De échte Hollandse beleving; een stroopkoeken recept.

Hoewel de Nederlandse keuken niet echt wordt geroemd om haar culinaire specialiteiten, staat ons land wel bekend om de grote hoeveelheid aan zoete lekkernijen. Denk hierbij aan poffertjes met poedersuiker, een zak drop, of een boterham met een flinke laag hagelslag. Deze drie zoetigheden zijn vooral bekend in Nederland zelf, maar een vierde lekkernij begint langzamerhand de wereld te veroveren: de stroopkoek, die bestaat uit twee biscuits met een dikke laag stroop (karamel) er tussen! De echte Hollandse ervaring is niet compleet zonder deze eens te hebben geproefd. Je kan deze ronde koeken prima bij de bakker of supermarkt kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze eens zelf te maken. Hieronder vind je een heerlijk recept hiervoor. Maar kijk uit, want je blijft dooreten met deze koeken!

Ingrediënten; (voor ongeveer 16 koeken)

Biscuits:
- 250 gram roomboter
- 180 gram suiker
- 400 gram bloem
- 1 ei
- 2 tl bakpoeder
- Een snufje zout

Karamel:
- 200 gram schenkstroop
- 120 gram lichte basterdsuiker
- 80 gram roomboter
- 1 tl kaneel

Bereiding:

Verwarm een oven voor op 180 graden.

Mix de boter, de suiker en het ei met een klein snufje zout totdat er een romige massa ontstaat. Doe de bloem en het bakpoeder erbij en mix of kneed tot een samenhangend deeg. Laat dit deeg vervolgens een uurtje rusten in de koelkast.

Rol het deeg vervolgens uit tot een plak van ongeveer 3 millimeter dik en maak hier koekvormen in van ongeveer 8 centimeter in doorsnede. Leg deze vervolgens op een met bakpapier beklede plaat en bak ze in de oven ongeveer 13-15 minuten.

Als de koeken in de oven staan kan je aan de slag met de karamel vulling. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje. Zet het pannetje op laag vuur en blijf roeren tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Het mengsel zal nog even koken, maar je hoeft het dus niet nog langer op het vuur te laten staan.

Laat de karamel vervolgens afkoelen totdat het lauw van temperatuur en smeerbaar is. Je kan nu beginnen met het maken van je stroopkoeken. Neem een biscuit en smeer een flinke laag karamel in het midden van de koek. Leg er een tweede koek boven en druk beide biscuits voorzichtig tegen elkaar aan totdat de karamel aan de randen verschijnt. Je stroopkoek is klaar!

Met de hoeveelheden die zijn aangegeven in dit recept kan je ongeveer 16 koeken maken. Je kan ze natuurlijk meteen opeten, als ze nog een beetje warm zijn, maar je kan ze ook opzij leggen om te bewaren. Als de karamel helemaal is afgekoeld wordt de koek steviger, en is hij dus makkelijker te eten. In een afgesloten trommel kan je de koeken ruim een week bewaren.

Vond je dit een leuke blog, en heb je de koeken zelf gemaakt? Stuur ons een foto van het resultaat, en laat ons weten of je geïnteresseerd bent in meer van dit soort recepten!

De zekerheid van: