Bultruggen in de Noordzee

Door Silke op woensdag 14 november 2018.

Vorige maand is er voor de kust van Texel een bultrug walvis gesignaleerd. Het dier werd door vogelspotters gesignaleerd toen het zo’n 1000 meter van het strand zwom.

Wat is een bultrug?

De bultrug of bultrugwalvis is een zeezoogdier met lange borstvinnen, een gedrongen lichaam en knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen bultruggen variëren in lengte van 12 tot 16 meter en wegen zo'n 25 tot 30 duizend kilo. Ondanks dit enorme gewicht kunnen bultruggen sprongen maken waarmee ze soms helemaal boven de waterspiegel uitkomen. Ieder jaar leggen bultrugwalvissen duizenden kilometers af als ze vanuit de voedselrijke poolstreek naar warmere wateren reizen om te kalven.

Hoe komt de bultrug aan zijn naam?

Op de rugvin van de bultrug walvis zit een kleine uitstulping die vooral zichtbaar wordt als de bultrug gaat duiken. Ook in andere talen wordt aan de 'bochel' gerefereerd. Zo luidt de Engelse naam ‘humpback’ whale (bochel walvis), in het Afrikaans heet hij ‘boggelwalvis’ en in het Spaans ballena jorobada (gebochelde walvis).

Slimme dieren

In 1966 werd de jacht op walvissen verboden. Sinds die tijd neemt het aantal bultruggen weer sterk toe. Op hun reis naar het zuiden worden er dan ook steeds vaker bultruggen in de Noordzee waargenomen. Ze behoren inmiddels tot de meest bestudeerde walvissen en de onderzoekers zijn onder de indruk van hun intelligentie. Zo kunnen de dieren tijdens de jacht nauw samenwerken met soortgenoten en maken de mannetjes in de paartijd een bijzonder geluid.

Kom eens walvissen spotten

Wilt u ook wel eens zo’n bultrug boven het water uit zien springen? Die kans is in de wintermaanden het grootst. Huur dan een vakantiehuis op Texel of een vakantiehuis langs de Noord Hollandse kust. Hier zijn de laatste jaren regelmatig walvissen gezien en met een beetje geluk krijgt u er ook een voor de lens!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Hippe strandtent

Door Peter op maandag 30 juni 2014.

Sissy-Boy is een Nederlandse kledingketen en bestaat sinds 1982. Het bedrijf verkoopt kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, huishoudtextiel en huisraad. Sissy-Boy heeft meer dan 30 winkels in Nederland en België. Maar ook aan het strand kun je kennismaken met dit hippe merk. 

Lees verder >

Hardlopen aan zee

Door Silke op vrijdag 14 oktober 2016.

Onlangs publiceerden onderzoekers uit tien Europese landen het rapport ‘’Running across Europe’’. Hierin werd duidelijk dat we in veel landen gek zijn op hardlopen. Meer dan 50 miljoen Europeanen rennen regelmatig een rondje, al dan niet in georganiseerd verband. Alleen al in Nederland zijn er 2,4 miljoen hardlopers.

Lees verder >

Luxe huis met sauna aan zee

Door Peter op woensdag 4 februari 2015.
Categorieën:KustVakantiehuizen

Een bezoek aan de sauna is heerlijk ontspannend. Door het snel verwarmen en afkoelen van je lijf wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Omdat de temperatuur in je lijf tijdens een saunabezoek zo’n 1 of 2 graden stijgt, wordt een kunstmatige koorts opgewekt. Hierdoor worden afweerstoffen aangemaakt die je lichaam ‘’schoon’’ maken. Je huid wordt in de sauna bovendien zo’n 10 graden warmer. Daardoor raak je dode huidcellen kwijt.

Lees verder >