Waar kun je wadlopen?

Door Silke op zaterdag 29 december 2018.

Het waddengebied is uniek. Bij vloed loopt het gebied vol en bij eb stroomt het leeg. Alleen de diepere geulen blijven vol water staan. In de hele wereld zijn maar een paar gebieden vergelijkbaar met het Nederlandse waddengebied.

Wadlopen is de beste en meest intensieve manier om het waddengebied te leren kennen. Onder begeleiding van een gids wandel je bij laag water over het wad. Soms kan er zelfs worden overgestoken van het vaste land naar een van de Waddeneilanden. Omdat wadlopen- zeker voor onervaren mensen - riskant is, is het alleen toegestaan onder leiding van door de overheid erkende wadloopgidsen. Zij mogen maar een beperkt aantal lopers per gids meenemen.

Tijdens een wadlooptocht loopt u door slik, over zandplaten en over mosselbanken die weer deels onder water blijven staan. Bij sommige tochten moeten de deelnemers door prielen en geulen waden. Het water kan dan wel tot borsthoogte komen.

In Nederland is dit mogelijk tussen het vasteland en Ameland en Schiermonnikoog. Ook Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen met een wadlooptocht bezocht worden. Tevens wordt tussen de Waddeneilanden Texel en Vlieland door enkele zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers gelopen.

Wadlopen naar de Waddeneilanden

1. Wadlopen naar Schiermonnikoog
Vanuit het Wadloopcentrum Pieterburgen aan de Haven 20 in Lauwersoog vertrekken regelmatig wadlooptochten naar het kleinste bewoonde Waddeneiland: Schiermonnikoog. De wandeltocht duurt 4 of 5 uur en inclusief de busreis naar het vertrekpunt van de wadlooptocht, het vervoer op het eiland en de terugtocht met de boot bent u ruim 8 uur onder de pannen! De wadlooptocht naar Schiermonnikoog is vrij zwaar omdat deze lang is en grotendeels door het fijne slik gaat.
Vakantiehuizen op Schiermonnikoog

2. Wadlopen naar Ameland
Wadloopcentrum Fryslân organiseert wadlooptochten vanuit Holwerd naar Ameland. Het verzamelpunt voor alle tochten is op de veerdam bij Holwerd. De tocht zelf duurt zo’n 3 uur. Op het eiland moet u, afhankelijk van de gekozen tocht nog ruim een uur wandelen. Deze tochten zijn geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.
Vakantiehuizen op Ameland

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Oerol festival bezoeken

Door Peter op maandag 12 mei 2014.
Categorieën:Evenementen

Het Oerol festival op Terschelling is het leukste theaterfestival van Europa. Als sinds 1982 is het Waddeneiland Terschelling in juni tien dagen lang het podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. De voorstellingen worden speciaal voor de bijzondere locaties gemaakt, of daarop aangepast. Muziek, circus, mime en interactieve installaties: je komt ze tegen in de duinen, het strand in de bossen of gewoon op straat. Jaarlijks komen er zo'n 50.000 bezoekers voor één of meerdere dagen naar Oerol op Terschelling.

Lees verder >

WAD! Overleven op de grens van water en land

Door Silke op maandag 12 februari 2018.

Het grootste roofdier van Nederland, de grijze zeehond, speelt de hoofdrol in de nieuwe natuurfilm van Ruben Smit: Overleven op de grens van water en land. Ruben Smit is wereldberoemd geworden met zijn natuurfilm De Nieuwe Wildernis over het leven in natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Lees verder >

Een schone kust

Door Petra op woensdag 23 juli 2014.
Categorieën:ActiefKustNieuws

Samen met vele vrijwilligers maakt Stichting De Noordzee in de maand augustus (start 1 augustus) de hele Noordzeekust schoon, van Cadzand in Zeeland tot en met Schiermonnikoog. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour leggen zij in 31 dagen maar liefst 350 kilometer af. Met deze tocht vragen ze aandacht voor de grote hoeveelheden afval in de zee en de gevolgen hiervan voor het zeeleven. Naar schatting sterven jaarlijks 1 miljoen zeedieren door afval. Ze raken in afval verstrikt of zien het aan voor voedsel. 

Lees verder >