Bultruggen in de Noordzee

Door Silke op woensdag 14 november 2018.

Vorige maand is er voor de kust van Texel een bultrug walvis gesignaleerd. Het dier werd door vogelspotters gesignaleerd toen het zo’n 1000 meter van het strand zwom.

Wat is een bultrug?

De bultrug of bultrugwalvis is een zeezoogdier met lange borstvinnen, een gedrongen lichaam en knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen bultruggen variëren in lengte van 12 tot 16 meter en wegen zo'n 25 tot 30 duizend kilo. Ondanks dit enorme gewicht kunnen bultruggen sprongen maken waarmee ze soms helemaal boven de waterspiegel uitkomen. Ieder jaar leggen bultrugwalvissen duizenden kilometers af als ze vanuit de voedselrijke poolstreek naar warmere wateren reizen om te kalven.

Hoe komt de bultrug aan zijn naam?

Op de rugvin van de bultrug walvis zit een kleine uitstulping die vooral zichtbaar wordt als de bultrug gaat duiken. Ook in andere talen wordt aan de 'bochel' gerefereerd. Zo luidt de Engelse naam ‘humpback’ whale (bochel walvis), in het Afrikaans heet hij ‘boggelwalvis’ en in het Spaans ballena jorobada (gebochelde walvis).

Slimme dieren

In 1966 werd de jacht op walvissen verboden. Sinds die tijd neemt het aantal bultruggen weer sterk toe. Op hun reis naar het zuiden worden er dan ook steeds vaker bultruggen in de Noordzee waargenomen. Ze behoren inmiddels tot de meest bestudeerde walvissen en de onderzoekers zijn onder de indruk van hun intelligentie. Zo kunnen de dieren tijdens de jacht nauw samenwerken met soortgenoten en maken de mannetjes in de paartijd een bijzonder geluid.

Kom eens walvissen spotten

Wilt u ook wel eens zo’n bultrug boven het water uit zien springen? Die kans is in de wintermaanden het grootst. Huur dan een vakantiehuis op Texel of een vakantiehuis langs de Noord Hollandse kust. Hier zijn de laatste jaren regelmatig walvissen gezien en met een beetje geluk krijgt u er ook een voor de lens!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Mag mijn auto mee naar Schiermonnikoog?

Door Peter op woensdag 11 maart 2015.

Schiermonnikoog is het kleinste Nederlandse Waddeneiland en het hele eiland heeft de status van Nationaal Park. Als je een vakantiehuis op Schiermonnikoog hebt gehuurd zul je onder de indruk raken van de unieke natuur en de breedste zandstranden die er in Europa te vinden zijn. De rust die je als bezoeker op het eiland ervaart heeft zeker te maken met het feit dat er vrijwel geen gemotoriseerd verkeer op het eiland

Lees verder >

Met de auto of motor op het strand

Door Silke op vrijdag 24 februari 2017.

In Nederland mag u niet met de auto of motor op het strand komen. Dat is best logisch, want het strand is voor wandelaars en zonaanbidders en de natuur van het Nederlandse duingebied is kwetsbaar.

Toch zijn er in ons land twee uitzonderingen voor degenen die echt heel graag een keer met de auto of motor over het strand willen rijden.

Lees verder >

Stoppen met roken in Schoorl

Door Peter op dinsdag 8 april 2014.
Categorieën:ActiefCultuur

Onze tip voor iedereen die wil stoppen met roken: huur een vakantiehuis in het duingebied van Bergen en Schoorl. Vanaf 1 april geldt er namelijk weer een rookverbod in het bos- en duingebied van de gemeente Bergen. Binnen een straal van 30 meter van de bossen, duinen en heidegebieden mag absoluut niet gerookt worden. Het is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er geen natuurbrand ontstaat.

Lees verder >