Bunkers op Terschelling

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Bijna 500 bunkers op Terschelling

Op Terschelling stonden in 1944 bijna 500 bunkers. Van Oosterend tot het puntje van West Terschelling stond het eiland letterlijk vol met bunkers. Een groot aantal waren zichtbaar terwijl anderen onder het zand verborgen waren. De kans is groot dat u tijdens een wandeling of fietstocht over het eiland over een bunker heen bent gefietst of gelopen zonder dat u het wist.

Museumbunkers

In West Terschelling was een groep van 94 bunkers bij elkaar gebouwd op een terrein van 9 hectare; de zogenaamde Tiger stelling. Dit was een radarstelling van het Duitse leger dat probeerde om de vliegtuigen van de geallieerden te ontdekken. Hun posities werden doorgeseind zodat de Duitsers konden proberen om de Engelse vliegtuigen met luchtafweergeschut en jachtvliegtuigen neer te halen, voordat ze de Duitse steden bereikten.

Van de Tigerstelling zijn op dit moment nog 85 bunkers over. Vier daarvan zijn toegankelijk gemaakt voor eilandbewoners en –bezoekers. Dankzij meer dan 60 vrijwilligers kunt u hier nu een rondleiding krijgen. U krijgt een goede indruk hoe het dagelijks leven in zo’n bunker verliep.

Vakantie op Terschelling

Een bezoek aan de voormalige Tigerstelling is zeer de moeite waard als u een vakantie in een huis op Terschelling doorbrengt!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Rijden naar Ameland

Door Silke op woensdag 28 maart 2018.
Categorieën:NieuwsStrand

Als u een vakantiehuis op Ameland heeft gehuurd, neemt u de boot vanuit Holwerd naar Ameland. Zigzaggend door de Waddenzee brengt de boot u in circa 45 minuten naar het gastvrije eiland.

Toch zijn er lange tijd plannen geweest om een dam aan te leggen in de Waddenzee, zodat u met de auto vanuit Friesland naar Ameland kon rijden.

Lees verder >

Autovrij op vakantie

Door Silke op vrijdag 7 oktober 2016.

In Nederland rijden veel auto’s rond. Heel veel zelfs. Op dit moment zijn er zo’n 8 miljoen auto’s in ons land geregistreerd. Vijftien jaar geleden waren dat er nog “maar” 6,3 miljoen. De belangrijkste reden is de groei van onze welvaart. Steeds meer gezinnen hebben twee – of zelfs meer – auto’s. Bovendien hebben ook ouderen en vrouwen meer dan vroeger een eigen auto.

Lees verder >

Hollandse nieuwe 2014

Door Peter op vrijdag 14 maart 2014.

Het lijkt nog ver weg maar donderdag 12 juni 2014, één van de mooiste dagen van het jaar, komt langzaam in zicht. Het is de dag dat het haringseizoen 2014 start. 

De haringgroothandel en de visdetailhandel hebben deze datum gezamenlijk gekozen. Het is een week later dan in 2013, maar door deze datum te kiezen weet de handel zeker dat vlaggetjesdag niet hoeft te worden uitgesteld. Afgelopen jaar moest de verkoop van de eerste Hollandse Nieuwe worden uitgesteld, omdat de haring in de eerste week van juni nog niet goed genoeg was.

Lees verder >