Bunkers op Terschelling

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Bijna 500 bunkers op Terschelling

Op Terschelling stonden in 1944 bijna 500 bunkers. Van Oosterend tot het puntje van West Terschelling stond het eiland letterlijk vol met bunkers. Een groot aantal waren zichtbaar terwijl anderen onder het zand verborgen waren. De kans is groot dat u tijdens een wandeling of fietstocht over het eiland over een bunker heen bent gefietst of gelopen zonder dat u het wist.

Museumbunkers

In West Terschelling was een groep van 94 bunkers bij elkaar gebouwd op een terrein van 9 hectare; de zogenaamde Tiger stelling. Dit was een radarstelling van het Duitse leger dat probeerde om de vliegtuigen van de geallieerden te ontdekken. Hun posities werden doorgeseind zodat de Duitsers konden proberen om de Engelse vliegtuigen met luchtafweergeschut en jachtvliegtuigen neer te halen, voordat ze de Duitse steden bereikten.

Van de Tigerstelling zijn op dit moment nog 85 bunkers over. Vier daarvan zijn toegankelijk gemaakt voor eilandbewoners en –bezoekers. Dankzij meer dan 60 vrijwilligers kunt u hier nu een rondleiding krijgen. U krijgt een goede indruk hoe het dagelijks leven in zo’n bunker verliep.

Vakantie op Terschelling

Een bezoek aan de voormalige Tigerstelling is zeer de moeite waard als u een vakantie in een huis op Terschelling doorbrengt!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

De vuurtoren van Egmond beklimmen

Door Peter op woensdag 11 juni 2014.

Jaarlijks wordt op de zaterdag voor vaderdag in Egmond de Visserijdag gehouden. Een dag vol nostalgie, muziek en lekker eten. Traditioneel zal de aftrap voor de Egmondse Visserijdag op vrijdagavond zijn met een herdenking voor de vissers die op zee gebleven zijn. Op zaterdag staat Pompplein en omgeving bol van de activiteiten. Shantykoren zingen de mooiste zeemansliederen, er zijn prachtige tentoonstellingen over het verleden van Egmond en er kan een rondrit met een treintje door het dorp gemaakt worden.

Lees verder >

Met een peuter naar het strand

Door Silke op dinsdag 29 mei 2018.

Heeft u met jonge kinderen een vakantiehuis aan de kust gehuurd? Dan is het natuurlijk heerlijk om op een warme dag met uw peuter verkoeling te zoeken op het strand. Jonge kinderen vinden het heerlijk om met een emmertje en een schepje te genieten van het zand en het water.

Lees verder >

Een ode aan de kust

Door Petra op woensdag 4 maart 2015.
Categorieën:NatuurNieuws

De makers van de succesvolle bioscoopfilm ‘De nieuwe wildernis’ zijn opnieuw aan het filmen in ons land. De nieuwe natuurfilm ‘Holland, natuur in de delta’ gaat in september dit jaar in première en wordt een ode aan ons kustgebied.

In 2017 komt het derde deel van de trilogie uit, deze film zal worden opgenomen op de Wadden. Nieuwsgierig geworden, bekijk hier alvast de trailer van ‘Holland, natuur in de delta.’

Lees verder >