Wandelen op Ameland

Een van de mooiste manier om onze Waddeneilanden te ontdekken is te voet. Ook bij een verblijf in een vakantiehuis op Ameland raden we u aan om een paar mooie wandelingen te maken.

De landschappen op Ameland zijn zeer divers. Via de vele wandelpaden komt u in mooie dorpen, wandelt u door kwelders en langs het wad en struint u door de duinen en op het strand. Wandelen kan in ieder jaargetijde en vooral in de herfst en de winter zult u genieten van de overweldigende rust in de natuur.

Met jonge kinderen wandelen op Ameland

Het wandelen op Ameland is niet zwaar. De duinen kennen weinig hoogteverschillen. Maar toch kunnen de elementen ervoor zorgen dat een wandeling wat zwaarder wordt. Wind tegen op het strand of een flink stuk lopen door het mulle duinzand kan voor ongeoefende wandelaars best pittig zijn. Zorgt u voor goed schoeisel en winddichte kleding.

Leuke wandelroutes voor gezinnen op Ameland

Hieronder onze top 3 wandelroutes voor gezinnen met (jonge) kinderen. Wandel vooral ook even binnen bij de lokale VVV voor nog meer tips voor de mooiste wandelingen op het eiland.

1 Wandelroute Paddenpad
Deze route van 2,6 kilometer lengte is ideaal om met kleine kinderen te wandelen. De route begint aan de Strandweg 38 in Nes. Onderweg leert u allerlei wetenswaardigheden uit de natuur kennen en komt u een echt klimtoren tegen! Het betreft een route van Staatsbosbeheer. U volgt hier de groene paaltjes.

2 Wandelroute ’t Oerd
Dit is een wandeling voor stoere kids. ’t Oerd is het onbewoonde duingebied aan de oostkant van Ameland. Op het kruispunt van het fietspad richting het Oerd en fietspad het ‘Spijkerpad’ begint deze route van zo’n 4 kilometer. Wandelroute ‘t Oerd brengt u ver van de bewoonde wereld in het getijdegebied van Ameland. Bij extreem hoog water is de route niet begaanbaar en in natte periodes is aangepast schoeisel gewenst. Ook dit betreft een route van Staatsbosbeheer. U volgt hier de donkerblauwe paaltjes.

3 Krûmeltjesspoor
Niet ver van Ballum kunt u deze unieke wandeling maken. Heel leuk met jonge kinderen! Een oud volksverhaal vertelt dat de keien in het bos ’s nachts veranderen in Krûmeltjes, kleine wezentjes die bij de mensen in huis zorgen voor planten, de afwas doen en opruimen in huis en in de tuin. Tijdens deze wandeling gaat u met de kinderen op zoek naar de gekleurde keien die ’s nachts in Krûmeltjes veranderen. Het Krûmeltjesspoor start vanaf de parkeerplaats “Roosdunen” tussen Nes en Ballum.

De zekerheid van: