Bunkers op Terschelling

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Bijna 500 bunkers op Terschelling

Op Terschelling stonden in 1944 bijna 500 bunkers. Van Oosterend tot het puntje van West Terschelling stond het eiland letterlijk vol met bunkers. Een groot aantal waren zichtbaar terwijl anderen onder het zand verborgen waren. De kans is groot dat u tijdens een wandeling of fietstocht over het eiland over een bunker heen bent gefietst of gelopen zonder dat u het wist.

Museumbunkers

In West Terschelling was een groep van 94 bunkers bij elkaar gebouwd op een terrein van 9 hectare; de zogenaamde Tiger stelling. Dit was een radarstelling van het Duitse leger dat probeerde om de vliegtuigen van de geallieerden te ontdekken. Hun posities werden doorgeseind zodat de Duitsers konden proberen om de Engelse vliegtuigen met luchtafweergeschut en jachtvliegtuigen neer te halen, voordat ze de Duitse steden bereikten.

Van de Tigerstelling zijn op dit moment nog 85 bunkers over. Vier daarvan zijn toegankelijk gemaakt voor eilandbewoners en –bezoekers. Dankzij meer dan 60 vrijwilligers kunt u hier nu een rondleiding krijgen. U krijgt een goede indruk hoe het dagelijks leven in zo’n bunker verliep.

Vakantie op Terschelling

Een bezoek aan de voormalige Tigerstelling is zeer de moeite waard als u een vakantie in een huis op Terschelling doorbrengt!