Bunkers op Terschelling

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Bijna 500 bunkers op Terschelling

Op Terschelling stonden in 1944 bijna 500 bunkers. Van Oosterend tot het puntje van West Terschelling stond het eiland letterlijk vol met bunkers. Een groot aantal waren zichtbaar terwijl anderen onder het zand verborgen waren. De kans is groot dat u tijdens een wandeling of fietstocht over het eiland over een bunker heen bent gefietst of gelopen zonder dat u het wist.

Museumbunkers

In West Terschelling was een groep van 94 bunkers bij elkaar gebouwd op een terrein van 9 hectare; de zogenaamde Tiger stelling. Dit was een radarstelling van het Duitse leger dat probeerde om de vliegtuigen van de geallieerden te ontdekken. Hun posities werden doorgeseind zodat de Duitsers konden proberen om de Engelse vliegtuigen met luchtafweergeschut en jachtvliegtuigen neer te halen, voordat ze de Duitse steden bereikten.

Van de Tigerstelling zijn op dit moment nog 85 bunkers over. Vier daarvan zijn toegankelijk gemaakt voor eilandbewoners en –bezoekers. Dankzij meer dan 60 vrijwilligers kunt u hier nu een rondleiding krijgen. U krijgt een goede indruk hoe het dagelijks leven in zo’n bunker verliep.

Vakantie op Terschelling

Een bezoek aan de voormalige Tigerstelling is zeer de moeite waard als u een vakantie in een huis op Terschelling doorbrengt!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Kiezen aan de kust

Door Silke op zaterdag 1 oktober 2016.

Als u in Nederland aan de kust op vakantie wilt valt er heel wat te kiezen. We hebben in ons land maar liefst 523 km strand. Daarvan is 353 km Noordzeekust. De overige 170 km is Waddenkust en Westerschelde. De Nederlandse stranden zijn breed en schoon en de Noordzee heeft uitstekend zwemwater. Op veel plekken houdt de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingsbrigade) een oogje in het zeil zodat u veilig kunt zwemmen. Op heel veel stranden zijn gezellige strandpaviljoens en vrijwel overal langs de kust kunt u ook rustige stranden vinden, zelfs tijdens een warme zomerdag.

Lees verder >

Top 3 steden en dorpen van Zeeuws Vlaanderen

Door Peter op woensdag 13 mei 2015.
Categorieën:Cultuur

In Zeeuws Vlaanderen vind je prachtige oude steden en dorpen die een bezoekje meer dan waard zijn. Wij selecteren een top 3 die je bij je vakantie vanuit een huis in Zeeland zeker niet mag overslaan!

Lees verder >

Strand van Bergen aan Zee

Door Peter op woensdag 17 juni 2015.

Het strand van Bergen aan Zee is zo’n 3 km lang en ligt ingeklemd tussen het natuurpark De Schoorlse Duinen (de breedste en hoogste duinen van Nederland) en de duinen van het Noord-Hollands Duinreservaat. Het strand is verdeeld in verschillende zones: zonnestranden, activiteitenstranden en een naaktrecreatiestrand. Op de borden bij de strandopgang zie je waar deze stranden liggen. Bij de verschillende strandpaviljoens zijn ligbedden en windschermen te huur.

Lees verder >