Bultruggen in de Noordzee

Door Silke op woensdag 14 november 2018.

Vorige maand is er voor de kust van Texel een bultrug walvis gesignaleerd. Het dier werd door vogelspotters gesignaleerd toen het zo’n 1000 meter van het strand zwom.

Wat is een bultrug?

De bultrug of bultrugwalvis is een zeezoogdier met lange borstvinnen, een gedrongen lichaam en knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen bultruggen variëren in lengte van 12 tot 16 meter en wegen zo'n 25 tot 30 duizend kilo. Ondanks dit enorme gewicht kunnen bultruggen sprongen maken waarmee ze soms helemaal boven de waterspiegel uitkomen. Ieder jaar leggen bultrugwalvissen duizenden kilometers af als ze vanuit de voedselrijke poolstreek naar warmere wateren reizen om te kalven.

Hoe komt de bultrug aan zijn naam?

Op de rugvin van de bultrug walvis zit een kleine uitstulping die vooral zichtbaar wordt als de bultrug gaat duiken. Ook in andere talen wordt aan de 'bochel' gerefereerd. Zo luidt de Engelse naam ‘humpback’ whale (bochel walvis), in het Afrikaans heet hij ‘boggelwalvis’ en in het Spaans ballena jorobada (gebochelde walvis).

Slimme dieren

In 1966 werd de jacht op walvissen verboden. Sinds die tijd neemt het aantal bultruggen weer sterk toe. Op hun reis naar het zuiden worden er dan ook steeds vaker bultruggen in de Noordzee waargenomen. Ze behoren inmiddels tot de meest bestudeerde walvissen en de onderzoekers zijn onder de indruk van hun intelligentie. Zo kunnen de dieren tijdens de jacht nauw samenwerken met soortgenoten en maken de mannetjes in de paartijd een bijzonder geluid.

Kom eens walvissen spotten

Wilt u ook wel eens zo’n bultrug boven het water uit zien springen? Die kans is in de wintermaanden het grootst. Huur dan een vakantiehuis op Texel of een vakantiehuis langs de Noord Hollandse kust. Hier zijn de laatste jaren regelmatig walvissen gezien en met een beetje geluk krijgt u er ook een voor de lens!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Strand van Castricum aan Zee

Door Silke op maandag 7 maart 2016.

Castricum ligt tussen Alkmaar en Haarlem. Net even ten westen van het dorp ligt Castricum aan Zee, een dorp zonder inwoners. Castricum aan Zee is eigenlijk alleen de naam voor het strand, de duinen, het bos en de paar strandtenten die er bij de strandopgang staan. Want een echte boulevard heeft Castricum aan Zee ook niet.

Lees verder >

Airshow op Texel

Door Silke op dinsdag 22 mei 2018.

Tijdens een vliegshow of Airshow tonen piloten hun vaardigheden en de capaciteiten van hun vliegtuigen. Bij de meeste vliegshows is er sprake van een zogenaamde ‘static-show’ en een vliegprogramma. Op de static show kunnen bezoekers de vliegtuigen van dichtbij bekijken en een praatje maken met de piloten. Tijdens het vliegprogramma worden er demonstraties gegeven door vliegtuigen in allerlei soorten en maten. In Nederland zijn er nog maar drie Airshows: de Oostwold Airshow, Volkel in de Wolken en de Texel Airshow.

Lees verder >

Wat kun je doen op Terschelling?

Door Silke op vrijdag 7 oktober 2016.
Categorieën:ActiefLeuke uitjes

Heeft u zin om een vakantiehuis op Terschelling te reserveren? Tijdens een vakantie op Terschelling hoeft u zich geen dag te vervelen. Natuurlijk kunt u heerlijk fietsen over het natuurrijke eiland of gewoon lekker op het breedste strand van Europa gaan wandelen, maar op het eiland worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Wij geven u onze top vijf!

Lees verder >