Bunkers op Terschelling

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Bijna 500 bunkers op Terschelling

Op Terschelling stonden in 1944 bijna 500 bunkers. Van Oosterend tot het puntje van West Terschelling stond het eiland letterlijk vol met bunkers. Een groot aantal waren zichtbaar terwijl anderen onder het zand verborgen waren. De kans is groot dat u tijdens een wandeling of fietstocht over het eiland over een bunker heen bent gefietst of gelopen zonder dat u het wist.

Museumbunkers

In West Terschelling was een groep van 94 bunkers bij elkaar gebouwd op een terrein van 9 hectare; de zogenaamde Tiger stelling. Dit was een radarstelling van het Duitse leger dat probeerde om de vliegtuigen van de geallieerden te ontdekken. Hun posities werden doorgeseind zodat de Duitsers konden proberen om de Engelse vliegtuigen met luchtafweergeschut en jachtvliegtuigen neer te halen, voordat ze de Duitse steden bereikten.

Van de Tigerstelling zijn op dit moment nog 85 bunkers over. Vier daarvan zijn toegankelijk gemaakt voor eilandbewoners en –bezoekers. Dankzij meer dan 60 vrijwilligers kunt u hier nu een rondleiding krijgen. U krijgt een goede indruk hoe het dagelijks leven in zo’n bunker verliep.

Vakantie op Terschelling

Een bezoek aan de voormalige Tigerstelling is zeer de moeite waard als u een vakantie in een huis op Terschelling doorbrengt!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Bessen van Terschelling

Door Peter op woensdag 15 april 2015.
Categorieën:Natuur

De cranberry is een heideplant met bessen vol vitamine C en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat cranberry bessen op Terschelling aanspoelde en door de jutter Pieter Sipkes achter de eerste duinenrij werd gebracht. Hij dacht dat het om een vat met waardevolle wijn ging. Toen hij ontdekte dat de inhoud uit bessen bestond, liet hij het vat ter plekke achter, waarna de cranberry zich op Terschelling kon uitzaaien.  

Lees verder >

Hoe komt de Noordzee aan haar naam?

Door Peter op maandag 6 oktober 2014.
Categorieën:CultuurKust

De Noordzee heeft in de 6e eeuw na Christus haar naam van de Friezen gekregen. De Friezen hadden in die tijd hun rijk langs de kust van Bremen tot Middelburg. Vanuit de Duitse Hanzesteden gezien lag de zee in het Noorden. Via de kaarten die door handelslieden uit deze steden werden gebruikt werd deze naam door heel Europa verspreid.

Lees verder >

Grote evenementen aan het strand

Door Petra op donderdag 16 juli 2015.
Categorieën:Evenementen

Een vakantie aan het strand is voor veel van ons al evenement genoeg. Flaneren over de boulevard, lekker zwemmen in de branding, bruin bakken in de zon of genieten van een hapje of een drankje in een sfeervolle strandtent… 
Maar sommige evenementen op het strand zijn zo bijzonder dat je er bijna een vakantie omheen zou plannen. Wij kiezen de drie mooiste van dat soort – jaarlijks terugkerende - strandevenementen voor je uit

Top 3 strandevenementen in Nederland

Lees verder >