9 tips voor een topkerst in Bergen en Schoorl

Natuurgebied de Schoorlse Duinen is ook in de winterperiode een prachtig gebied om bijvoorbeeld te wandelen en fietsen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven. Wij hebben 9 tips voor je op een rij gezet.

 

Voor de kinderen

1. Vind de schat!

Vlakbij vakantiepark Buiten Bergen ligt een schat verstopt. Je kunt de schat vinden door meerdere codes te verzamelen die gezamenlijk de coördinaten vormen van de locatie waar de schat te vinden is. Maar die codes krijg je niet zomaar! Er is een geocache fietsroute uitgezet van ongeveer 15 kilometer. De route leidt je langs 6 opdrachtlocaties. Met behulp van foto's en de juiste locatie kun je achter de codes komen. De route gaat rondom Schoorl en grotendeels door het prachtige bos- en duingebied. De routebeschrijving en de instructies zijn verkrijgbaar bij de receptie van Buiten Bergen.

 

2. Ontdek samen met Jan Klaassen hoe de dieren Kerstmis vieren

Jan Klaassen zoekt een kerstboom in het kabouterbos en Katrijn maakt heerlijk ruikende kerstknakkertjes. Maar hoe vieren de dieren eigenlijk Kerstmis? Ontdek het samen met Jan en Katrijn tijdens hun kerstavontuur. Na afloop van de voorstelling mogen de kinderen een kabouter knutselen en krijgen ze iets lekkers te eten en te drinken. De voorstelling vindt plaats op zondag 23 december, donderdag 27 december en zondag 30 december in het Buitencentrum in Schoorl.

 

3. Op ontdekkingstocht door de Schoorlse Duinen

Ga met de kinderen op avontuur in de Schoorlse Duinen. Voer opdrachten uit samen met eend, muis, specht, konijn en slak op het Dierenvriendjespad en verdien een dierenvriendjesdiploma. Volg de elfendeurtjesroute en ontdek met behulp van een echte toverstaf waar de elfen wonen. Wat oudere kinderen worden uitgedaagd om al hun zintuigen te gebruiken om de boswachterscode te kraken. De beschrijvingen van deze routes ( en nog een aantal andere) en de materialen die je er bij nodig hebt zijn verkrijgbaar bij het Buitencentrum in Schoorl.

 

4. Zwieren en zwaaien over de ijsbaan

Bij de prachtige Ruinekerk in Bergen is ieder jaar in december een kunstijsbaan te vinden. Zie je het al voor je? De kinderen die voorzichtig en onzeker hun eerste stapjes zetten op de glibberige ondergrond of als een Sven Kramer in de dop hun baantjes trekken. En wanneer stond je zelf voor het laatst op schaatsen? Durf je het nog aan? 

Sportief

5. Ontdekkingstocht op een e-bike

Iedere zondag kun je alleen of met een groepje een mooie route fietsen op een gehuurde e-bike. Je krijgt een routebeschrijving mee die je onder andere leidt langs musea en terrassen. De start is in Bergen en je fietst over het fietspadennetwerk door Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl en Camperduin, door bos- en duingebied. Je mag helemaal zelf weten hoe lang je over de route doet. Voordat je vertrekt krijg je uitleg over hoe je met de e-bike moet omgaan. En mocht er onderweg toch wat gebeuren met de fiets dan is hulp op afroep aanwezig.

 

6. Loop de kerstkilo's eraf tijdens de bosloop

Heb je op Eerste Kerstdag toch weer meer gegeten dan de bedoeling was? Dan kun je dat op Tweede Kerstdag weer goedmaken tijdens de bosloop door het duingebied van Bergen. Er zijn drie afstanden die je kan lopen: 6, 10 of 15 kilometer. De start is om 10.30 uur, inschrijven kan ter plaatse vanaf 9.30 uur. Ga jij de uitdaging aan?

 

7. Daag jezelf uit tijdens een veldtoertocht 

Op zondag 30 december wordt er in de bossen en duinen van Schoorl een veldtoertocht uitgezet. Zo snel mogelijk op je ATB over de onverharde paden fietsen, het bedwingen van de bochten, slippen in de modder, wat een kick! Geniet je liever wat meer van de omgeving? Dat kan natuurlijk ook, je legt het parcours af in het tempo dat bij jou past. De start is tussen 9.00 en 10.00 uur en je kunt kiezen tussen een afstand van 30 kilometer of 40 kilometer.

 

8. Maak een wandeling in het schijnsel van de volle maan

Onder begeleiding, van een gids van Staatsbosbeheer en een sterrenkundige, kun je op zaterdag 22 december ervaren hoe het is om te wandelen door de maan verlichte duinen. Je kan luisteren naar de stilte of proberen de verschillende dierengeluiden te onderscheiden. Onderweg vertellen de gidsen leuke feitjes over de maan. Dus trek de stevige wandelschoenen maar aan en geniet! De wandeling vindt plaats tussen 19.30 en 21.30 uur en start bij het Buitencentrum in Schoorl.

 

Kunst

9. Museum Kranenburgh, laat je verrassen

Breng eens een bezoek aan museum Kranenburg in Bergen. Naast dat het museum zelf op een prachtige locatie ligt biedt het verrassende tentoonstellingen. Tot 7 januari 2019 kun je de tentoonstelling 'Bloot-het kwetsbare lichaam' gaan zien. Het geeft een beeld van bloot in de beeldcultuur in de afgelopen decennia.

Lees hier alle informatie over de activiteiten in Bergen en Schoorl

 

 

 

 

 

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal