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers gelopen.

Wadlopen naar de Waddeneilanden

1. Wadlopen naar Schiermonnikoog
Vanuit het Wadloopcentrum Pieterburgen aan de Haven 20 in Lauwersoog vertrekken regelmatig wadlooptochten naar het kleinste bewoonde Waddeneiland: Schiermonnikoog. De wandeltocht duurt 4 of 5 uur en inclusief de busreis naar het vertrekpunt van de wadlooptocht, het vervoer op het eiland en de terugtocht met de boot bent u ruim 8 uur onder de pannen! De wadlooptocht naar Schiermonnikoog is vrij zwaar omdat deze lang is en grotendeels door het fijne slik gaat.
Vakantiehuizen op Schiermonnikoog

2. Wadlopen naar Ameland
Wadloopcentrum Fryslân organiseert wadlooptochten vanuit Holwerd naar Ameland. Het verzamelpunt voor alle tochten is op de veerdam bij Holwerd. De tocht zelf duurt zo’n 3 uur. Op het eiland moet u, afhankelijk van de gekozen tocht nog ruim een uur wandelen. Deze tochten zijn geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.
Vakantiehuizen op Ameland

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Schoorl en Bergen op hun best

Door Marielle op donderdag 8 december 2016.
Vrijdagmiddag vriest het 4 graden en met mijn gezin rijden we in een auto volgepakt met sinterklaascadeaus naar Schoorl. We gaan een weekendje met zijn vieren naar het park Schoorlse Duinen. Op dit gemoedelijke park zijn alle 47 huizen vrijstaand en door het zomerse geel waan je je al snel op vakantie. In en om ons huis is er veel leef- en speelruimte voor zowel ons als de kinderen. Gelukkig kunnen we de auto voor de deur neerzetten en zo alle cadeaus stiekem naar binnen sluizen. 
 

Lees verder >

Raketje eten

Door Peter op donderdag 31 juli 2014.
Categorieën:CultuurKust

Wist jij dat we in Nederland jaarlijks meer dan 30 miljoen raketjes eten? Het raket ijsje is daarmee veruit het poplairste ijsje van ons land. Het dankt zijn naam de raketvorm en bestaat uit drie smaken waterijs, die alle drie een andere kleur hebben. De bovenste laag heeft een frambozensmaak, de middelse sinaasappel en de onderste laag peer. 

Lees verder >

Uitzicht over de Wadden

Door Silke op maandag 25 juni 2018.

Den Oever ligt in het uiterste noorden van Noord-Holland en ligt direct aan de Waddenzee. Een unieke plek voor een bijzonder project: Het Waddenbelevingspunt. In mei 2018 is deze eyecatcher officieel geopend. Dit reusachtige uitkijkpunt maakt onderdeel uit van de grootscheepse opknapbeurt van de Afsluitdijk. 

Lees verder >