Zeehonden opvang aan de Nederlandse kust

De kans dat je ze tijdens je vakantie aan het Nederlandse strand tegenkomt is niet heel groot, maar in het Nederlandse deel van de Noordzee komen een groot aantal gewone en grijze zeehonden voor. 

Zeehonden in de Waddenzee en in Zeeland

Vooral in de Waddenzee leeft een groot aantal gewone zeehonden. Grijze zeehonden kunnen wel twee keer zo zwaar worden als gewone zeehonden. Een volwassen mannetje wordt meer dan 2 meter lang en kan meer dan 300 kilo wegen. Grijze zeehonden komen voor in het Zeeuwse kustgebied en in de Waddenzee tussen Vlieland en Terschelling. Ook bij de Razende Bol, voor de Texelse kust woont een kolonie van ruim 50 dieren. 

Zeehondencrèche

Op 3 plekken langs de Nederlandse kust kunnen zieke of gestrande zeehonden tijdelijk verzorgd worden. In deze zogenaamde zeehondencrèches worden vooral jonge dieren opgevangen die zonder moeder op het strand zijn aangetroffen. De jonge dieren zijn meestal ernstig verzwakt en worden in de crèche gevoed en als ze voldoende zijn aangesterkt weer losgelaten. 

Zeehonden opvang op drie plaatsen

Pieterburen
De bekendste opvang voor zeehonden is ongetwijfeld de Zeehondencrèche Pieterburen. Zeehonden die worden gevonden in Friesland, Groningen of op de stranden van Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog worden door Pieterburen opgevangen. Pieterburen beschikt zelfs over een zeehonden ambulance. 

Ecomare
Zeehonden die worden gevonden op Texel of aan de Noord-Hollandse kusten worden naar Ecomare op Texel gebracht. Hier worden al sinds 1952 zeehonden opgevangen.

A Seal
In 2014 is in Stellendam aan de Zuid-Hollandse kust de nieuwste zeehonden crèche van Nederland geopend. Zeehondjes uit Zeeland en Zuid-Holland kunnen hier worden opgevangen.

 

 

De zekerheid van: