Bultruggen in de Noordzee

Vorige maand is er voor de kust van Texel een bultrug walvis gesignaleerd. Het dier werd door vogelspotters gesignaleerd toen het zo’n 1000 meter van het strand zwom.

Wat is een bultrug?

De bultrug of bultrugwalvis is een zeezoogdier met lange borstvinnen, een gedrongen lichaam en knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen bultruggen variëren in lengte van 12 tot 16 meter en wegen zo'n 25 tot 30 duizend kilo. Ondanks dit enorme gewicht kunnen bultruggen sprongen maken waarmee ze soms helemaal boven de waterspiegel uitkomen. Ieder jaar leggen bultrugwalvissen duizenden kilometers af als ze vanuit de voedselrijke poolstreek naar warmere wateren reizen om te kalven.

Hoe komt de bultrug aan zijn naam?

Op de rugvin van de bultrug walvis zit een kleine uitstulping die vooral zichtbaar wordt als de bultrug gaat duiken. Ook in andere talen wordt aan de 'bochel' gerefereerd. Zo luidt de Engelse naam ‘humpback’ whale (bochel walvis), in het Afrikaans heet hij ‘boggelwalvis’ en in het Spaans ballena jorobada (gebochelde walvis).

Slimme dieren

In 1966 werd de jacht op walvissen verboden. Sinds die tijd neemt het aantal bultruggen weer sterk toe. Op hun reis naar het zuiden worden er dan ook steeds vaker bultruggen in de Noordzee waargenomen. Ze behoren inmiddels tot de meest bestudeerde walvissen en de onderzoekers zijn onder de indruk van hun intelligentie. Zo kunnen de dieren tijdens de jacht nauw samenwerken met soortgenoten en maken de mannetjes in de paartijd een bijzonder geluid.

Kom eens walvissen spotten

Wilt u ook wel eens zo’n bultrug boven het water uit zien springen? Die kans is in de wintermaanden het grootst. Huur dan een vakantiehuis op Texel of een vakantiehuis langs de Noord Hollandse kust. Hier zijn de laatste jaren regelmatig walvissen gezien en met een beetje geluk krijgt u er ook een voor de lens!