Bunkers aan de Nederlandse kust

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot aantal landen in Europa door Duitsland veroverd en bezet. Het Duitse leger was bang voor een invasie over zee en bouwde een 5000 kilometer lange verdedigingslinie langs de kust. Deze Atlantikwall (Nederlands: Atlantische wal) liep van Noorwegen via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje.

Deze verdedigingslinie werd nooit helemaal voltooid en bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden. De verdedigingswerken waren vooral geplaatst op strategische punten langs de kust zoals riviermondingen en havens.

Aan de Nederlandse kust waren Hoek van Holland en IJmuiden belangrijke strategische plekken. Hier werden dan ook een groot aantal bunkers, mijnenvelden en versperringen gebouwd. Ook bij Den Helder en bij Vlissingen werden veel verdedigingswerken neergezet.

Bunkers bezoeken

Veel restanten van de Atlantikwall zijn nog steeds te vinden langs de stranden en in de duingebieden van de Nederlandse kust. Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan het Nederlandse strand en wilt u van dichtbij deze verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog bekijken? Op een aantal plekken langs de kust zijn bunker complexen gerestaureerd en kunt u deze bezoeken. Onder andere in Noordwijk, IJmuiden, Scheveningen en in Hoek van Holland zijn bunkermusea gevestigd.

Aan de Noord Hollandse kust, bij de boulevard van Kijkduin, is in 2015 een enorm bunkercomplex voor publiek geopend. Dit gangenstelsel van zo’n 100 meter lengte met vier aaneengesloten bunkers was onderdeel van het zogenaamde Widerstandsnest 67 HL.

De zekerheid van: